Gary Woodland wint het US Open
Gary Woodland pakt de zege met birdie
Beeld: Getty Images

Woodland wint eerste US Open

17 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Gary Woodland heeft op Pebble Beach zijn eerste US Open-titel veroverd. De 35-jarige Amerikaan hield landgenoot en tweevoudig verdedigend kampioen Brooks Koepka met een solide slotronde van zich af.

De overwinning betekent voor de mondiale nummer 25 zijn eerste zege in een major, en 'pas' de vierde zege op het hoogste golfniveau. In een US Open eindigde hij bovendien bij acht pogingen nog nooit in de top-20. Deze week was deze week simpelweg de meest constante speler, met rondes van achtereenvolgens 68, 65, 69 en 69.

Drie kanshebbers

Op de openingshole van de laatste ronde leek Justin Rose aan Gary Woodland duidelijk te maken dat het lastig voor hem werd om de Brit af te schudden. Met een birdie kwam de winnaar van 2013 langszij. Maar al gauw werd duidelijk dat vanuit het achtervolgende pak Brooks Koepka de grootste uitdager werd. De winnaar van de laatste twee edities, Koepka kon zondag de eerste speler in meer dan 100 jaar tijd worden die drie US Opens achter elkaar wint, kwam furieus uit de startblokken met vier birdies op de eerste vijf holes.

Na birdies op 2 en 3 volgde op de par-3 7de de eerste echte grote misser van Woodland. Vanuit de bunker slaagde hij er echter in om par te redden, wat het vertrouwen een boost gaf. Ondertussen besloot drievoudig winnaar Tiger Woods zijn US Open met een 69 (-1), zijn laagste slotronde in een US Open in de laatste tien jaar.


Op de venijnige negende koos de leider voor een verdedigende aanpak, resulterend in bogey. Daardoor kwamen Woodland (-12), Rose en Koepka (beiden -10 bovenaan het leaderboard dicht bij elkaar te staan bij de turn.

Rose haakt af

De eerste die de titelstrijd moest staken was Rose. De nummer 4 van de wereld miste op de tweede negen voor zijn doen uiterst veel greens, wat leidde tot bogeys op 12, 13 en 15. Ook Woodland raakte niet al zijn greens en moest een bogey op de kaart toelaten. Daardoor was het gat nog slechts één slag met zijn zes jaar jongere landgenoot Koepka. 

Woodland stelt zege veilig

Op de fairway van de lastige par-5 14de deed Woodland iets waaraan hij na zijn winst nog vaak zal terugdenken. Een miraculeuze tweede resulteerde in birdie, waarmee hij een voorschot nam op de eindzege. Die was bijna zeker binnen toen hij op fraaie wijze par redde op 17, terwijl Koepka een grote birdiekans op de slothole onbenut liet.

Zo liep Woodland met twee slagen voorsprong op Koepka richting de tee van zijn 72ste hole van de week. Hij koos er logischerwijs voor om niet te veel risico te nemen. Zijn derde slag naar binnen belandde in het midden van de green, waardoor hij een birdieputt van negen meter over had. Twee putts zonder risico zou je zeggen, maar niets was minder waar. Woodland maakte de putt en kreeg het publiek in Californië nog één laatste keer op de banken. Zo werd hij de 119ste winnaar van het US Open en vergrootte hij en passant ook nog even de uiteindelijke marge met Koepka tot drie slagen.

Leaderboard

Video's van het US Open

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

European Tour PGA Tour US Open