Topgolf

Duur slot Luiten, Lowry leidt The Open

Het ging lang goed met Joost Luiten op dag 3 van The Open op Royal Portrush. De Nederlander noteerde vijf birdies, maar helaas ook vijf bogeys, waarvan drie op hole 16, 17 en 18. Met level par staat Luiten rond de 40ste plek. Shane Lowry is de te kloppen man. De Ierse professional noteerde onder het oog van het uitzinnige publiek een 63 (-8) voor een voorsprong van vier slagen op Tommy Fleetwood.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Net als op dag 1 van het 148ste Open Championship op Royal Portrush zal Joost Luiten flink balen van zijn slot. De Nederlander leek op weg naar een uitstekend resultaat op moving day. 

Luiten begon zeer solide, maakte geen fouten en stond dankzij een paar birdies op -2 voor de dag na 8 holes. Hij deed een stapje terug met twee bogeys op hole 9 en 10, maar daarna gaf de professional flink gas. De wind begon langzaam aan te trekken en echt ver onder par was nog geen enkele speler, maar met uitstekende birdies op 11, 12 en 13 steeg Luiten richting de top-20 en had hij even de beste score van de dag achter zijn naam. 

Helaas leverde Luiten de gewonnen slagen allemaal weer in op de moeilijke slotholes van de linksbaan in Portrush. Drie bogeys op de laatste drie holes brachten de 33-jarige golfer terug naar level par voor de dag en het toernooi. 

'Flink balen'

Luiten speelde naar eigen zeggen 'erg goed'. 'Ik creëerde veel kansen en maak vijf birdies, maar het slot en een ronde level par is nu even flink balen,' zei Luiten over het einde van zijn ronde.

'Een bogey maken mag', zei Luiten over zijn vijf bogeys op zaterdag. 'Die ga je gewoon maken hier op deze baan, maar drie op rij is gewoon te veel. Op 16 maak ik een drie-putt nadat ik de voorkant van de green raak. Op 17 sla ik een flyer uit de rough die bijna 30 meter achter de green eindigt. Op 18 word ik heel hard gestraft. Ik mis daar echt net de green, echt op een paar meter, maar we hebben daar bijna twee minuten staan zoeken met al het publiek. Helaas maak ik daar ook een bogey vanuit een hele diepe ligging in de rough', zei Luiten. 

Voor de slotronde blijft Luiten positief. 'Voor morgen is het gameplan simpel. Ik speel goed genoeg om vijf of zes onder par te spelen. Daar ga ik mij nu op richten, want er zit zeker nog een mooie eindklassering in,' aldus de Nederlander, die in 2012 gedeeld 21ste werd in het PGA Championship, tot op heden zijn beste prestatie in een major. In 2017 werd Luiten gedeeld 44ste op Royal Birkdale, zijn beste prestatie in The Open. 

Lowry op rozen

Dankzij een foutloze 63 (-8) heeft Lowry na 54 holes een flinke voorsprong opgebouwd. De Ier speelde een sublieme ronde met acht(!) birdies en nul bogeys om zondag met vier slagen voorsprong op jacht te gaan naar zijn eerste major. 

De 32-jarige professional, die na 54 holes op -16 staat, wordt achtervolgd door Tommy Fleetwood op -12. J.B. Holmes, die samen met Lowry in de laatste group speelde, eindigde met een knappe birdie voor een totaalscore van -10 en een plaats in de een na laatste group op de slotdag. Brooks Koepka en Justin Rose loeren op -9.

Leaderboard.

De hoogtepunten van dag 3: