10 golfers in de baan
Beeld: Bert van der Toorn

Tee talk: seizoensstart

24 maart 2019 Redactie GOLF.NL
Een vroege lentezon doet bij veel golfers het hart sneller kloppen. En de gang naar de golfbaan maken. GOLF.NL stond op de tee bij Golf4All, Sint Nicolaasga en Heidemeer en was onder meer nieuwsgierig naar de verschillende golfdoelen voor het nieuwe seizoen.

RONAN VAN ESSEN (16, hcp 8,4)

Waarom golf je? “Mijn vader golfde en hij heeft mij en mijn broer meegenomen naar de golfbaan toen ik zeven was. Ik heb vroeger ook geskied.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “We geven vooral veel geld uit aan lessen en ik ben bij twee verenigingen lid. Dit jaar heb ik mijn clubs voor 300 euro op maat laten maken, nieuwe grips en clubs verlengd. Vader Edwin: “Aan lessen bij beide verenigingen zijn we ongeveer 500 euro kwijt, aan extra privéles 200 euro per jaar. Met lidmaatschappen, materiaal en horeca komt het totaal boven de 1500 euro per jaar.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Handicap 5! Dan kan ik wellicht bij het team van Almeerderhout binnenkomen. Ik ben nu begonnen met zelf trainen, buiten de lessen om. Dat deed ik eerder niet. Verder chip in onze tuin en in de zomer les ik drie keer per week.”

ANJE VAN DER HEIDE (63, hcp 28)

Waarom golf je? “Na onze verhuizing wilde ik schaatsen, maar mijn man ging golfen. Uiteindelijk ben ik mijn man gevolgd, met schaatsen ben ik gestopt.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “We zijn ook lid in Portugal, dus aan lidmaatschappen zal het snel 2500 euro zijn. Dan les ik sinds vorig jaar regelmatig, dat tikt aan. Plus horeca wat rond de 1000 euro uitkomt als je vaak speelt. En dan komt er nog kleding bij, tel maar op! Maar we spelen wel heel veel. Ik denk 35 ronden in Portugal en in Nederland nog wel meer, dus 75 tot 100 ronden per jaar.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Die handicap moet naar beneden! Ik ben vorig jaar begonnen met lessen, maar nu ga ik vooral veel trainen, onder meer met de schema’s van De Golf Academie. Ook ga ik instructiefilmpjes bekijken. Ik ben wel wat ongeduldig en heb al regelmatig gedacht de stokken aan de wilgen te hangen, maar dit jaar gaat het goed komen met die handicap!”

HANS FRANCHIMON (72, hcp 16,1)

Waarom golf je? “Ik moest clinics organiseren voor PostNL en we kozen voor golf. Ik vond dat zo leuk, dat ik het zelf ben gaan doen. Naast golf tennis ik ook, jarenlang competitie gespeeld. Maar golf is toch leuker. Het golfvirus krijgt je echt te pakken.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Buiten een lidmaatschap betaal je, als je regelmatig golft, gemiddeld 1200 euro aan horeca en aan lessen betalen we 200 tot 250 euro per jaar. Drie tot vier keer per jaar gaan we een paar dagen met een groepje op golfvakantie, dat zal bij elkaar 1200 euro zijn. De competitie is ook een aardige post. Alleen met eten, drinken en gezelligheid moet je al rekenen op 350 euro. Dan komen voorspelen en teamkleding er nog bij.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Plezierig spelen en mijn handicap proberen te handhaven. Door je leeftijd lever je toch wat lengte in. Dus ik blijf lessen!"

RIA KOPPEJAN (67, hcp 15,2)

Waarom golf je? “Ik ben gaan golfen omdat mijn man het deed. Ik zag dat hij het heel leuk vond, al snapte ik niet echt waarom. Uiteindelijk heb ik toch maar een clinic gevolgd en ben ik later gewoon gestart. Al snel werd ik ook gegrepen door het virus.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Een lidmaatschap is ongeveer 1000 euro, golflessen 200 tot 300 euro en de horeca zal daar ook ongeveer op uitkomen. Dan heb je de competitie nog; dat kost zo’n 300 euro per jaar met kleding en horeca. Verder golfen we wel eens op vakantie, dus dan betaal je wat aan greenfees, maar we gaan niet op een golfreis.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Mijn doel is stabiel te blijven spelen en mijn handicap te houden. Dus zo af en toe zal ik een les nemen en qualifying spelen. Echte grote golfambities heb ik niet.”

MORTEN THORSBY (22, hcp 15)

Waarom golf je? “Mijn vader nam me als kind mee naar de golfbaan in Noorwegen, zo heb ik het geleerd. Later heb ik gewoon een set gekocht en ben ik begonnen. Golf is goed te combineren met voetbal; ik speel als prof bij sc Heerenveen. Het is fysiek niet zwaar en het balgevoel dat ik als voetballer ontwikkel, helpt ook bij golf. Ik denk dat het een mooie sport is voor voetballers; veel van hen golfen. Ik ben hier nu met drie van mijn teammaten.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Misschien alles bij elkaar aan materiaal en kleding zo’n 2000 euro per jaar? Misschien zelfs wel minder. Onze voetbalclub heeft een overeenkomst met BurgGolf Sint Nicolaasga waardoor wij hier gratis mogen spelen, dus we hoeven zelf geen lidmaatschap te betalen. Ook bij Heidemeer in Heerenveen spelen we regelmatig.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Ik wil eigenlijk dit jaar onder de handicap 10 komen. Gewoon veel oefenen en spelen, dan moet dat wel lukken!”

BERT BREED (54, hcp 5,7)

Waarom golf je? “Vooral om lekker buiten te zijn. Ik werd eens op Texel uitgenodigd voor een clinic en daar ben ik enthousiast geworden. Ik heb altijd gesport: basketbal, karate, kickboxen, voetbal. Vanwege rugklachten kon ik die sporten niet meer doen.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Ik denk al gauw 3500 euro per jaar. Het meeste aan lidmaatschap en uitjes, maar ook de competitie is een aardige kostenpost, tenminste zoals wij dat doen. Als we ver weg moeten spelen, overnachten we daar. Het voorspelen is ook niet gratis en dan is er nog de clubkleding, het trainen, het eten. Alles bij elkaar kost de competitie toch al snel 600 à 700 euro. Verder gaan we met het team naar Frankrijk of Spanje, dat tikt ook aan.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Mijn handicap handhaven en het liefst verbeteren. Maar ik les nooit. Golf gaat wel of het gaat niet. Ik kijk wel naar instructiefilmpjes op YouTube en daar probeer ik soms eens wat van uit.”

ROBIN OTTER (25, hcp 6,3)

Waarom golf je? “Ik heb met voetbal mijn kruisbanden gescheurd. Mijn vader golfde al en toen ik twaalf was, ben ik hier een jaar jeugdlid geweest. Vanaf mijn 19de heb ik de draad weer opgepakt. Heerlijk, veel beter dan voetbal eigenlijk. Lekker rustig, zelf plannen wanneer je wil spelen, ideaal!”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Lidmaatschap is 800 euro. Vorig jaar heb ik een nieuwe set gekocht. Laten we zeggen gemiddeld 300 euro per jaar aan materiaal en ook voor kleding denk ik ongeveer 300 euro. Ik gebruik de betere lakeballs voor 1,50 per stuk. In een seizoen raak ik, ruim genomen, rond 30 ballen per maand kwijt, dan zit je tussen de 300 en 400 euro. Aan horeca bij wedstrijden ben ik denk ik 40 euro per maand kwijt.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Richting handicap 4,5 en bij de clubkampioenschappen wil ik in de top 5 eindigen. Ik les in Leeuwarden bij Martin Wedema, oefen veel op de drivingrange en ik wil dit jaar veel de baan in.”

RUUD SUTERS (56, hcp 42)

Waarom golf je? “Mijn zus en zwager golfen veel. Zij hadden me verteld over een pro die was gespecialiseerd in golflessen voor gehandicapten (Ruud heeft een beenprothese, red.) dus die heb ik bezocht. Ik heb het eerste jaar vooral les gehad, het laatste halfjaar ben ik juist meer in de baan. Net even de par-3-baan gespeeld bij Golf4All omdat ik in de buurt was.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Aan lidmaatschap bijna 1100 euro. Mijn golfset is nog nieuw maar ik heb wel net een golfhorloge gekocht. Ik denk dat je met kleding op ongeveer 400 tot 500 euro per jaar aan materiaal moet rekenen. Lessen doe ik nu niet veel meer. Verder nog wat kosten voor horeca.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Ik ben niet zo fanatiek dat ik per se mijn handicap wil verlagen, maar ik wil wel beter worden. Mijn doel is met wat minder kracht te spelen op de grote baan, rust te krijgen.”

TINEKE OENEMA (70, hcp 11,1)

Waarom golf je? “Omdat een vriend van ons, oud-voorzitter van sc Heerenveen Riemer van der Velde, vond dat wij ook moesten gaan golfen. Ik aarzelde omdat ik dacht dat ik geen tijd had en dat ik het niet leuk zou vinden, maar mijn man is wel gelijk begonnen. Toen hij het echt leuk begon te vinden, heb ik toch maar les genomen. Het leuke van golf is dat je het overal ter wereld kunt doen.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Dat kan ik niet zo even zeggen, maar we besteden geen kapitalen aan golf. Zo nu en dan eens een nieuw stokje erbij, meer niet. We maken geen golfreizen meer, maar als we in het buitenland zijn, golfen we daar wel regelmatig.”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Gewoon lekker golfen en buiten zijn. Ik speel geen competitie meer.”

ALEXANDER HEIJNIS (23, hcp 25)

Waarom golf je? “Vooral voor de gezelligheid samen, lekker buiten. We konden golf proberen via de personeelsvereniging van mijn moeder en dat beviel. In het begin heb ik veel gelest en nu ga ik af en toe oefenen en vooral lekker spelen. Vroeger heb ik getennist, maar dat kan niet meer vanwege een blessure.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan golf? “Niet zo heel veel. Het abonnement van ANWB Golf is 66 euro per jaar. Aan materiaal geef je niet veel uit als je eenmaal een goede set en schoenen hebt. Ik koop geen speciale golfkleding, gewone sportshirts. Verder speel ik zo’n vijf tot zes keer per jaar, soms vaker, dus daar moet een greenfee voor betaald worden. Lekker aanbiedingen scoren natuurlijk!”

Wat is je golfdoel voor 2019? “Ik wil meer trainen. Misschien een keer een les, maar als ik zelf wat meer oefen, word ik vanzelf constanter in de baan.”

Lees meer over

Interviews