Europees kampioenschap golf mid-amateur 2019 in Finland met kampioen Myrte Eikenaar

Eikenaar wint Europese titel mid-amateur

8 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Myrte Eikenaar is in Finland de eerste Europese kampioene mid-amateur ooit geworden. De speelster van de Koninklijke Haagsche maakte op de slotdag een sprong van plaats drie naar de hoogste trede.
Het Europese kampioenschap mid-amateur wordt georganiseerd door de Europese Golf Association en staat open voor amateurs met een minimumleeftijd van 30 jaar en een handicap van 3.0 of beter. Het toernooi voor de mannen heeft al een langere geschiedenis. Bij de vrouwen werd dit jaar de eerste editie gespeeld.
Op de baan van St. Laurence Golf, op een uur rijden van Helsinki, maakte Eikenaar op de eerste dag al haar kandidatuur voor de titel duidelijk door de beste ronde van de dag binnen te brengen. Maar op de tweede dag viel het voor de Nederlandse ineens helemaal de andere kant op en verdween haar voorsprong als sneeuw voor de zon.

Op de slotdag begon ze met twee slagen achterstand op de Duitse Nina Birken aan de laatste 18 holes. Met haar beste ronde van het toernooi (70 slagen, -2) slaagde de 33-jarige geboren Diepenveense erin om weer de koppositie te heroveren en vast te houden.

Trillend

‘Pff, ik weet allemaal niet wat ik moet zeggen’, stamelde Eikenaar na afloop. ‘Ik ging hierheen met de hoop om een medaille te kunnen halen als ik heel goed zou spelen. Ik kwam hier ook een aantal meiden tegen, met wie ik op EK’s heb gespeeld. Na de eerste ronde was ik natuurlijk in de race voor de Europese titel, maar op de tweede dag was het een gevecht met mezelf en de baan. Vandaag moest ik in de achtervolging.’
Na elf holes stond Eikenaar nog altijd drie slagen achter op de Duitse Birken. ‘Door blijven gaan en dan maar vechten voor zilver, dacht ik. Op een gegeven moment zag ik dat zij het ook moeilijk kreeg en maakte twee goede birdies. Toen was het momentum bij mij. Ik heb wel trillend de laatste drie holes uitgespeeld. Dit was heel gaaf om mee te maken en om als eerste vrouw deze titel te winnen. Deze beker is nu nog even alleen van mij.’
Birken eindigde op twee slagen als tweede, de Francaise Amandine Vincent als derde. Evelyne van Ewijk van Golfclub Zeewolde, de tweede Nederlandse deelneemster, werd in het veld van 36 spelers uit dertien landen 24ste.

Mannen

Bij de mannen eindigde Maarten Slootmakers, ook speler van de Koninklijke Haagsche, op een 22ste plaats. Aan dat kampioenschap deden 108 spelers uit 21 landen mee. De Australiër Richard Heath, die uitkwam voor Zwitserland, pakte met grote voorsprong de titel.

Uitslagen

NK Strokeplay t/m 12 jaar

Op het Nederlandse kampioenschap Strokeplay tot en met 12 jaar gingen de titels naar Irisa Kasirin van de Noord-Hollandse en Björn Driessen van de Nunspeetse. Het kampioenschap ging over 18 holes en werd gespeeld op GC De Haenen.