Topgolf

Prima ronde (-3) Luiten in Sun City

Ondanks een bogey op de laatste hole deed Joost Luiten goede zaken in de derde ronde van de Nedbank Golf Challenge. Zander Lombard is nog steeds de leider. Op Qualifying School hebben de drie Nederlanders hun jacht op een tourkaart goed voortgezet.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten kende een ideale start in de derde ronde van de Nedbank Golf Challenge in Sun City. De 33-jarige golfer maakte birdies op de eerste drie holes van de Gary Player Country Club. Door een bogey op hole 5 ging Luiten na negen holes uit in 34 slagen (-2). De tweede negen begon de zesvoudig winnaar op de European Tour ook weer heel voortvarend met birdies op 10 en 11 vooral door ijzersterk putten. Luiten ging door die twee birdies naar -6 voor het toernooi en dik de top-10 in. In het vervolg van de ronde kwamen er zes pars op de scorekaart en helaas op de lastige slothole een bogey. Met een ronde 69 (-3) deed Luiten hoe dan ook goede zaken op een dag met niet al te veel lage scores. Met nog 18 holes te spelen in het met 7,5 miljoen dollar gedoteerde Rolex Series toernooi staat de beste golfer van Nederland met -5 net buiten de top-10.

Wie wint de 2,5 miljoen?

Zander Lombard begint de laatste ronde van de Nedbank Golf Challenge als leider. De 24-jarige Zuid-Afrikaan die nog niet wist te winnen op de European Tour staat na een derde ronde in 72 slagen op -11. Louis Oosthuizen en de Belg Thomas Detry delen de tweede plaats op een slag van Lombard. Dan is er een klein gaatje naar Oliver Wilson en Marcus Kinhult die plek vier delen op -8. De winnaar zondag kan een cheque tegemoet zien van maar liefst 2,5 miljoen dollar. 

Leaderboard

Besseling naar top-5

In de beslissende fase van de Qualifying School hebben de drie Nederlanders vandaag goede zaken gedaan. Met name Wil Besseling liet zich gelden op de Lakes Course van Lumine. Hij staat na een 67 (-4) gedeeld vijfde op -7. Robbie van West kwam op de andere baan tot -3 voor -4 na 36 holes, daar weer één slag achter staat nu Lars van Meijel. 

Er stonden gisteren 156 spelers aan de start en na vier dagen ronden is er een cut. De top-70 (plus ties) gaan door naar de laatste twee ronden die allebei op de Lakes Course worden gespeeld. De top-25 plus ties ontvangen een kaart voor het nieuwe seizoen van de European Tour. 

Besseling en Van Meijel zijn al verzekerd van het spelen van een redelijk aantal (kleinere) toernooien op de European Tour in het nieuwe seizoen vanwege hun eindpositie op de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour (Besseling werd 18de en Van Meijel 19de). Maar de top-25 van de Qualifying School krijgt een hogere categorie op de European Tour en komt dus in meer toernooien, vandaar dat Besseling en Van Meijel aan de start verschijnen op Lumine. Robbie van West is dankzij een sterk seizoen op de Pro Golf Tour verzekerd van spelen op de Challenge Tour in 2020 maar hij wil natuurlijk een stap hoger.

Leaderboard