Topgolf

Ontketende Besseling pakt leiding

Wil Besseling heeft bij de seizoensopening op Leopard Creek brutaal de leiding gegrepen. De Noord-Hollander kwam in de eerste ronde van het Alfred Dunhill Championship met name dankzij een sterke tweede negen tot een 65 voor -7. Lars van Meijel en Darius van Driel konden geen potten breken op de eerste 18 holes.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Aan het begin van de ronde liep Wil Besseling zowaar nog een beetje achter op de top van het veld aan de rand van het Krugerpark, waar iedereen voor de verandering met korte broek mocht spelen vanwege de temperaturen rond de 40 graden. Een primeur op de European Tour. Nooit eerder werd dat toegestaan op een officiële toernooidag. 'Met korte broek spelen was heel fijn, maar het is nog steeds erg warm hier', aldus Besseling na zijn ronde.

Waar anderen met name op de openingsholes direct birdies vonden, kende de golfer uit Hoorn met zes pars een uiterst solide start. Daarna kon het scoren beginnen. Allereerst op 7, in de ochtend de lastigste hole in de baan, en even later ook op 9 om uit te gaan in 33 slagen voor -2.

Subliem slot

Twee holes later won Besseling nog een slag, om deze direct daarna weer in te leveren. Dat wakkerde een vuurtje aan in de Nederlander, die los was en birdie-birdie-eagle ging over de volgende drie holes. Op de boven par spelende slothole sloeg de nummer 18 van het afgelopen Challenge Tour-seizoen nog één keer toe. Besseling lag met twee op de green dankzij een fraaie approach en mocht putten voor eagle. Die viel niet, maar de bal bleef wel dood bij de hole liggen: -7. Dat was aan het einde van de dag één slag beter dan Garrick Porteous, Keith Horne en Pablo Larrazábal.

'Sloeg alle ballen waar ik ze wilde hebben'

'Dit was een hele fijne ronde', begon Besseling nadat hij zijn kaart getekend had. 'Ik voelde me heel goed en sloeg de ballen eigenlijk allemaal waar ik ze wilde hebben. Geweldig om zo te starten en aan de leiding te staan in het eerste European Tour-toernooi van het seizoen 2020. Ik ga nu lekker uitrusten en morgen weer aan de bak.'

Beelden dag 1 Ziggo Sport Golf

Loading the player...

Van Driel & Van Meijel in achterveld

Lars van Meijel en Darius van Driel begonnen enkele uren later dan Besseling aan hun Dunhill Championship. Zij maakten hun debuut als volwaardig lid van de European Tour, waar hun landgenoot op Leopard Creek op basis van zijn ranking op de Challenge Tour afgelopen seizoen mag meedoen. Van Driel begon tegenvallend met twee bogeys op de eerste drie holes, pakte die slagen daarna weer terug en bleef lange tijd rond level par hangen. De Leidschendammer finishte bogey-bogey-dubbel-bogey en werd zo ver teruggeworpen, naar de 107de plek in de rangschikking.

Ook Van Meijel liep al vanaf het begin van zijn ronde achter de feiten aan. De 25-jarige promovendus uit Brabant noteerde vroeg in de rondgang twee bogeys, waar hij in het restant niet meer van terugkwam. Even leek het erop dat hij zich herpakte met birdie op 1, maar twee dubbel-bogeys na de turn zorgden ervoor dat de birdie en eagle die hij nog maakte geen impact hadden. Van Meijel tekende voor +2, waarmee hij voorlopig 80ste staat.

Leaderboard