Topgolf

Luiten met warme putter naar derde plek

Joost Luiten heeft op de Olgiata Golf Club de basis gelegd voor een mooie week. De Nederlander begon met een bogeyvrije 66 (-5) aan het Italiaans Open en staat daarmee na 18 holes gedeeld derde in het vijfde toernooi van de lucratieve Rolex Series. Met name op de greens was zijn spel ijzersterk.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het begin mocht er zijn voor Joost Luiten op de tweede negen van de parkbaan onder de rook van Rome, waar de condities perfect te noemen waren. De Zuid-Hollander heeft recent zijn putting-grip veranderd en dat wierp meteen zijn vruchten af. Hij liet op zijn eerste, derde én vijfde hole birdie noteren en hield vervolgens de kaart schoon. Zo ging de nummer 29 van de Europese jaarranking uit in -3 en een plek bij de top-5.

Ook na de turn gemaakt te hebben hield Luiten zijn hoge niveau vast op Olgiata, waarover hij eerder zei dat de greens goed zijn, de fairways en roughs daarentegen minder. Greens raken is belangrijk en dat is precies wat de Bleiswijker deed. Na vier pars op zijn tweede negen was het weer tijd voor een paar birdies. Op 5 verdween een putt van vier meter in het hart van de hole en een hole later legde hij de bal vanuit de rough op drie meter van de cup: birdie en -5. Ook op de par-3 7de was de slag naar de green goed, maar lipte de putt net uit. 

Goede save, 66 een feit

Weer een hole later bewees Luiten zichzelf een goede dienst door na met de afslag in de problemen te zijn gekomen toch zijn par te redden, dankzij een fraaie approach en wederom een ijzersterke putt. Jammer genoeg kon hij zijn eerste rondgang niet in stijl afsluiten. Zijn birdieputt op 9 viel niet en dus was de mooie 66 een feit. Bij binnenkomst stond hij met -5 op de tweede plaats in het vijfde toernooi van de Rolex Series, waar dit weekend $7.000.000 verdeeld wordt. In de middag daalde hij nog een plekje.

VIDEO: Hoogtepunten dag 1 Joost Luiten (Ziggo Sport) 

Loading the player...


'Als ik zo speel komt het helemaal goed'

'Als je op de fairway ligt kun je hier heel agressief spelen', benadrukte Luiten in het interview na zijn ronde nog maar eens. 'Je moet jezelf kansen geven en dan hopen dat je wat putts maakt. Ik vind het een hele mooie baan. Het is een echte Old School baan die ze in de loop der jaren wat langer hebben gemaakt en het is leuk om hier te spelen.’ Over zijn seizoen tot nu toe en de belangrijke slotweken: ‘Ik kende een goede start van het seizoen, maar daarna werd ik wat ‘koud’. Hopelijk kan ik het seizoen wat ‘heter’ eindigen. Er komen wat grote toernooien aan en zolang ik op deze manier blijf spelen komt het helemaal goed.’

Pulkkanen met eindspurt naar -7

Slechts één speler deed het in de ochtend beter dan Luiten: Tapio Pulkkanen. De Fin, zoals altijd te herkennen aan zijn karakteristieke trilby-hoed, bleef eveneens bogeyvrij op weg naar zijn 64 (-7). Met liefst vier birdies in zijn vijf laatste holes schoot hij naar de top van het leaderboard. Later op de dag ging Rory Sabbatini met -6 ook nog onder de score van de Nederlander, die na dag 1 de derde plek deelt met niet de minste namen: Justin Rose, Bernd Wiesberger, Shubhankar Sharma en Kurt Kitayama.

Leaderboard

Lees meer over
European Tour Topgolf