Rory won in 2018 de Arnold Palmer
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 10

5 maart 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

7 - 10 maart  European Tour, Commercial Bank Qatar Masters, Doha Gc, Doha. Prijzengeld: $ 1.750.000 Leaderboard

7 - 10 maart, PGA Tour, Arnold Palmer Invitational. Bay Hill Club & Lodge, Orlando. Prijzengeld: $ 9.100.000 Leaderboard

7 - 9 maart,  ProGolfTour, Open Royal Golf Anfa Mohammedia,  Royal Golf Mohammedia. Prijzengeld: € 30.000 Leaderboard

7 - 10 maart, Symetra Tour, SKYiGolf Championship, North Port, Florida. Prijzengeld: $ 250.000 Leaderboard 

6 - 8 maart, Sunshine Ladies Tour, Cape Town Ladies Open, Royal Cape Golf Club. Prijzengeld:  Rand 200.00 Leaderboard

5 – 7 maart, MENA Tour, Troon Series Dubai Open, Dubai Hills Golf Club. Prijzengeld: $ 75.000 Leaderboard

5 - 9 maart, Amateurs, Internationaal Spaans Amateur Senioren-dames, La Manga Club. Leaderboard

7 - 10 maart, Symetra Tour, SKYiGolf Championship, Florida (met Dewi Weber). Leaderboard

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!

7 - 10 maart,  European Tour, Commercial Bank Qatar Masters, Doha GC, Doha. Prijzengeld: $ 1.750.000

Het laatste toernooi van deel twee van de Desert Swing. Joost Luiten had de Qatar Masters op zijn kalender staan, maar hij heeft besloten niet te spelen. Luiten is fysiek niet helemaal top en hij heeft deze week privé-verplichtingen. Na zijn twaalfde plaats zondag in Oman is de beste golfer van Nederland gestegen naar plek 63 op de wereldranglijst. Luiten denkt dat hij zich daarmee in het WGC Dell Match Play (27-31 maart) heeft gespeeld. Daarvoor is een positie in de top 64 van de wereldranglijst op 18 maart vereist, maar de verwachting is dat het door afzeggers zal opschuiven naar ongeveer plek 70.

Mike Toorop

Ondanks de afwezigheid van Luiten speelt er toch een Nederlander in de Qatar Masters. De jonge pro Mike Toorop veroverde op knappe wijze een startbewijs in een kwalificatietoernooi. Voor wie het even vergeten was of het nog niet wist: in het jaar 2000 won een Nederlander in Qatar. Rolf Muntz bleef in een editie met heel veel wind met -8 Ian Woosnam vijf slagen voor.

Belgisch trio

De eerste editie van de Qatar Masters werd gespeeld in 1998 en er waren mooie winnaars: Ernie Els, Adam Scott (twee keer), Henrik Stenson, Sergio Garcia en vorig jaar Eddie Pepperell. De Engelsman verdedigt zijn titel niet want hij speelt deze week op de PGA Tour in de Arnold Palmer Invitational (zie onder). Er zijn heel wat Europese toppers die dat toernooi in Orlando de voorkeur geven en dat verklaart voor een groot deel het niet al te sterke deelnemersveld. Kurt Kitayama, zondag winnaar in Oman, is wel van de partij net als het Belgische trio Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 8:30-10:30 en 12:00-15:00 za en zo 10:00 – 14:30.

Leaderboard

7 – 10 maart, PGA Tour, Arnold Palmer Invitational. Bay Hill Club & Lodge, Orlando. Prijzengeld: $ 9.100.000

Helaas, helaas, hij is er niet bij. Tiger Woods trok zich maandag terug voor de Arnold Palmer Invitational, het toernooi dat op de Bay Hill Club in Orlando dat hij acht keer won. Tiger heeft al enkele weken last van zijn nek. De winnaar van tachtig toernooien op de PGA Tour hoopt volgende week wel te kunnen spelen in The Players. Geen Woods, dat was even slikken, maar er blijft een prachtig deelnemersveld over met titelverdediger Rory McIlroy, Justin Rose, Francesco Molinari, Tommy Fleetwood, Brooks Koepka, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau en Phil Mickelson.

The King

Arnold Palmer, de naamgever van het toernooi, overleed in september 2016. De man die The King werd genoemd kocht Bay Hill in 1975 en in 1979 werd er voor het eerst een toernooi van de PGA Tour gespeeld, de Bay Hill Invitational. Tot twee jaar terug kregen winnaars een donkerblauwe blazer, nu is dat een rood vest dat Palmer graag droeg.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 20:00 – 24:00 za en 18:30 – 24:00 

Leaderboard

Anne van Dam

Na haar fraaie zege in Canberra haalde GOLF.NL haar in een limousine op van Schiphol:


De komende weken heeft Anne van Dam even tijd om bij te komen van een maand Australië. Haar eerstvolgende toernooi is van 21 – 24 maart op de LPGA Tour, de Bank of Hope Founders Cup in Phoenix.

6 – 8 maart, Sunshine Ladies Tour, Cape Town Ladies Open, Royal Cape Golf Club. Prijzengeld:  Rand 200.00

Pasqualle Coffa speelt weer op de Sunhine Tour, en de kans is groot dat ze binnenkort ook een toernooi op de Ladies European Tour gaat spelen. Zoals Coffa schrijft op haar website kan ze deelnemen aan het Investec SA Women’s Open als ze in de top 30 eindigt van de Order of Merit en die kans is heel groot want de eerstejaars pro staat momentel op plek 14.

Leaderboard

7 - 10 maart, Symetra Tour, SKYiGolf Championship, North Port, Florida. Prijzengeld: $ 250.000 

Dewi Weber speelt dit jaar op de Symetra Tour, het circuit onder de LPGA dat ook wel de “Road to the LPGA” wordt genoemd. Op het onlangs bekend gemaakte schema voor 2019 staat een recordaantal van 24 toernooien met in totaal vier miljoen dollar prijzengeld. De top 10 van de jaarranglijst aan het einde van het seizoen verdient speelrecht op de LPGA in 2020. Het eerste toernooi is het SKYiGolf Championship in Florida dat donderdag 7 maart begint. Deze week maakte Weber bekend dat ze als pro onderdeel gaat uitmaken van Golf Team Holland. 


Leaderboard 

Speelkalender Symetra Tour 2019

Challenge Tour

Het eerste toernooi van het nieuwe seizoen is het Jordan Mixed Open dat van 4 t/m 6 april wordt gespeeld.

Kalender Challenge Tour 2019

05 March - 07 March 2019
Dubai Hills Golf Club, Dubai, United Arab Emirates
05 March - 07 March 2019
Dubai Hills Golf Club, Dubai, United Arab Emirates