Koen Kouwenaar met teamgenoten en coach Taco Remkes als winnaar van Spaans Amateur
Koen Kouwenaar (oranje shirt, witte broek) met teamgenoten van Oranje en coach Taco Remkes

Kouwenaar de beste in Spaans Amateur

3 maart 2019 Redactie GOLF.NL
Koen Kouwenaar heeft het Spaans amateur gewonnen. Het is de eerste grote internationale titel voor de 20-jarige Brabander en de vijfde keer dat een Nederland er met de Spaanse Koningscup vandoor gaat.

De Nederlanders drukten hun neus nadrukkelijk aan het venster bij de Copa El Rey op Las Colinas (Alicante), het Spaans amateur. Bij de mannen plaatsten vier van de zeven heren zich na twee dagen strokeplay voor de matchplay-ronden. Thom Hoetmer, Dario Antonisse en Kiet van der Weele waren na 36 holes strokeplay al klaar.

In de knockout-fase verloor Van Tilburg zijn eerste matchplay-wedstrijd van de latere nummer twee, de Engelsman Callum Farr. Het trio Jerry Ji, Koen Kouwenaar en Bob Geurts overleefde de eerste twee ronden maar in de kwartfinale schakelde Kouwenaar zijn ploeggenoot Jerry Ji uit (3&2) en in de halve finales rekende hij opnieuw af met een landgenoot, Bob Geurts (2&1).


 

In de finale over 36 holes stond Kouwenaar, de Nationaal Open kampioen van 2018, tegenover Callum Farr. Op de eerste 18 holes kwam de Nederlander al 5 up, een voorsprong die hij op de tweede 18 holes lange tijd knap verdedigde. Maar in het zicht van de haven begon Kouwenaar toch wel nervositeit te vertonen en kwam Farr nog gevaarlijk dichtbij. Met nog twee holes te gaan was de voorsprong geslonken tot 2 up. Maar op de 35ste hole maakte Kouwenaar aan alle onzekerheid een einde en stelde hij de overwinning veilig. 

'Het was een topweek', zei de winnaar na afloop. 'Ik heb in alle matchplay-wedstrijden niet down gestaan, dus dat was heel relaxt. Die 36 holes waren best pittig. Ik heb er wat eelt bijgekregen op de voeten, maar het was een week om nooit te vergeten.'

Kouwenaar is de vijfde Nederlander die het Spaans amateur wint. Maarten Lafeber (1997), Joost Luiten (2005), Reinier Saxton (2009) en Jeroen Krietemeijer (2015) gingen hem voor.
Koen Kouwenaar met de trofee Spaans Amateur golf

Romy Meekers

Bij de vrouwen, die in Sevilla op Zaudin Golf streden om de Copa La Reina, was er geen succes voor Oranje. Van de vijf speelsters slaagden er twee in om zich voor de matchplay-ronden te kwalificeren: Romy Meekers en Anouk Sohier. Voor Zhen Bontan, Danielle Modder en Mayka Hoogenboom viel al na twee dagen het doek. Sohier moest in de eerste matchplay-ronde haar meerdere erkennen in de Russische Natalya Guseva (5&3). Romy Meekers strandde een ronde later, in de achtste finales, tegen de Zweedse Ingrid Lindblad (5&4). Meekers was met een gedeelde negende plek de beste Nederlandse.

Eindstanden Spaans amateur:

Mannen
Vrouwen


Lees meer over

Topgolf