Golfresort Scharmutzelsee

Duits golfmekka

13 mei 2019 Redactie GOLF.NL/Martin Lehmann
Dat Frankrijk, Spanje en Portugal populaire golfbestemmingen zijn, weten we. Maar ook in Duitsland zijn prachtige golfbanen te vinden, en niet alleen vlak over de grens. Zo biedt het Resort Scharm├╝tzelsee alles wat een golfer zich wenst.
Nederlandse golfers weten de Duitse golfbanen pal over de grens inmiddels te vinden, maar de ruim achthonderd banen wat verder landinwaarts laat men veelal links liggen. Het beeld bestaat dat golfbanen in Duitsland minder aantrekkelijk zijn dan bijvoorbeeld die in Frankrijk. En dat is niet terecht. Het aanbod aan golfbanen in Duitsland is niet alleen omvangrijk, maar ook divers. Met klassieke banen die hun oorsprong hebben in de beginjaren van de vorige eeuw (denk aan Falkenstein in Hamburg) en met moderne en hoogwaardige golfresorts met twee of drie 18-holesbanen. Een voorbeeld van een dergelijk golfmekka is het A-ROSA Resort Scharmützelsee, in het vriendelijke plaatsje Bad Saarow, zo’n zeventig kilometer ten zuidoosten van Berlijn.

Arnold Palmer Course

De eerste baan die op dit resort werd gebouwd, in 1995, was van de hand van Arnold Palmer, de Amerikaanse golflegende die in 2016 op 87-jarige leeftijd overleed. Het is een fijne golfbaan, met brede fairways en overzichtelijke holes. Voor verrassingen kom je er niet snel te staan. Dat betekent allerminst dat het een eenvoudig baantje is. Er moeten flinke afstanden worden overbrugd en met een slope rating van 141 vanaf de gele tees is de Palmer Course bepaald geen walk over. Bunkers zijn er in ruime mate; lage rollertjes de green op zijn vaak niet mogelijk, want op veel holes liggen ze pontificaal voor de greens. Vlaggen hoog aanspelen luidt dan ook het devies. De greens zelf zijn groot en tamelijk vlak. Met de juiste concentratie en een vloeiende putting stroke laten drie putts zich goed vermijden, ook al omdat de kwaliteit van de greens uitstekend is.

De eerste negen holes van de Palmer Course bieden veel ruimte. Wat tijdens de aanleg lage aanplant was, is inmiddels uitgegroeid tot jong bos. Dat ziet er fraai uit en zorgt ervoor dat de holes volledig van elkaar zijn gescheiden. Het struweel is hier en daar behoorlijk dicht, dus een gemiste fairway (bijna onmogelijk) kan zomaar leiden tot een verloren bal. Op de tweede negen speelt dit probleem minder. De holes zijn hier wat smaller en worden omzoomd door volwassen bos, met fraaie, grote bomen. Een scheefgeslagen bal vind je hier in de regel makkelijk terug. De slotholes zijn prachtig en vereisen concentratie tot de laatste putt is gevallen.

Faldo Course

De tweede baan van A-ROSA, de Faldo Course, werd in 1996 aangelegd. Nick Faldo, de naamgever en mede-architect van de baan, was op dat moment de nummer 1 van de wereld. Hij won in dat jaar zijn zesde major (zijn derde Masters-titel). Die topvorm is herkenbaar in het zeer fraaie ontwerp. De Faldo Course is een golfbaan,waar spelstrategie de belangrijkste factor is. Voordat je een bal slaat, moet je voor jezelf bepalen hoe je de hole gaat spelen. Vervolgens komt het erop aan dat je de daarvoor noodzakelijke slagen weet te produceren. Zomaar een bal voor je uit slaan is er niet bij. Golf is in de ogen van Sir Nick ook een denksport. Hindernissen (waaronder ruim 120 potbunkers) en andere moeilijkheden zijn overal en altijd zichtbaar. What you see, is what you get!

Die nadruk op spelstrategie neemt niet weg dat de Faldo Course ook bijzonder mooi oogt. Het landschap waarin de baan ligt is prachtig. De meeste holes hebben het karakter van een inland links, maar er zijn ook holes bij in een meer bosrijke omgeving. Een afwisseling zoals je die bijvoorbeeld ook op Noordwijk aantreft. Het maakt de Faldo course tot een feest om te spelen.

Stan Eby Course

De derde 18-holesbaan op Resort Scharmützelsee is vernoemd naar baanarchitect Stan Eby. Een excentrieke Amerikaan met een zwierige snor en paardenstaart, die jarenlang was verbonden aan European Golf Design, het architectenbureau van de Europese Tour. Vanuit die functie was hij ook betrokken bij de ontwikkeling van de Faldo Course. Bij de derde baan mocht hij helemaal alleen zijn gang gaan. Het heeft geleid tot een prettige en sympathieke golfbaan. Landschappelijk fraai en met uitdagende holes die er ook nog eens schitterend uitzien. Vooral holes 8 en 9, met mooie waterpartijen, mogen niet onvermeld blijven.

De oefenvoorzieningen op A-ROSA Scharmützelsee zijn uitstekend. Twee uitgestrekte driving ranges staan spelers ter beschikking. Vanzelfsprekend met riante grastees. Tot slot is er nog een 9 holes par-3-baan. Ook deze is vernoemd naar de ontwerper. In dit geval Jake McEwan, de schotse hoofdgreenkeeper, die dertig jaar geleden in Duitsland neerstreek en sindsdien aan Resort Scharmützelsee is verbonden. Hij spreekt met bevlogenheid over de golfbanen, die hij met een vaste staf van dertig greenkeepers onder zijn hoede heeft. Het onderhoud is dan ook van hoog niveau

Van vergelijkbaar goede kwaliteit zijn ook de overige voorzieningen op het resort. Het hotel ligt pal aan de oevers van het meer waaraan het resort zijn naam ontleend. Er is een kleine jachthaven waar uiteenlopende watersporten kunnen worden beoefend. Het hotel beschikt verder over een uitgestrekte spa met een binnen- én buitenzwembad waar het hele jaar kan worden gezwommen. In de drie beschikbare restaurant kun je uitstekend eten. Er valt dan ook het nodige voor een bezoek aan dit resort te zeggen.

Ryder Cup

In het Duitse bid voor de Ryder Cup 2022 was het A-ROSA Resort Scharmützelsee de beoogde locatie. Het strijdtoneel zou worden samengesteld uit een combinatie van de beschikbare 54 holes op het resort. Het werd uiteindelijk niet Duitsland (wel Italië), maar de keuze voor Scharmützelsee is een indicatie voor de golfkwaliteit die je hier aantreft.

Meer informatie

Scharmützelsee is één van de vier resorts waarover A-ROSA beschikt. De anderen liggen in Travemünde aan de Oostzee en op het eiland Sylt. Bovendien is er een resort in het Oostenrijkse Kitzbühel. In alle gevallen zijn er op of direct bij de resorts ruime golfmogelijkheden. Resort Scharmützelsee is aangesloten bij ‘Hotels am Golfplatz’. Een organisatie met hotel/golf-combinaties in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië (www.hotelsaufdemgolfplatz.com). Via deze site worden diverse arrangementen aangeboden.

A-ROSA Resort Scharmützelsee biedt zelf ook uiteenlopende golfarrangementen. Al dan niet in combinatie met hotelovernachtingen en met de overige voorzieningen van het resort. Op de Palmer Course en de Stan Eby Course zijn buggies toegestaan. Gezien de uitgestrektheid van het resort en de grotere afstanden die soms moeten worden overbrugd, is gebruik hiervan aan te raden. De Faldo Course is een ‘walk-only’ baan.