Topgolf

Nederlanders blijven kansrijk in Q-School

Robbie van West (foto) klom in het klassement, Lars van Meijel en Wil Besseling leverden wat plekken in tijdens de vierde ronde van de Qualifying School in Spanje maar de drie Nederlanders hebben nog steeds een prima uitgangspositie om woensdag een kaart voor de European Tour te veroveren.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Lars van Meijel, Wil Besseling en Robbie van West speelden de vierde ronde van de Qualifying School op de Lakes Course van Lumine. Van Meijel die zich gisteren met een prachtige ronde 65 op de Hills Course naar de tweede plaats speelde, kwam vandaag tot een 70 (-1). Met zijn totaal van -11 zakte de Brabander iets terug maar met een elfde plaats staat hij er nog altijd heel goed voor.  Robbie van West was vandaag +1 na negen holes, maar met een heel sterke tweede negen tekende hij voor een uitstekende ronde 68 (-3). Met een totaal van -8 staat de 27-jarige golfer na 72 van de 108 te spelen holes met een 21ste plaats binnen de top-25 die nodig is om een kaart voor de European Tour te bemachtigen.

'Geduldig blijven'

'Ik sloeg de bal van de tee eigenlijk niet zo heel goed vandaag', aldus Van West na de ronde. 'Maar mijn slagen naar de green waren wel goed en ook het putten was sterk. De birdies op hole 10 en 11 gaven me een boost, ging ik mee van +1 naar -1 voor de ronde en daarna ging het steeds beter lopen. Ik eindigde heel sterk (birdies op 16 en 18) door goede putts te holen. Ik sta er nu prima voor ja, maar er is nog veel golf te spelen. Ik probeer niet naar scoreboards te kijken en vooral geduldig te blijven, dat werkte vandaag heel goed.'

Wil Besseling viel iets terug na een ronde 70 (-1). De Noord-Hollander staat met -7 op de gedeelde dertigste plaats maar het verschil met de top-25 is maar een slag.  

Betere categorie 

Besseling en Van Meijel zijn sowieso al verzekerd van het spelen van een redelijk aantal (kleinere) toernooien op de European Tour in het nieuwe seizoen vanwege hun eindpositie op de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour (Besseling werd 18de en Van Meijel 19de). Maar de top-25 van de Q-School krijgt een hogere categorie op de European Tour en komt dus in meer toernooien, vandaar dat Besseling en Van Meijel aan de start verschijnen op Lumine. Van West is dankzij een sterk seizoen op de Pro Golf Tour verzekerd van spelen op de Challenge Tour in 2020, maar hij wil natuurlijk een stap hoger.

De cut

Na de vierde ronde vandaag op Lumine GC hebben 77 spelers de cut overleefd. Zij gaan door naar de twee slotronden die gespeeld gaan worden op de Lakes Course. Bekende namen die de cut niet overleefden: Matteo Manassero, Romain Wattel, in 2017 nog winnaar van het KLM Open, Brett Rumford, Grégory Bourdy, Lee Slattery, Gonzalo Fernandez CastaƄo en Jamie Donaldson. Johannes Veerman die speelt voor Amerika maar een Nederlandse vader heeft, overleefde de cut wel en staat op de gedeelde 61ste plaats.

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf European Tour