Mats Markovits tijdens Italian Open 2019
Mats Markovits
Beeld: Golfsupport.nl

Markovits slaat gaatje op NK Strokeplay

31 mei 2019 Redactie GOLF.NL
Na de tweede ronde van het Nationaal Strokeplay Kampioenschap gaan Anouk Sohier en Mats Markovits stevig aan de leiding. Maar de titelstrijd is nog maar op de helft. Morgen is het D-day. In de Belgian Knockout op de European Tour hebben Daan Huizing en Darius van Driel zich knap geplaatst voor de KO-fase.

Bij de heren behield Mats Markovits op dag twee de leiding. Met een prima ronde in 67 slagen sloeg hij een gat van vijf slagen naar de concurrentie. De andere koploper na de openingsronde, Nordin van Tilburg, viel na een ronde in 79 slagen terug naar plek 10. Dari Antonisse en Koen Kouwenaar zijn na een ronde in 69 slagen allebei opgeklommen naar de tweede plaats. 

Markovits, de speler van The Dutch, speelde vandaag bijna foutloos. Met alleen een bogey op de eerste hole en maar liefst zes birdies maakte hij een uitstekende indruk. Die score werd overigens geëvenaard door Aydan Verdonk, die op zijn thuisbaan revanche nam voor zijn slechte eerste ronde (85) en direct de top-15 inschoot.

Maar de man van de dag was onmiskenbaar Markovits, die zelf overigens niet jubelend van de baan stapte. 'Ik koop er nog niks voor', zei de leider met enige bescheidenheid. 'Ik heb heel goed gespeeld, maar er zijn nog 36 holes te spelen. dat zijn er heel veel.' 

Markovits vond de omstandigheden - er stond weer een behoorlijke wind op de Noordwijkse - vergelijkbaar met een dag eerder. 'Daardoor hoefde ik mijn gameplan niet echt te wijzigen. De verwachting is dat het morgen weer uit dezelfde hoek waait, misschien iets meer uit zee, maar dat maakt niet zo veel uit. Voor deze baan is dat de gunstigste wind. Ik heb een goede uitgangspositie, maar het blijft golf. Ik reken me nog niet rijk.'  

Een ander opvallende feitje bij de heren was de hole-in-one van John Henrikson op hole 12. Het was een lichtpuntje in zijn ronde die uiteindelijk 85 slagen in beslag nam. De speler van Leeuwenbergh miste ruim de cut.

Leaderboard mannen 

Sohier behoudt voorsprong 

Bij de vrouwen behield Anouk Sohier haar voorsprong van vijf slagen op de nummer twee, al was dat een andere (Marit Harryvan) dan gisteren (Anne-Sterre den Dunnen). De leidster speelde ook vandaag met veel vertrouwen op een winderige Noordwijkse, maar onder meer door een verloren bal op hole 6 stonden er vandaag wat mindere scores op haar kaart. Ze kwam binnen met een ronde 76 (+4), zes slagen meer dan op de eerste dag. 'Ik was wat ongelukkig op een paar holes, maar ik weet wat ik op deze baan moet doen. Ik ga zeker met een goed gevoel de laatste dag in.'

De eerste belagers zijn Marit Harryvan en Lauren Holmey. Eerstgenoemde was niet alleen content met haar ronde in 75 slagen, maar zeker ook met de hole-in-one op hole 3. Holmey tekende samen met Zhen Bontan voor de beste ronde van de dag (+1). De in Parijs woonachtige speelster van Oranje staat zes slagen achter op Sohier, Bontan moet negen slagen goedmaken. Morgen worden nog 36 holes gespeeld.


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Leaderboard vrouwen

De nummer van de twee van het klassement, Marit Harryvan, maakte een hole-in-one op dag twee van het NK Strokeplay.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.



Belgian Knockout

Van de drie Nederlanders in de Belgian Knockout op Rinkven International GC hebben er twee de strokeplayronden overleefd. Daan Huizing had daar na een ronde in 70 slagen (-1) wel een play-off met twaalf spelers (!) voor nodig. Die twaalf streden om tien plekken in de knock-out fase en dankzij een birdie op de eerste play-off hole was Huizing snel zeker van het weekend. Darius van Driel imponeerde op de tweede dag met een ronde in 65 slagen. Daarmee plaatste hij zich als vijfde voor het weekeinde. Voor Rowin Caron viel na twee dagen het doek. Gisteren kwam hij nog met een ronde onder par binnen, vandaag was zijn score van 73 slagen een paar slagen te veel. 

Format

In het met 1 miljoen euro gedoteerde toernooi van de European Tour zijn de 144 spelers verdeeld in twee groepen van 72 man. Uit die beide groepen gaan na twee ronden 18 holes Strokeplay de beste 32 door naar de zaterdag. 64 spelers beginnen dan aan 9 holes Medal Matchplay partijen, de speler met de laagste score na negen holes gaat door naar de volgende ronde. Na zaterdag zijn er dan nog acht spelers over die zondagochtend beginnen aan de kwartfinales, gevolgd door de halve finales en de finale.

De Belgen

Thomas Pieters kan zich in het weekend concentreren op zijn 'organisatorische' zaken. De gastheer van het toernooi, die op de eerste dag al een flinke misstap maakte, kon dat vandaag niet goedmaken. Ondanks een goede ronde in 65 slagen miste hij de cut. Net als zijn landgenoot Nicolas Colsaerts. De beste ronde van de dag kwam op naam van Bernd Wiesberger, de Oostenrijker die vorige week in Denemarken won en in België ook heel slecht (77) was begonnen. Maar zijn ronde in 64 slagen vandaag was wel genoeg om zich bij de beste 64 te plaatsen. 

Algemeen Leaderboard

Leaderboard Sectie A

Leaderboard Sectie B 


 

}