Joost Luiten
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 26

25 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
27 - 30 European Tour, Andalucia Masters hosted by the Sergio Garcia Foundation, Real Club Valderrama, Sotogrande, Spanje. Prijzengeld: €3.000.000 Leaderboard 

27 - 30 PGA Tour, Rocket Mortgage Classic, Detroit Golf Club, Detroit, Michigan. Prijzengeld: $7.300.000. Leaderboard

27 - 30 LPGA Tour, Walmart NW Arkansas Championship, Pinnacle Country Club, Rogers, Arkansas. Prijzengeld: $2.000.000 Leaderboard

27 - 30 Challenge Tour, Italian Challenge Open, Terre Dei Consoli Golf Club, Monterosi, Italië. Prijzengeld: €300.000 Leaderboard

26 - 28 Pro Golf Tour, Polish Open 2019, Gradi Golf Club, Prusice, Polen. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

27 - 29 LET Access Series, Belfius Ladies Open 2019, Cleydael Golf & Country Club, Aartselaar, België. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

28 - 30, Symetra Tour, Prasco Charity Championship, TPC River's Bend, Cincinnati, Ohio. Prijzengeld: $125.000 Leaderboard

26 - 29 Amateurs, European Amateur Championship, The Diamond Country Club, Atzenbrugg Leaderboard

27 - 30 European Tour, Andalucia Masters hosted by the Sergio Garcia Foundation, Real Club Valderrama, Sotogrande, Spanje. Prijzengeld: €3.000.000

Voor de wereldtop staat de komende maand volledig in het teken van The Open Championship, over drie weken in Noord-Ierland. Zo ook voor Joost Luiten. Er is alleen één probleem: hij heeft zich nog niet geplaatst. Maar de Nederlander heeft de hoop nog niet opgegeven. Hij kan zijn ticket voor Royal Portrush deze week boeken met een goede klassering in de Andalucia Masters. De beste drie spelers die in de top-10 eindigen en nog niet op een andere manier geplaatst zijn, verdienen een startbewijs voor The Open. Ditzelfde geldt overigens voor de twee volgende toernooien in Ierland en Schotland (allebei onderdeel van de Rolex Series), dus Luiten heeft nog alle kans om zich te plaatsen voor de derde major van 2019.

Op woensdag is bekend geworden dat Joost Luiten mag spelen op The Open, ongeacht zijn prestaties de komende weken.
 
Luiten zal met vertrouwen naar Valderrama afreizen. Hij miste vorige week in Duitsland weliswaar de cut, maar weet tegelijkertijd dat hij in het verleden goede prestaties heeft geleverd op de prestigieuze golfbaan. In 2017 werd de Nederlander tweede op één slag van Sergio Garcia. Drie jaar geleden eindigde hij eveneens op één slag als tweede op Valderrama, toen het Spaans Open hier gehouden werd. Andrew 'Beef' Johnston ging er toen met de eindzege vandoor.

Vier op een rij?

De grote man om wie het allemaal gaat op Valderrama is Garcia. Met zijn Foundation is de Spanjaard gastheer van het toernooi en bovendien won hij de laatste 3 (!) edities - in 2011, 2017 en 2018. Vorig jaar, toen het toernooi nog in oktober werd gespeeld, werd hij door niet één van zijn Europese Ryder Cup-maatjes geflankeerd in het veld. Dat is ditmaal wél het geval. Landgenoot Jon Rahm heeft namelijk toegezegd naar Andalusië te komen. De nummer 11 van de wereld is ook meteen de beste speler in het veld, dat verder ook bestaat uit onder meer voormalig Ryder Cup-speler Matthew Fitzpatrick, tweevoudig Masters-winnaar en voormalig Ryder Cup-captain José María Olazábal en... Darius van Driel. De 30-jarige Hagenaar maakte de afgelopen weken indruk met zijn spel en kreeg van de organisatie een invite. Kan hij zich mengen in de strijd bovenaan het leaderboard?

Uitmuntend onderhoud

Valderrama, geopend in 1974, is een ontwerp van de bekende Amerikaanse architect Robert Trent Jones. De baan in het Zuid-Spaanse Sotogrande was jarenlang de nummer-1 van Spanje, maar die eer valt in de  meeste lijsten nu de Stadium Course van PGA Catalunya ten deel. Nogal wat architecten vinden Valderrama te straffend van de tee. De landingsgebieden op de veelal smalle holes zijn de in de loop der jaren namelijk heel klein geworden doordat de takken van de kurkeiken die de fairways omzomen flink zijn gegroeid. Hoe dan ook blijft Valderrama een topbaan, ook al vanwege het uitmuntende onderhoud. 

Leaderboard 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 12:00-16:00 & 16:00-19:00, za 14:00-18:30, zo 13:30-18:00

27 - 30 PGA Tour, Rocket Mortgage Classic, Detroit Golf Club, Detroit, Michigan. Prijzengeld: $7.300.000. 

Een nieuw toernooi op de PGA Tour. Na de editie van 2018 (gewonnen door Francesco Molinari) verdween het Quicken Loans National namelijk van de kalender en daar komt de Rocket Mortgage Classic dit jaar voor in de plaats. Voor de meeste spelers zal de par-72 Detroit Golf Club onbekend terrein zijn, aangezien er nog nooit een toernooi op het hoogste niveau werd georganiseerd. Op een 'star-studded' deelnemersveld kan de organisatie helaas niet rekenen, uit de mondiale top-10 doet namelijk alleen Dustin Johnson mee. Andere grote namen in het veld zijn Rickie Fowler en tweevoudig Masters-winnaar Bubba Watson.

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 21:00-00:00, za en zo 19:00-00:00

27 - 30 LPGA Tour, Walmart NW Arkansas Championship, Pinnacle Country Club, Rogers, Arkansas. Prijzengeld: $2.000.000

Het LPGA-circus strijkt deze week neer in Arkansas, een staat in het hart van de Verenigde Staten. Hier vervolgt Anne van Dam de jacht op haar eerste titel op het hoogste niveau in het vrouwengolf. In de elf voorgaande edities voerden de Aziatische vrouwen de boventoon in dit toernooi. Liefst negen keer won een vrouw van dat continent, tegenover slechts één Amerikaanse overwinning van Stacy Lewis. De Australische Lydia Ko won ook een keer.

Leaderboard

27 - 30 Challenge Tour, Italian Challenge Open, Terre Dei Consoli Golf Club, Monterosi, Italië. Prijzengeld: €300.000

Vijf Nederlanders maken deze week hun opwachting in Monterosi. Daan Huizing, Lars van Meijel, Maarten Lafeber, Wil Besseling en Reinier Saxton gaan in het midden van Italië proberen te doen wat Taco Remkes in 2008 deed: winnen. Remkes boekte in het toernooi, dat toen nog een andere naam droeg, één van zijn drie zeges dat jaar op de Challenge Tour. Besseling staat er met een 17de positie het beste voor op de jaarranking, maar misschien nog wel beter in vorm is Van Meijel. Hij reist namelijk met een overwinning op de Alps Tour op zak af naar het met €300.000 gedoteerde toernooi.

Leaderboard

26 - 28 Pro Golf Tour, Polish Open 2019, Gradi Golf Club, Prusice, Polen. Prijzengeld: €30.000

Op de Pro Golf Tour komt deze week één extra Nederlander in actie: Philip Bootsma, Dylan Boshart, Robbie van West, Berry Jole en Bernard Geelkerken. Longhitter Aydan Verdonk doet als amateur mee in Polen. Met name Van West zal deze week wat willen bewijzen. Hij verloor na het laatste toernooi namelijk zijn leidende positie in de order of merit.

Leaderboard

27 - 29 LET Access Series, Belfius Ladies Open 2019, Cleydael Golf & Country Club, Aartselaar, België. Prijzengeld: €40.000

Pasqualle Coffa werkt wekelijks haar toernooien af bij de LET Access Series, maar deze week wordt het extra interessant om deze tour in de gaten te houden. Er wordt vanaf donderdag namelijk in België gespeeld, waar een heel pak Nederlandse speelsters van de partij is. Bijna de volledige amateurtop maakt de trip naar Aartsenaar: Romy Meekers, Anouk Sohier, Mayka Hoogeboom en Zhen Bontan. Joyce Chong en Coffa zijn de twee professionals die uit ons land aan de start zullen verschijnen. Aartsenaar is een plaats net onder Antwerpen, dus goed te doen vanuit Nederland. Toegang is bovendien gratis.

Leaderboard

28 - 30, Symetra Tour, Prasco Charity Championship, TPC River's Bend, Cincinnati, Ohio. Prijzengeld: $125.000

Na een gemiste cut in Illinois, zal Dewi Weber zich deze week weer willen revancheren. De door Arnold Palmer ontworpen TPC River's Bend zal een nieuwe baan zijn voor een groot aantal speelsters, het is namelijk pas de tweede uitgave van het toernooi.

Leaderboard

26 - 29 Amateurs, European Amateur Championship, The Diamond Country Club, Atzenbrugg

Vorig jaar eindigde Jerry Ji als tweede in het European Amateur Championship, dat toen gehouden werd op de Koninklijke Haagsche. Ji is er dit ook bij in Oostenrijk, met vier landgenoten: Nordin van Tilburg, Dario Antonisse, Koen Kouwenaar en Kiet van der Weele. Dat vijftal gaat zijn kansen wagen op The Diamond Country Club, waar ook het Oostenrijkse toernooi op de European Tour sinds 2010 wordt gehouden. Het European Amateur heeft een fraaie erelijst, waarop onder meer de namen van spelers Rory McIlroy, Sergio Garcia en Lucas Bjerregaard prijken. Treedt een van de Nederlanders in hun voetsporen?

Leaderboard