Topgolf

Drie late bogeys nekken Luiten

Joost Luiten leek op weg naar een heel fraaie tweede ronde in de Nedbank Golf Challenge maar drie late bogeys wierpen hem terug in Sun City. De Nederlanders in de finale van de Qualifying School openden alle drie onder par.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten begon de tweede ronde van de Nedbank Golf Challenge op hole 10 van de Gary Player Country Club. Na twee pars dook de 33-jarige golfer opeens naar -4 voor de ronde met birdies op 12 en 13 en een eagle op de par-5 14de hole. Er volgde een bogey op hole 15 maar Luiten ging keurig uit in 33 slagen (-3). Na een par op hole 1 kwamen er birdies op de scorekaart op hole 2 en 3. Met -5 voor de dag én voor het toernooi stond de beste golfer van Nederland gedeeld derde in het met 7,5 miljoen dollar gedoteerde Rolex Series toernooi.

Helaas kon Luiten die positie niet lang vasthouden. op hole 4 redde hij nog knap de par met een putt van een meter of vijf, maar met bogeys op 5, 6 en 7 leverde hij flink in. Na pars op zijn twee laatste holes tekende Luiten voor een ronde 70 (-2). Met zijn totaal van 142 slagen (-2) steeg Luiten wel naar de twintigste plaats in het klassement.

Lombard leider

Ook na de tweede ronde is de leider in de Nedbank Golf Challenge een Zuid-Afrikaan. Zander Lombard nam de koppositie over van Louis Oosthuizen. De 24-jarige Lombard begon zijn tweede ronde met een bogey maar maakte daarna zes birdies en een eagle voor een ronde 65 (-7). Met -11 na 36 holes heeft hij een voorsprong van twee slagen op Oosthuizen die na zijn briljante 63 op de eerste dag nu niet verder kwam dan een gelijk par 72. De Belg Thomas Detry is (met wat geluk, zie onder) alleen derde op -7. Bernd Wiesberger, de leider in de Race to Dubai, meldde zich na een ronde 69 met -4 ook in de top-10.   

Albatross

De Fin Kalle Samooja zorgde voor het hoogtepunt van de dag. Op de par-5 tiende hole sloeg hij de bal met een ijzer-4 in de hole voor een albatross. Helaas zijn er geen beelden van de slag van de Fin. 

Leaderboard

Finale Qualifying School

Wil Besseling is de finale van de Qualifying School goed begonnen met een ronde 69 (-3) op de Hills Course van Lumine Golfclub. De Noord-Hollander is met die score gedeeld 16de. Lars van Meijel speelde zijn eerste ronde op de Lakes Course en kwam met drie bogeys en vijf birdies tot een 69 (-2), goed voor de gedeelde 33ste plaats. Robbie van West had eveneens op Lakes een slag meer nodig en is met -1 gedeeld 51ste.

108 holes

De finale van de Q-School is een zesdaagse toernooi over 108 holes . Er wordt gespeeld op twee banen van de nabij Tarragona gelegen Lumine Golfclub, de Lakes en de Hills Course. Er komen 156 spelers aan de start, na vier dagen ronden is er een cut. De top-70 (plus ties) gaan door naar de laatste twee ronden die allebei op de Lakes Course worden gespeeld. De top-25  plus ties ontvangen een kaart voor het nieuwe seizoen van de European Tour.

Besseling en Van Meijel zijn al verzekerd van het spelen van een redelijk aantal (kleinere) toernooien op de European Tour in het nieuwe seizoen vanwege hun eindpositie op de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour (Besseling werd 18de en Van Meijel 19de). Maar de top-25 van de Qualifying School krijgt een hogere categorie op de European Tour en komt dus in meer toernooien, vandaar dat Besseling en Van Meijel aan de start verschijnen op Lumine. Robbie van West is dankzij een sterk seizoen op de Pro Golf Tour verzekerd van spelen op de Challenge Tour in 2020 maar hij wil natuurlijk een stap hoger.

Leaderboard