Brooks Koepka
Brooks Koepka
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 24

11 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

13 - 16 juni, Major, 119ste US Open, Pebble Beach Golf Links, Pebble Beach, Californië. Prijzengeld: $12.500.000 Leaderboard 

13 - 16 juni, LPGA Tour, Meijer LPGA Classic For Simply Give, Blythefield Country Club, Belmont, Michigan. Prijzengeld: $2.000.000 Leaderboard

13 - 16 juni, Challenge Tour, Hauts de France - Pas de Calais Golf Open, Aa Saint-Omer GC, Lumbres. Prijzengeld: €190.000 Leaderboard

14 - 16 juni, Symetra Tour, The Forsyth Classic presented by the Decatur Park District, Decatur, Illinois. Prijzengeld: $200.000 Leaderboard

13 - 15 juni, Alps Tour, Acaya Open Dailies Total 1, Acaya Golf Club, Lecce. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

13 - 15 juni, LET Access Series, Skafto Open, Skafto Golf Club, Skafto, Zweden. Prijzengeld: €50.000 Leaderboard

11 - 15 juni, Amateurs, The 116th Womens Amateur Championship, Royal County Down, Noord-Ierland. Leaderboard (Zhen Bontan, Romy Meekers, Anouk Sohier)

13 - 15 juni, Amateurs, European Seniors Championship,  Leaderboard heren, Leaderboard dames.

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 


13 - 16, Major, 119ste US Open, Pebble Beach Golf Links, Pebble Beach, Californië. Prijzengeld: $12.500.000

Voor de zesde keer wordt het US Open gehouden op het iconische Pebble Beach aan de Amerikaanse westkust. De laatste keer was 2010, toen Grame McDowell de eerste Noord-Ierse winnaar van een US Open werd, en pas de eerste Europeaan in 40 jaar.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Phil Mickelson werd dat jaar vierde. Het is iets wat 'Lefty' al jaren achtervolgt: iedere major gewonnen... behalve het US Open. Dit jaar zal Mickelson met een lading aan extra vertrouwen afreizen naar 'The Golden State', wetende dat hij er eerder dit jaar nog op overtuigende wijze met de overwinning aan de haal ging. Die zege, hij versloeg Paul Casey door een sterke afsluitende 65 met drie slagen verschil, was alweer zijn vijfde overwinning bij de prestigieuze Pro-Am op Pebble Beach. Is dit de beste kans die hij nog gaat krijgen?

Drie op een rij?

Brooks Koepka verdedigt voor het tweede jaar op rij zijn titel. Alleen Willie Anderson slaagde er ooit in om het US Open drie keer op rij te winnen. Dat deed de Schot meer dan 100 jaar geleden, tussen 1903 en 1905. Om deze ongekende prestatie te evenaren zal Koepka weer met iets speciaals moeten komen, zoals we dat van hem in de majors zovaak hebben gezien de voorbije jaren.

Interessante groepen

De grote afwezige is vanuit Nederlands oogpunt Joost Luiten. Luiten is er niet bij omdat hij bij de deadline van afgelopen maandag niet in de top-60 van de wereld stond. De Nederlander komt volgende week weer in actie bij het BMW International Open in Duitsland.

Ongetwijfeld de meest in het oog springende groep is die bestaande uit oud-winnaars Jordan Spieth, Justin Rose en Tiger Woods. Die laatste won 19 jaar geleden op Pebble Beach met maar liefst 15 slagen voorsprong op nummers 2 Ernie Els en Miguel Ángel Jimenez, in wat door velen nog altijd wordt beschouwd als het beste spel wat ze ooit gezien hebben. 'The greatest performance in golf of all time', durfde Phil Mickelson het zelfs te noemen. 

Brooks Koepka speelt de eerste 36 holes samen met Open-kampioen Francesco Molinari en Viktor Hovland. De 21-jarige amateur uit Noorwegen verdiende zijn plaats in dit US Open door vorig jaar het US Amateur te winnen. Eerder dit seizoen maakte hij al indruk bij The Masters, toen hij als debutant de beste amateur werd. Thomas Pieters plaatste zich vorige week op Walton Heath via een sectional qualifier. De beste golfer van België speelt op donderdag en vrijdag in een groep met Chesson Hadley en amateur Stewart Hagestad.


Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 21:00 – 02:30, za en zo 21:30 – 02:00

Leaderboard

Herbeleef het spektakel van 19 jaar geleden.

13 - 16, LPGA Tour, Meijer LPGA Classic For Simply Give, Blythefield Country Club, Belmont, Michigan. Prijzengeld: $2.000.000

Onder de rook van Grand Rapids gaat Anne van Dam op jacht naar haar eerste topklassering van het jaar op de LPGA Tour. Vorige week was er al een stijgende lijn waar te nemen, toen ze zich in New Jersey met een 26ste plaats revancheerde voor het missen van de cut in het US Women's Open. Makkelijk zal het in ieder geval niet worden, met onder meer de gehele top 5 van de wereld in het veld.

Leaderboard

13 - 16, Challenge Tour, Hauts de France - Pas de Calais Golf Open, Aa Saint-Omer GC, Lumbres. Prijzengeld: €190.000

Niet meer dan twee landgenoten doen er deze week mee op de Challenge Tour. Daan Huizing en Lars van Meijel houden de Nederlandse eer hoog op een half uurtje rijden van Calais. Vorig jaar eindigde Huizing als vijfde. Een soortgelijke prestatie bij deze editie zou de Soestse golfer een eind op weg helpen richting een plek bij de beste 15, al is nog niet eens een kwart van de toernooien gespeeld dit seizoen.

Leaderboard

14 - 16, Symetra Tour, The Forsyth Classic presented by the Decatur Park District, Decatur, Illinois. Prijzengeld: $200.000

Dewi Weber vervolgt deze week haar jacht op speelrecht op de LPGA Tour in 2020. Momenteel staat de eerstejaars pro 23ste op de Volvik Race for the Card. Slaagt ze er in het restant van het seizoen in nog eens 13 plaatsen te stijgen, is haar doel bereikt. Een goede week op de baan in Illinois zou Weber goed op weg helpen. 

Leaderboard

13 - 15, Alps Tour, Acaya Open Dailies Total 1, Acaya Golf Club, Lecce. Prijzengeld: €40.000

Zoals gewoonlijk is Nederland weer goed vertegenwoordigd op de Alps Tour. In de hak van de Italiaanse laars gaan zeven landgenoten zich mengen in de strijd om de titel: Davey Porsius, Lars Keunen, Vince van Veen, Pierre Verlaar, Mike Toorop, Ruben van Uden en Peter Melching.

Leaderboard

13 - 15, LET Access Series, Skafto Open 2019, Skafto Golf Club, Skafto, Zweden. Prijzengeld: €50.000

Pasqualle Coffa eindigde vorige week in de middenmoot met een 16de plek in Finland. Kan ze het in buurland Zweden nog een paar plekjes beter doen?

Leaderboard

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!


WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES
WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week!