Topgolf

Spanning om te snijden in Q-School

Het gaat morgen tijdens de laatste ronde van de Qualifying School razend spannend worden. Lars van Meijel, Wil Besseling en Robbie van West kunnen alle drie een kaart veroveren voor de European Tour maar de verschillen zijn heel klein.

Het zou zomaar kunnen gebeuren morgen: naast Joost Luiten en Darius van Driel ook Lars van Meijel (foto), Wil Besseling en Robbie van West in het nieuwe seizoen op de European Tour. Maar Van Meijel, Besseling en Van West kunnen ook alle drie naast de Tourkaart grijpen, zo klein zijn de verschillen op het leaderboard na de vijfde ronde van de Qualifying School op Lumine Golfclub in Spanje.

Belangrijke birdie 

Van Meijel staat er na 90 van de in totaal 108 te spelen holes het beste voor van de drie Nederlanders. De Brabander maakte op de eerste vijftien holes van de Lakes Course alleen maar pars. Op hole 16 leverde hij een slag in. Na een par op 17 besloot Van Meijel de vijfde ronde met een belangrijke birdie voor een ronde in 71 slagen, gelijk par. Met een totaal van -11 staat de 25-jarige golfer met een gedeelde zestiende plaats binnen de top-25 die nodig is om een kaart voor de European Tour te bemachtigen (als meer spelers gelijk eindigen op plek 25 krijgen ze allemaal een kaart).

‘Ik raakte de eerste vijftien holes wel veel greens, maar ik kreeg mijn ijzers niet dichtbij genoeg’, aldus Van Meijel na de ronde. ‘Op hole 16 maak ik een 3-putt bogey, dat was zonde maar gelukkig eindig ik goed. Op 18 (par-5) lag ik met twee slagen naast de green, een chip op een meter of twee en die putt maak ik voor birdie, daar was ik blij mee. Fysiek voel ik me nog steeds goed. Natuurlijk voel ik de spanning en morgen zal dat helemaal zo zijn maar dat is ook mooi, daar doen we het voor.’

Razend spannend 

Wil Besseling verloor gisteren wat terrein, vandaag klom hij weer wat plaatsen in het klassement dankzij een ronde in 69 (-2) slagen. Met -9 is de 33-jarige Noord-Hollander gedeelde 25ste

'Ik speel niet echt top tot nu toe, van de tee is het wat minder', aldus Besseling. 'Toch sta ik nog in de top-25, dat geeft aan dat mijn basisniveau weer een stuk hoger is dan vorig jaar. Het is een zwaar toernooi, geen walk in the park. Ik voel mijn rug ook wel een klein beetje, maar fysiek ben ik oké en mentaal zit ik er ook heel goed in. Morgen iets beter van de tee, dat zou fijn zijn, dan moet ik die kaart kunnen pakken.'

Robbie van West kwam net als van Meijel vandaag tot een ronde 71 met twee bogeys en twee birdies. Van West (27) staat met -8 op de gedeelde 33ste plaats maar het verschil met de top-25 is slechts één slag.

Het gaat dus morgen in de zesde en laatste ronde razend spannend worden op Lumine Golfclub. 

Ook voor Johannes Veerman die speelt voor Amerika maar een Nederlandse vader en een Nederlands paspoort heeft. Veerman klom met een uitstekende ronde 66 naar de gedeelde 25ste plaats. 

Betere categorie 

Besseling en Van Meijel zijn sowieso al verzekerd van het spelen van een redelijk aantal (kleinere) toernooien op de European Tour in het nieuwe seizoen vanwege hun eindpositie op de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour (Besseling werd 18de en Van Meijel 19de). Maar de top-25 van de Q-School krijgt een hogere categorie op de European Tour en komt dus in meer toernooien, vandaar dat Besseling en Van Meijel aan de start verschijnen op Lumine. Van West is dankzij een sterk seizoen op de Pro Golf Tour verzekerd van spelen op de Challenge Tour in 2020, maar hij wil natuurlijk een stap hoger.

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf European Tour