Wie speelt waar? Week 11

11 maart 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

14 - 17 maart, European Tour, Magical Kenya Open presented by Absa, Karen CC, Nairobi, Kenya. Prijzengeld: € 1.100.000 Leaderboard

14 - 17 maart, PGA Tour, The Players Championship, TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida. Prijzengeld: $ 12.500.000 Leaderboard

14 - 16 maart, Ladies European Tour/ Sunshine Ladies Tour, Investec South African Women's Open. Westlake Golf Club. Prijzengeld: Rand 200.000 Leaderboard

14 - 17 maart, Symetra Tour, Florida's Natural Charity Classic, Winter haven Florida. Prijzengeld: $ 125.000 Leaderboard

11 - 13 maart,  MENA Tour, Royal Golf Bahrain Open, The Royal Golf Club, Bahrein. Prijzengeld: $ 75.000  Leaderboard 

17 maart, Amateurs, Nederlands Scholen Team Kampioenschap, Nunspeetse Golfvereniging De Verwaeyde Sandbergen. Leaderboard

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!

14 - 17 maart, European Tour, Magical Kenya Open presented by Absa, Karen CC, Nairobi, Kenya. Prijzengeld: € 1.100.000 

Het Kenya Open was een van de grotere toernooien op de Challenge Tour, dit jaar is het een van de kleinere (1.100.000 miljoen euro) toernooien op de European Tour. Maar een promotie is het hoe dan ook. De wereldtoppers spelen in The Players (zie onder) en de betere spelers van de European Tour die (net) niet in The Players zijn gekomen, laten Kenia ook aan zich voorbij gaan. Dat geldt ook voor Joost Luiten. De beste golfer van Nederland is op de wereldranglijst afgezakt naar plek 67 en de top 64 van de wereld mag spelen in het WGC Dell Match Play (27-31 maart). Maar het is zeker dat door afzeggers dat getal 64 zal opschuiven, waarschijnlijk naar ongeveer plek 70. Omdat het veld in Kenia heel zwak is (lees weinig punten voor de wereldranglijst te verdienen) valt er voor Luiten heel weinig te winnen. De deadline voor het WGC Dell Match Play is 18 maart, dan weten we of Joost in Austin, Texas mag aantreden. 

Nederlanders

Geen Luiten dus in Kenia, maar wel een aantal landgenoten: Daan Huizing, Darius van Driel (op hun ranking) en Maarten Lafeber (medical extension) komen aan de start op de Karen GC. Lafeber bewaart goede herinneringen aan Kenia. In 1999 won hij als jonge pro het toernooi dat toen onderdeel was van de Challenge Tour. Ook Johannes Veerman, de Amerikaanse Nederlander, is van de partij.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 09:00 - 11:00  za en zo 10:30 – 15:00. 

Leaderboard

14 - 17 maart, PGA Tour, The Players Championship, TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida. Prijzengeld: $ 12.500.000

De gehele top 50 van de wereld komt aan de start in The Players, het vlaggenschiptoernooi van de PGA Tour. Tiger Woods trok zich vorige week met een nekblessure terug voor de Arnold Palmer Invitational, maar gelukkig is de winnaar van tachtig toernooien op de PGA Tour naar eigen zeggen weer helemaal fit. 'Vorige week niet spelen was vooral een voorzorgsmaatregel, alles is nu helemaal goed', aldus Woods die The Players twee keer won, in 2001 en in 2013. Phil Mickelson twijfelde lang of hij zou spelen, maar na een eerste inspectie van TPC Sawgrass was die twijfel meteen weg. De rough stelt dit jaar weinig voor en dat bevalt Mickelson die de bal op 48-jarige leeftijd heel ver maar soms ook heel scheef slaat erg goed.

Woods speelt de eerste twee dagen met titelverdediger Webb Simpson en Masters-kampioen Patrick Reed. Mickelson is gekoppeld aan Rory McIlroy en Matt Kuchar. 

Maart - mei - maart

Tot 2006 werd The Players in maart gespeeld, daarna verhuisde het toernooi naar mei. Dit jaar is de speelkalender van de PGA Tour flink op de schop gegaan. Het US PGA Championship, een major, is van augustus naar mei gegaan. The Players is van mei weer terug naar de oorspronkelijke datum in maart. Dat betekent andere omstandigheden. In maart zal de baan lastiger spelen, wat langer en normaal gesproken is er ook meer wind dan in mei. Als we de scores vergelijken in maart van 1999 tot 2006 met die van mei 2007-2018 is er bijna een slag verschil:

Maart 73,40
Mei 72,48

Vorig jaar won Webb Simpson met vier slagen voorsprong. Opvallend: Simpson was de beste in Driving Accuracy (82.14%) maar laatste in Driving Distance met slechts 257 meter. Lengte van de tee was vorig jaar dus niet zo belangrijk, nu in maart en met rough die niet al te straffend is zou dat wel eens anders kunnen zijn.

Waterballen

The Players wordt nog steeds geregeld de vijfde major genoemd, maar dat begint zo langzamerhand een beetje sneu te worden. Er zijn vier majors bij de mannen en dat zal hopelijk en hoogstwaarschijnlijk ook altijd zo blijven, hoe graag de PGA Tour dat ook anders zou willen zien. Dat neemt niet weg dat The Players een heerlijk toernooi is vanwege het ijzersterke deelnemersveld en natuurlijk de spectaculaire baan. The Players werd voor het eerst gespeeld in 1974, sinds 1982 is TPC Sawgrass de vaste baan voor het toernooi. TPC Sawgrass, geopend in 1980 en eigendom van de PGA Tour, was de eerste zogeheten Tournament Players Club. Bij het ontwerp creëerde architect Pete Dye een ‘Stadium Course’, vooral door veel heuvels te maken vanwaar het publiek perfect zicht heeft op de spelers.

Eilandgreen

Hole 17, de par-3 met de eilandgreen, is een van de beroemdste holes in de wereld. Slechts 137 yards (125 meter) lang, maar de door water omgeven green - van voor naar achterkant 24 meter lang met één klein minuscuul bunkertje aan de voorkant - boezemt zeker als het een beetje waait ook de beste golfers van de wereld angst in. Vorig jaar belandden er 53 ballen in het water, maar als het een paar dagen een beetje waait kan het nog veel erger (93 waterballen in 2007). Jaarlijks worden er meer dan 100.000 ballen uit het water gevist van amateurs die de greenfee van circa 500 dollar (hoogseizoen) er graag voor over hebben om het gevecht met de eilandgreen aan te gaan.

$ 12.500.000

Tot slot nog even de centen: het prijzengeld is opgetrokken van elf miljoen dollar in 2018 naar 12,5 miljoen dollar. De winnaar kan 2,25 miljoen dollar bijschrijven. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 18:00 – 24:00 za 19:00 – 24:00 zo 18:00 – 23:00

 Leaderboard

Anne van Dam

Anne van Dam hoopt en denkt van 21 – 24 maart op de LPGA Tour de Bank of Hope Founders Cup in Phoenix te kunnen spelen. Nu nog staat ze tweede reserve maar waarschijnlijk komt de winnares van vier toernooien op de Ladies European Tour wel in het toernooi. 

14 - 16 maart, Ladies European Tour/ Sunshine Ladies Tour, Investec South African Women's Open. Westlake GC. Prijzengeld: Rand 200.000

Pasqualle Coffa kan het South African Open, onderdeel van de Sunshine Ladies Tour en de Ladies European Tour, spelen omdat ze in de top 30 (14de) staat van de Order of Merit van de Sunshine Tour. 

Leaderboard

14 - 17 maart, Symetra Tour, Florida's Natural Charity Classic, Winter haven Florida. Prijzengeld: $ 125.000

Afgelopen week eindigde Dewi Weber in het eerste toernooi van de Symetra Tour knap op de gedeelde dertiende plaats. Wie weet zit er deze week al een eerste top 10 notering in. Vorige week maakte Weber bekend dat ze als pro onderdeel gaat uitmaken van Golf Team Holland. De Nederlandse speelt dit jaar op de Symetra Tour, het circuit onder de LPGA dat ook wel de “Road to the LPGA” wordt genoemd. Op het onlangs bekend gemaakte schema voor 2019 staat een recordaantal van 24 toernooien met in totaal vier miljoen dollar prijzengeld. De top 10 van de jaarranglijst aan het einde van het seizoen verdient speelrecht op de LPGA in 2020. 


Leaderboard

Speelkalender Symetra Tour 2019

Challenge Tour

Het eerste toernooi van het nieuwe seizoen is het Jordan Mixed Open dat van 4 t/m 6 april wordt gespeeld. Ook dit jaar helaas geen toernooi van dit circuit in Nederland.

Kalender Challenge Tour 2019

05 March - 07 March 2019
Dubai Hills Golf Club, Dubai, United Arab Emirates
05 March - 07 March 2019
Dubai Hills Golf Club, Dubai, United Arab Emirates