Topgolf

Valse start Luiten bij finale in Dubai

Joost Luiten had zich een andere start voorgesteld voor aanvang van zijn tiende DP World Tour Championship op rij. Mede vanwege een dubbel-bogey op zijn tweede negen kwam hij niet verder dan een 74 voor +2. Met die score bevindt de Nederlander zich na dag 1 in de onderste regionen van het Rolex Series-toernooi.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op de eerste dag waren de groepen ingedeeld naar de ranking van de Race to Dubai, en dus verscheen Joost Luiten samen met Sergio Garcia op de eerste tee van de Earth Course van Jumeirah. Voor de Europese nummer 26 begon het slottoernooi betrekkelijk rustig: birdie op de onder par spelende tweede en bogey op de boven par spelende vierde. Vijf pars volgden waarna Luiten uit ging in 36 slagen, gelijk aan het baangemiddelde.

Na de turn gemaakt te hebben bewoog Luiten direct de verkeerde kant op. Op de door Greg Norman ontworpen Earth Course die naast ondiepe roughs grote geonduleerde greens heeft noteerde hij bogey op 10, om na vier pars op 15 twee slagen in te leveren voor +3. Aan die score kon hij lange tijd niets doen, totdat op de par-5 18de dan tóch de tweede birdie van de dag in de hole verdween. Het levert hem vooralsnog de gedeelde 41ste plek op in de stand. Alleen de 50 beste spelers van het seizoen doen mee in Dubai en vanaf morgen gaan de spelers de baan in op volgorde van het leaderboard, dus dat wordt een vroege start voor de Bleiswijker. Dan speelt hij waarschijnlijk met Ian Poulter.

Lorenzo-Vera schiet uit startblokken

Mike Lorenzo-Vera bepaalde het tempo op dag 1. De stijlvolle Fransman, die opmerkelijk genoeg aangaf vorige week in Zuid-Afrika last te hebben gehad van een longontsteking en zich nog steeds niet goed voelde, tekende voor de laagste openingsscore ooit in het slottoernooi: -9. Hij wordt op de voet gevolgd door Rory McIlroy, die zijn ronde in stijl besloot met een eagle voor -8.

De in bloedvorm verkerende Tommy Fleetwood kwam in de laatste groep tot -5. De grootste bedreiger van Bernd Wiesberger (-2 na 18 holes) als het gaat om de eindzege in de Race to Dubai kende een vliegende start met een hole-out voor eagle op 1 en won in het restant nog drie slagen. Ook Jon Rahm maakt nog altijd kans op de eindejaarsbonus van 3 miljoen euro. De Spaanse wereldtopper die het kampioenschap twee jaar geleden won en ook bij het andere toernooi in Dubai al twee keer de beste was, legde met een bogeyvrije 66 (-6) de basis voor opnieuw een mooie week.

Leaderboard

Lees meer in onze preview!