Nieuws

Wie speelt waar? Week 46

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

14 – 17 European Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player CC, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $7.500.000 Leaderboard

14 – 17 PGA Tour, Mayakoba Golf Classic, El Camaleon GC, Playa del Carmen, Mexico. Prijzengeld: $7.200.000 Leaderboard

15 – 20 European Tour, Finale Qualifying School, Lumine GC, Tarragona, Spanje. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

14 – 17 European Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player CC, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $7.500.000

Voor het voorlaatste toernooi van het seizoen, trekt de European Tour nog één keer naar de Zuid-Afrikaanse zon. Voor de Nedbank Golf Challenge, die ook wel ‘Africa’s major’ wordt genoemd. Deze wordt gespeeld op de befaamde Gary Player Country Club in Sun City, op enkele uurtjes rijden van Johannesburg. Hier gaan 64 spelers de rijkelijk gevulde prijzenpot van 7,5 miljoen dollar verdelen, ook het één na laatste toernooi van het seizoen behoort namelijk tot de Rolex Series. Voor de winnaar ligt op zondag 2,5 miljoen dollar klaar, wat twee keer zo veel is als het bedrag dat winnaar Lee Westwood vorig jaar op zijn bankrekening mocht bijschrijven.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Er zijn in het noorden van Zuid-Afrika ontzettend veel punten te verdienen deze week, evenveel als bij de vier majors, maar toch laten Europese toppers Rory McIlroy en Jon Rahm de Nedbank Challenge schieten. Drievoudig winnaar Westwood, Matthew Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Henrik Stenson en Padraig Harrington zijn wel van de partij, net als thuishelden Louis Oosthuizen, Branden Grace, Erik van Rooyen en Ernie Els.

Luiten aast op top-20

Joost Luiten is er voor de zesde keer bij op de door Gary Player ontworpen baan, waar de bal gewoonlijk ver vliegt. De enige Nederlander op de Europese Tour, nog twee toernooien voordat hij gezelschap krijgt van Darius van Driel, heeft zichzelf in de laatste kampioenschappen  met veel prijzengeld als doel gesteld om nog naar de top-20 van de Race to Dubai te stijgen. Hij staat nu 29ste. Lukt hem dat, dan levert hem dat een plek in het Brits Open 2020 op, plus deelname aan het World Golf Championship in Mexico. 

Controversieel verleden

Golflegende Gary Player, winnaar van negen majors, is ook bij de feestelijke 40ste verjaardag van Sun City en ‘zijn’ golfbaan weer de gastheer van dienst. Toch kent de Nedbank Golf Challenge een ietwat controversiële geschiedenis. De eerste editie werd in 1981 gespeeld, toen het toernooi nog de naam Million Dollar Challenge droeg en een invitatietoernooi was met maar twaalf spelers. Een miljoen dollar was in topgolf toen nog zo veel geld dat veel spelers zich niets aantrokken van de Apartheid en de kritiek op sporters die naar Zuid-Afrika afreisden en gewoon aan de start verschenen. Gelukkig gaat het tegenwoordig alleen nog over golf en over de mooie plaatjes van de omgeving, het Palace of the Lost City en het wild dat geregeld de baan oversteekt. Luiten deelde al een kiekje van het oogverblindende landschap.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 08:00-15:00, vr 09:00-15:00, za 08:30-14:30 en zo 08:00-14:00

Leaderboard

14 – 17 PGA Tour, Mayakoba Golf Classic, El Camaleon GC, Playa del Carmen, Mexico. Prijzengeld: $7.200.000 

Ook de Amerikaanse Tour zoekt het na een weekje rust weer buiten de landsgrenzen, net als bij de vorige toernooien. Meer gelijkenissen met het toernooi op het Europese circuit vanaf donderdag: ook de Mayakoba Classic wordt op een bekend resort gespeeld en net als in Zuid-Afrika is ook hier het design van een absolute golfgrootheid: Greg Norman. El Camaleon is deels jungle, hier en daar moerassig en gedeeltelijk kustbaan. Zoals gewoonlijk wordt er hier weer wat regen verwacht.

De absolute wereldtop neemt nog een extra week vrijaf. Of zij er over negen dagen bij het laatste toernooi voor de Presidents Cup wel bij zijn in Georgia moet nog blijken. Uit het team van Tiger Woods dat over een maand in Melbourne gaat strijden in het team-event, staan er er twee spelers op de startlijst in Mexico: Matt Kuchar en Tony Finau. Uit het team van Ernie Els zijn er vier aanwezig: Jason Day, C.T. Pan, Joaquin Niemann en Abraham Ancer. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: Do en vr 19:00-23:00, za en zo 20:00-23:00

Leaderboard

15 – 20 European Tour, Finale Qualifying School, Lumine GC, Tarragona, Spanje

Vrijdag begint de finale van de Qualifying School, een zenuwslopende marathon over zes rondes. Het is do or die voor de mannen die zich nog niet hebben verzekerd van speelrecht voor de Europese Tour volgend seizoen. Na 108 holes is het voor de 156 kanshebbers zaak om bij de beste 25 + ties te horen. De vraag blijft altijd hoeveel toernooien je via de Q-School daadwerkelijk mag spelen het seizoen erna, maar je hoeft je kaart maar veiliggesteld te hebben. 

Wie gaat Van Driel achterna?

Nederland heeft met Joost Luiten en Darius van Driel al twee spelers op het hoogste niveau in 2020. Daar zouden via de Q-School nog eens maximaal drie landgenoten bij kunnen komen, al is dat natuurlijk vele malen makkelijker gezegd dan gedaan. Lars van Meijel en Wil Besseling grepen in de finale van de Challenge Tour net naast de felbegeerde kaarten, maar hebben via hun ranking op de Challenge Tour wel al beperkt speelrecht. Zij mogen deze week op herkansing. Dat geldt ook voor Daan Huizing, echter heeft hij vanwege rugklachten besloten niet te spelen. De laatste Nederlander die nog altijd in de running is, is Robbie van West. Hij stelde maandag via een play-off op Bonmont zijn plek veilig in de finale van de Q-School. Wat een verhaal zou het zijn als hij een half uurtje verderop op de geüpgradede banen van Lumine zijn tourkaart pakt…


Leaderboard