Banen & Clubs

11 mei: Golfbanen voor iedereen open

Het verlossende woord is eruit: op 11 mei kunnen de golfbanen weer open voor alle spelers. Uiteraard is wel een aantal richtlijnen verbonden aan het spelen van golf.

Op de persconferentie van vanavond maakte premier Rutte bekend dat niet-contactsporten in de buitenlucht, zoals golf en tennis, vanaf 11 mei weer door iedereen recreatief kunnen worden beoefend. Golfwedstrijden zijn tot nader order nog niet mogelijk. 

Goed nieuws

De mededeling dat de golfbanen dus weer voor iedereen open kunnen, kwam sneller dan verwacht. Na de vorige versoepeling van de maatregelen die door de overheid vanwege het coronavirus zijn genomen, waarbij golf voor jeugd tot en met 18 jaar op golfbanen werd toegestaan, leek een volgende verruiming pas op zijn vroegst 19 mei aan de orde. Maar na vanavond is duidelijk dat de golfbanen al op 11 mei open kunnen om nu ook volwassen golfers toe te laten. Voorwaarde is wel dat er toestemming is van de gemeente waartoe de golfbaan behoort.

‘Het is goed nieuws voor de golfsport dat we vanaf 11 mei weer allemaal kunnen golfen, met inachtneming van de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld’, aldus NGF-directeur Jeroen Stevens. ‘Misschien niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld, maar we hebben met veel partijen in de golfwereld hard gewerkt om het weer kunnen beoefenen van onze sport mogelijk te maken. We hebben evenwel daarbij nooit het veiligheids- en gezondheidsbelang van alle Nederlanders uit het oog willen verliezen.’


Parallel aan de lobby maakten die partijen zich ook op voor een volledige ‘herstart’. Stevens: ‘In de afgelopen tijd hebben we ook veel werk gestoken in de voorbereiding op dit moment, dat nu officieel 11 mei is geworden. Ik ben ervan overtuigd dat de golfbanen en -clubs er klaar voor zullen zijn, met goed uitgewerkte protocollen en alle maatregelen die daarbij horen. Als golfsport hebben we nu ook een belangrijke verantwoordelijkheid: door ons strikt te houden aan de richtlijnen kunnen we laten zien dat golf honderd procent anderhalve-meter-samenleving-proof is en voorkomen we dat mensen door de golfsport besmet raken met het coronavirus. Zoals premier Rutte het verwoordde: we kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich verstandig blijft gedragen.'

Voorwaarden

Golfen vanaf 11 mei moet dus wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals bijvoorbeeld anderhalve meter afstand houden van elkaar. En je kunt waarschijnlijk alleen op de golfbaan terecht als je een starttijd online hebt gereserveerd. Daarover zal de komende dagen nog meer duidelijk worden. Maar de protocollen met de richtlijnen en voorwaarden zijn de afgelopen dagen al redelijk gedetailleerd uitgewerkt.
De horeca op golfbanen blijft nog wel even dicht. Terrassen en restaurants mogen per 1 juni onder voorwaarden weer open, maar het is nog onduidelijk of de horeca op sportaccommodaties daar ook onder valt.

(later meer)

Lees meer over
Banen