Topgolf

Prima einde Luiten en Besseling op Old Course

Joost Luiten en Wil Besseling zijn in de middenmoot geëindigd bij het Alfred Dunhill Links Championship. Luiten besloot het toernooi op de iconische Old Course van St. Andrews met een 68 voor -14, terwijl landgenoot en op de slotdag tevens playing-partner Besseling zich dankzij een goede tweede negen naar -12 speelde.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Om iets voor 11.00 uur plaatselijke tijd sloegen Joost Luiten (-9) en Wil Besseling (-10) af in dezelfde groep, waar ook nummer 4 van de Race to Dubai Matt Wallace deel van uitmaakte. Het was van de drie echter Luiten die de beste start kende op de tweede negen van de Old Course. De nummer 89 van de wereld sloeg na twee pars gemaakt te hebben liefst vijf birdies op rij, waardoor hij heel snel veel posities won op het leaderboard. Op de befaamde Road Hole was het gedaan met de pret voor de Bleiswijker, toen hij zijn bal out of bounds de bosjes in sloeg en uiteindelijk van de green liep met een triple bogey.

Ondertussen was playing-partner Besseling bezig aan een redelijke ronde. De 33-jarige inwoner van Hoorn, in de laatste ronde niet langer samenspelend met Ruud Gullit, sloeg op zijn eerste negen twee birdies en twee pars, om bij het maken van de turn nog altijd op de score te staan waarop hij de dag begon. Na een derde bogey en twee nieuwe birdies geslagen te hebben, dook Besseling weer onder par voor de dag met vier holes te gaan. Op 8, de korte par-3, lukte dit de Noord-Hollander opnieuw en even later sloot hij met par af voor een ronde 70 (-2) en een totaal van -12.

Beide mannen in top-50

Luiten slaagde er down the stretch in de bogeys van de kaart te houden. Daar zette de Bleiswijker twee birdies tegenover, om te tekenen voor een slotronde in 68 slagen (-4) en een totaalscore van -13. Bij het vallen van de laatste putt op de negende van de Old Course was dat goed voor de 38ste plaats. Besseling eindigde één slag achter zijn landgenoot ook in de top-50. Niet gek voor Besseling, die normaliter zijn toernooien op de Challenge Tour afwerkt maar de Dunhill Links mocht spelen dankzij zijn sterke optreden in het KLM Open.

Primeur voor Perez

Victor Perez was de verrassende winnaar van het felbegeerde kampioenschap op St. Andrews, Carnoustie en Kingsbarns. Met JP Fitzgerald aan de tas, de ervaren caddie die Rory McIlroy onder meer naar vier major-titels leidde en de Schotse banen als zijn broekzak kent, boekte de 27-jarige rookie op de Europese Tour zijn eerste overwinning op het hoogste niveau. In de slotfase hield de Fransman Matthew Southgate van zich af, met wie hij na drie dagen de leiding deelde en dus samenspeelde in de laatste flight. De winnende score was -22 voor Perez.

Fleetwood verslaat McIlroy in Pro-Am

Het teamklassement is op The Home of Golf een prooi geworden voor Tommy Fleetwood en zijn partner, de zakenman Ogden Phipps. Zij eindigden op -39 gedeeld eerste met Rory McIlroy en zijn vader Gerry, maar bij een gelijke stand wordt naar de score van de professionals gekeken. Daarin was Fleetwood (vijfde met -19) veruit de betere van de twee. George Coetzee en Aidan Crawley eindigden met -37 op de derde plaats.

Leaderboard