Topgolf

Luiten tiende, Van Meijel houdt huis

Joost Luiten is bij de Nedbank Golf Challenge, onderdeel van de lucratieve Rolex Series, ondanks een ronde boven par in de top-10 geëindigd. Op Qualifying School staan de drie landgenoten er halverwege ook nog altijd goed voor. Lars van Meijel staat zelfs tweede na een prachtige 65!
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Waar Joost Luiten een dag eerder nog begon met drie birdies, moest hij zondag direct de eerste bogey incasseren op de openingshole van de Gary Player Country Club. De nummer 29 van Europa sloeg even later alweer terug met een bounce-back birdie en won vervolgens ook op 5 en 6 slagen, om zich met -7 bij de beste 10 te scharen. Een bogey op de lastige achtste zorgde ervoor dat de Zuid-Hollander uit ging in 35 slagen voor -6. Dat hij net als op donderdag en vrijdag wederom geen birdie wist te maken op 9 of 10, de lange holes die deze week ruim onder par spelen, was een tegenvaller voor Luiten.

Slot breekt Luiten wederom op

Nog eens drie pars volgden, voordat de zesvoudig winnaar op de Europese Tour met bogey op 14 terugviel naar de score waarop hij de dag begonnen was. Onder het toeziend oog van golflegende en gastheer Gary Player kon Luiten deze score helaas niet binnenbrengen op de moeilijkste hole van de baan. Zijn putt van ruim twee meter voor par brak niet genoeg naar rechts en dus bleef het bij een laatste ronde +1 en een totaal van -4 voor de gedeelde tiende plek. Goed voor een mooie cheque, maar Luiten zal ook weten dat er zonder een aantal onnodige bogeys de voorgaande dagen nog veel meer had ingezeten. Desondanks is het zijn eerste top-10 klassering sinds het KLM Open.

Op de Europese jaarranglijst stijgt Luiten drie plekken naar 26. Hij had zichzelf als doel gesteld om het jaar in de top-20 te eindigen, wat hem alvast zou verzekeren van deelname aan het Brits Open en het World Golf Championship in Mexico. Een topklassering in het slottoernooi in Dubai is volgende week nodig om dat nog mogelijk te kunnen maken.

Fleetwood wint play-off

Een play-off moest in Sun City gaan bepalen wie 2,5 miljoen dollar, tot volgende week de grootste hoofdprijs in de geschiedenis van de Europese Tour, mocht gaan bijschrijven op zijn bankrekening: Tommy Fleetwood of Marcus Kinhult, beiden tot -12 gekomen in regulation. Het werd de kampioen van de Race to Dubai twee jaar geleden die Lee Westwood opvolgde als winnaar in de Nedbank Golf Challenge. Op de eerste extra hole redde Fleetwood par met een knappe up & down en zijn 23-jarige opponent uit Zweden lukte dat niet. Het was voor de Engelsman alweer 22 maanden geleden dat hij nog eens won op het hoogste niveau en na een fistpump hield hij het dan ook niet droog. 

De Zuid-Afrikanen in de top van het klassement, Louis Oosthuizen en Zander Lombard, gaven hun kansen op de slotdag helemaal weg. Bernd Wiesberger versterkte zijn positie als nummer 1 van Europa met een derde plek, die hij op -8 deelde met Thomas Detry en Jason Scrivener.

Later meer nieuws over de Nederlanders op Qualifying School.

Leaderboard

Van Meijel houdt huis

In het noordoosten van Spanje heeft Lars van Meijel zichzelf een bijzonder grote dienst bewezen tijdens de derde ronde van de Qualifying School voor de European Tour. De Brabander die er ondanks een zege niet in slaagde via de Challenge Tour een kaart te bemachtigen, staat halverwege in de top van het klassement. Hij brak de Lakes Course met een sublieme 65 (-7, zes birdies, één bogey en een eagle) af en staat nu tweede op -10. Alleen de Deen Benjamin Poke (-12) had minder slagen nodig voor zijn eerste 54 holes.

Besseling en Van West positioneren zich

Robbie van West slaagde er ook in voor de derde dag op rij onder het baangemiddelde te spelen. Na een ronde met drie birdies en een dubbel-bogey staat hij gedeeld 26ste. Dat zou over drie dagen net niet genoeg zijn voor een kaart, je moet daarvoor bij de top-25 plus ties zitten, maar het zit nog altijd zeer dicht bij elkaar. Wil Besseling staat voorlopig wel nog altijd aan de goede kant van de streep, ondanks een mindere rondgang in 73 slagen. Hij gaat met -6 naar de belangrijke vierde ronde, waarna het 156 spelers tellende deelnemersveld wordt uitgedund tot 70 plus ties. Zij gaan het maandag en dinsdag onderling uitvechten op de Lakes Course.

Besseling en Van Meijel zijn al verzekerd van het spelen van een redelijk aantal (kleinere) toernooien op de European Tour in het nieuwe seizoen vanwege hun eindpositie op de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour (Besseling werd 18de en Van Meijel 19de). Maar de top-25 van de Q-School krijgt een hogere categorie op de European Tour en komt dus in meer toernooien, vandaar dat Besseling en Van Meijel aan de start verschijnen op Lumine. Van West is dankzij een sterk seizoen op de Pro Golf Tour verzekerd van spelen op de Challenge Tour in 2020, maar hij wil natuurlijk een stap hoger.


Leaderboard