Topgolf

Luiten 'op tik' in Schots Open

Met een ronde in 67 slagen (-4) is Joost Luiten het Schots Open goed begonnen. Na binnenkomst stond Luiten net buiten de top-10.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op The Renaissance Club in North Berwick bleef in de ochtendronde de wind weg. Dat maakte lage scores op de linksbaan mogelijk. Luiten (op de foto met caddie John Dempster) begon zijn ronde op de tweede negen direct met een birdie. Er volgden voor de turn nog vier birdies, met een mooie stretch van drie op 16, 17 en 18. De bogey op 14 deed hem daarom niet zo heel veel pijn.

Ballstriking

Op zijn tweede negen maakte Luiten geen birdies meer. Wel twee bogeys (op 4 & 9), maar ook een eagle op hole 7. Daardoor noteerde hij in totaal 67 slagen, vier onder de baan. Een goed begin voor de geboren Bleiswijker, die na zijn matige optreden in het Iers Open waar hij de cut miste, nog twijfelde over deelname in Schotland. Luiten plande in de aanloop naar dit toernooi wel extra swingtrainingsessies in om zijn drives weer scherp te krijgen. 'Mijn ballstriking was de afgelopen weken niet heel goed. We hebben iets aan het materiaal en aan de swing veranderd en dat pakte goed uit. Vanaf de tee sloeg ik de ballen goed. Ik miste bijna geen fairway en vanaf de fairway kan ik mijn spelletje spelen. Dat geeft me ook vertrouwen.'

Ligging

Toch was Luiten ook zeker nog kritisch. 'Drie bogeys is toch wat te veel in mijn ogen, ook al had ik twee keer pech met een slechte ligging. Maar ik heb  toch ook wel wat laten liggen. Op de laatste hole sla ik een ijzer-3 veel te ver naar links. Stom, niet nodig en dan loop je met een bogey de baan af. Dan zit je ook niet lekker aan de lunch, ook al is -4 voor de eerste dag niet slecht. Die ijzer-3 heeft me overall niet heel veel goeds gebracht vandaag, ook al was het wel mijn tweede slag op weg naar de eagle. De houten-3 ging ook niet heel lekker, dus daar moet ik nu maar even aan werken.'     

Leiders

In de ochtendronde maakte de Engelsman Andy Sullivan grote indruk met een ronde 64 en dat was inclusief een eagle en een bogey. Oliver Wilson deed het op zijn eerste dag een slag minder goed. Maar in de middag waren de scores nog beter. Aan het einde van de dag waren er maar liefst vier leiders op -8: de Italianen Nino Bertasio en Edoardo Molinari, de Amerikaan Matt Kuchar en Romain Wattel. De Fransman liet zich eigenlijk voor het eerst na het winnen van het KLM Open in 2017 weer van zijn beste kant zien. Luiten zakte door die lage scores in de middag naar de 29ste plaats. 

Het toernooi op de The Renaissance Club is sterk bezet. Wereldtoppers als Rory McIlroy, Justin Thomas, Ricky Fowler en Matt Kuchar (allen top-15 van de wereld) spelen ook mee en dat kan niet los worden gezien van het Brits Open, dat volgende week op de agenda staat. Daar heeft de Nederlander zich ook voor gekwalificeerd. Bovendien maakt het Schots Open onderdeel van de Rolex Series, dat betekent een aanzienlijk hoog prijzengeld (7 miljoen dollar).

Vandaag werden er twee holes-in-one gemaakt. De Fin Kalle Samooja en Trevor Immelman (Zuid-Afrika) deden dat allebei op hole 15.Leaderboard


ProGolf Tour Broekpolder

Voor het tweede achtereenvolgende jaar ontvangt golfclub Broekpolder in Vlaardingen de ProGolf Tour. Aan het Broekpolder International Open doen ook meer dan twintig Nederlanders mee. Na de eerste dag staat van onze landgenoten Stan Kraai er het beste voor. Na een ronde in 66 slagen bezet hij de tweede plaats, één slag achter koploper Hubert Tisserand uit Frankrijk.

Leaderboard