Dario Antonisse en Zhen Bontan
Zhen Bontan en Dario Antonisse

Antonisse, Bontan én Van Driel pieken!

1 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Dario Antonisse en Zhen Bontan hebben de titels veroverd bij het Nationaal Strokeplay Kampioenschap. Bontan won dankzij een ijzersterke slotdag, Antonisse was de beste in een play-off. In de Belgian Knockout heeft Darius van Driel zich op indrukwekkende wijze geplaatst voor de kwartfinales.

Bij de mannen was het op de slotdag van begin tot eind spannend in de top van het klassement. Mats Markovits had na twee dagen op de Noordwijkse een ruime voorsprong opgebouwd, maar leverde in zijn derde ronde al meteen heel wat slagen in. Daarmee liet hij het een driestrijd worden tussen zichzelf, Koen Kouwenaar en Antonisse.

Daarin gaven de mannen elkaar lange tijd weinig toe. Het was Antonisse die van de mannen bovenin de beste slotronde noteerde (-2, zowel voor de dag als voor het toernooi) door drie bogeys op te volgen met vijf birdies in zeven holes tijd, terwijl Kouwenaar na een ronde gelijk par op dezelfde score uitkwam. Het werd een play-off tussen Antonisse en Kouwenaar. Hier viel Markovits nét buiten door een bogey op de slothole.

In die play-off was een birdie op de eerste hole voor Antonisse genoeg om het toernooi naar zich toe te trekken. De golfer van de Koninklijke Haagsche won vorig jaar nog de Trompbeker, het Nationaal Strokeplay Kampioenschap t/m 21 jaar, en zet met deze titel een goede volgende stap in zijn golfloopbaan. Mooie bijverdienste is voor Antonisse de wildcard voor het KLM Open die aan de titel verbonden is.

Eindstand heren

IJzersterke Bontan pakt vrouwentitel

Bij de vrouwen ging Zhen Bontan er met haar tweede nationale titel vandoor. De kampioen van twee jaar geleden moest op de slotdag liefst negen slagen goed maken op Anouk Sohier, die na 36 holes aan de leiding stond. De 22-jarige speelster van De Pan slaagde daar met verven in door de twee beste rondes van de week te noteren.

De in China geboren Bontan finishte het toernooi ijzersterk. In haar eerste van twee rondes op de slotdag kwam ze tot liefst zes birdies. Dat wisselde ze af met vier bogeys, resulterend in een ronde van 70 (-2). In de middag deed Bontan dat kunststukje nog eens over met vijf birdies en slechts drie bogeys, om haar totaalscore naar +7 te tillen. Dat was liefst vijf slagen beter dan Sohier, die op +12 tweede werd. Mayka Hoogeboom werd met +14 derde op haar homecourse.

Eindstand dames

Belgian Knockout

Darius van Driel is de grote sensatie bij de Belgian Knockout op Rinkven International GC. Nadat hij zich al overtuigend voor de de knock-outfase had geplaatst, rekende hij vandaag af met een paar grote namen. Eerst schakelde hij Nino Bertasio uit en daarna stuurde hij in de strijd om een plek bij de laatste zestien een andere Italiaan naar huis: Edorado Molinari. In de achtste finales kostte de partij tegen Jeff Winther hem iets meer moeite. Van Driel plaatste zich daardoor bij de beste acht die morgen om de titel strijden.

Van Driel was het toernooi in Antwerpen zonder al te veel illusies begonnen. ‘Ik zag het eerst als een mooie trainingsweek. Ik woon op een uurtje rijden hier vandaan, dus dat is lekker. Mijn focus ligt dit seizoen op de Challenge Tour en dat verandert niet, tenzij ik hier zou winnen natuurlijk.’

Van Driel maakt al dagen indruk met zijn spel dat veel birdies oplevert. Alleen stokte die reeks in de achtste finales tegen Jeff Winther. ‘Jeff maakte een triple bogey op de eerste hole en daardoor kwam ik al drie slagen voor. Maar dat maakte het ook wel weer lastig, omdat je dan eigenlijk denkt aan het verdedigen van die voorsprong. Maar het was lekker om die birdie op de laatste hole te maken, waardoor we niet naar de play-off hole moesten.’

Daan Huizing plaatste zich vrijdag ook voor de knock-outfase, maar verloor al in de eerste ronde van de Noor Kristoffer Reitan.

Format

In het met 1 miljoen euro gedoteerde toernooi van de European Tour zijn de 144 spelers verdeeld in twee groepen van 72 man. Uit die beide groepen gaan na twee ronden 18 holes Strokeplay de beste 32 door naar de zaterdag. 64 spelers beginnen dan aan 9 holes Medal Matchplay partijen, de speler met de laagste score na negen holes gaat door naar de volgende ronde. Na zaterdag zijn er dan nog acht spelers over die zondagochtend beginnen aan de kwartfinales, gevolgd door de halve finales en de finale.