Ergernis nr 1: gaten in de green

10 mei 2019 Redactie GOLF.NL
De NGF Competitie is bijna voorbij en op veel banen zullen nu de greens geprikt en bezand worden. Waarom gebeurt het net op een moment dat de greens mooi zijn en jij van mooi golfweer wilt gaan genieten?

Het is een van de grootste ergernissen van golfers: het prikken en bezanden van greens. Maar het moet gebeuren om de greens op lange termijn goed te houden.

In de video hierboven legt Niels Dokkuma dat nader uit. Niels werkt voor de NGF als agronoom (teelttechnicus/landbouwkundige) en houdt zich bezig met duurzaam onderhoud en beheer van golfbanen. 

Het prikken van gaten in de green en het vullen van de gaten met zand gebeurt niet om de golfer te pesten, vertelt Dokkuma in de video. Het is een onderhoudsmaatregel om de kwaliteit van de green op de lange termijn te waarborgen. Het moet gebeuren in het groeiseizoen zodat het gras meteen kan herstellen van dit zware onderhoud. Dus het gebeurt vaak met warm weer, net op het moment dat je een ronde wilt spelen ... 

Niels Dokkuma legt in de video uit waarom het moet gebeuren en wat er precies gebeurt. Kort samengevat: als er niet geprikt en bezand wordt, dan zal de kwaliteit van de greens snel achteruitgaan. Er zullen ook schimmels en ziektes in de greens komen en dan wordt het putten pas echt vervelend, veel vervelender dan die paar dagen nadat de greens geprikt en bezand zijn. 

Meer video's over golfbaanonderhoud: klik hier.

}