Darius van Driel
Darius van Driel
Beeld: Getty Images

Sterke start Van Driel, Luiten wisselvallig

20 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten kwam in de openingsronde van het BMW International Open niet verder dan een 73 (+1). Darius van Driel ging een stuk beter van start en draait met zijn ronde 69 (-3) goed mee bovenaan het leaderboard.
Joost Luiten startte op de tweede negen van de Duitse baan sterk met birdie op de par-5 11e. Hij moest echter al snel daarna de eerste bogeys op de kaart toelaten. Na slagen ingeleverd te hebben op 12 en 14 volgde een nieuwe birdie op 16, maar Luiten maakte de turn in 38 slagen (+2) door achtereenvolgens zijn derde en vierde bogey van de ronde.

Luiten vond op de eerste negen van Golfclub München Eichenried beter zijn draai. Hij noteerde in de tweede helft van zijn ronde geen enkele bogey meer, tegenover één birdie. Wel liet de nummer 78 van de wereld hier en daar kansen liggen, bijvoorbeeld op de relatief eenvoudig spelende par-5 6e waar onder meer flightgenoot Andrew 'Beef' Johnston (na dag 1 op -2) eagle maakte. Daardoor eindigde Luiten zijn ronde niet op level par of wellicht zelfs beneden par, maar op +1.

'Geen momentum' 

'Net als in de laatste toernooien in Amerika waren mijn ijzers niet scherp genoeg', aldus Luiten na de ronde. 'In de oefenrondes speel ik goed, in de toernooien komt het er even niet uit. Hier in de pro-am gisteren maak ik acht birdies en een eagle, maar vandaag kreeg ik nooit het momentum. Na een goede birdie op mijn tweede hole (de 11e) meteen een bogey op de volgende met een 3-putt, dan kom je er niet lekker in. Ik maak te veel fouten, mis mijn ijzers op plaatsen waar je eigenlijk niet mag missen.' 

Luiten heeft er vertrouwen in dat het ieder moment kan omslaan. 'Ik heb vaker dit soort periodes gehad, frustrerend maar je moet gewoon blijven vechten en hard werken. Het is ook niet zo dat ik heel slecht spel, maar het is te vaak net niet. Mijn ijzers zijn doorgaans heel goed, nu krijg ik ze niet dichtbij genoeg en geef ik mezelf te weinig birdiekansen.'

Fraai slot Van Driel

Darius van Driel begon voortvarend aan het met 2 miljoen euro gedoteerde toernooi in het zuiden van Duitsland. De Hagenaar, die zijn plek in het toernooi verdiende met zijn finaleplaats in de Belgian Knockout enkele weken geleden, hield lange tijd zijn kaart schoon en maakte pas na 13 holes zijn eerste (en later bleek enige) bogey van de ronde. Op dat punt had hij wel al één birdie staan op de vijfde hole. Op de drie slotholes beloonde Van Driel zichzelf voor zijn sterke ronde. Hij maakte op 16, 17 én 18 birdie, waarna hij mocht tekenen voor een 69 (-3), op moment van schrijven ruim goed voor een plek in de top-10.

Pavan en Kaymer

Andrea Pavan kende van de vroege starters de beste ronde. De Italiaan sloeg een eagle, vijf birdies en slechts één bogey, wat hem met -6 bovenaan het leaderboard zet. Publiekstrekker Martin Kaymer doet het een slag minder goed. De tweevoudig majorwinnaar noteerde vijf birdies en geen enkele bogey, goed voor een 67 (-5)

Leaderboard