Tommy Fleetwood, winnaar in Abu Dhabi
Tommy Fleetwood voor het clubhuis van de Abu Dhabi GC
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 3

15 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

16 - 19 januari European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC. Prijzengeld: $ 7.000.000 Leaderboard

17 - 20 januari PGA Tour, Desert Classic, PGA West Stadium Course, PGA West Nicklaus Tournament Course, La Quinta Country Club, Prijzengeld: $ 5.900.000 Leaderboard

15 - 17 januari ProGolf Tour, Red Sea Egyptian Classic, Sokhna Golfclub, Ain Sokhna. Prijzengeld: € 30.000. Leaderboard

Mis nooit wat! Klik hier voor alle leuke golfweetjes, nieuws en -tips! 

16 -19 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC. Prijzengeld: $ 7.000.000

Joost Luiten slaat woensdagochtend om 07:20 lokale tijd af in het Abu Dhabi HSBC Championship. Na Abu Dhabi speelt de op 7 januari 33 jaar geworden golfer de Dubai Desert Classic en een week later het nieuwe Saudi International. Meteen drie belangrijke toernooien voor Luiten die hoopt eind februari ook het World Golf Championship in Mexico te kunnen spelen. Dan moet hij op 11 februari in de top 10 staan van de Race to Dubai of op 11 of 18 februari in de top 50 van de wereldranglijst (momenteel staat Luiten op plek 118).

Luiten: 5e en 2 x 6e

Een goed resultaat om het jaar mee af te trappen is voor Luiten deze week dus zeer welkom. Wat reden geeft tot optimisme: in zeven eerdere optredens op de Abu Dhabi Golf Club eindigde Luiten twee keer als zesde (2013 en 2014) en in 2016 werd hij vijfde. En in zeven keer Abu Dhabi HSBC Championship miste de beste golfer van Nederland geen enkele keer de cut. 

Het Abu Dhabi HSBC Championship werd in 2006 voor het eerst gespeeld en dit jaar heeft het de status gekregen van een Rolex Series toernooi. Het prijzengeld is opgetrokken naar zeven miljoen dollar. Dat heeft Europese toppers als Justin Rose, Rory McIlroy en Francesco Molinari niet kunnen verleiden naar Abu Dhabi te komen. Ook pijnlijk voor de European Tour: Ryder Cuppers Paul Casey en Sergio Garcia geven de voorkeur aan het CMBC Singapore Open, een toernooi van de Asian Tour. Het gemis van die bekende Europese spelers wordt dan wel weer enigszins gecompenseerd door de aanwezigheid van Brooks Koepka en Dustin Johnson, respectievelijk de nummer 2 en 3 op de wereldranglijst. Ook Henrik Stenson, Ian Poulter, Tyrrell Hatton, Thorbjörn Olesen en Tommy Fleetwood zijn natuurlijk mooie namen op het affiche. 

Fleetwood: 130 uit 144

Fleetwood is met een veertiende plaats op de wereldranglijst niet de hoogst geklasseerde speler in het veld, maar we bestempelen de Engelsman toch tot de topfavoriet. De winnaar van de Race to Dubai 2017 won de vorige twee edities namelijk op imposante wijze. Vooral zijn spel van tee tot green was ongekend: 130 van de 144 greens in regulation en winnende scores van -22 (2018) en -17 (2017).

The big stick

Met 6934 meter is de par-72 van de Abu Dhabi Golf Club de op twee na langste baan die de European Tour dit seizoen aandoet. In geen enkel ander toernooi sloegen spelers vorig jaar vaker de driver van de tee: 90,3 procent van alle afslagen was met the big stick. Lengte is een groot voordeel op de in 1998 geopende baan. Het flink uit de kluiten gewassen clubhuis met de valk, het symbool van de Verenigde Arabische Emiraten, blijft indrukwekkend. 

Televisie: Ziggo Sport Golf do 04:30 - 09:30 en 12:00 - 14:00 vr t/m zo 08:00 - 14:00

Leaderboardstarttijden.

17 – 20 januari PGA Tour, Desert Classic, PGA West Stadium Course, PGA West Nicklaus Tournament Course, La Quinta Country Club, Prijzengeld: $ 5.900.000 

De zestigste editie van dit toernooi dat heel populair was bij het publiek en een groot aantal celebrities in de jaren dat komiek en enthousiast golfer Bob Hope de gastheer was. Met de huidige gastheer mag het toernooi in een pro-am format zich ook gelukkig prijzen: Phil Mickelson. Naast de Amerikaan komen ook titelverdediger Jon Rahm en de nummer 1 van de wereld Justin Rose aan de start. Dat zijn fraaie namen in een toernooi waarin de pro’s de eerste drie dagen ieder één ronde spelen op de drie gebruikte banen aan de zijde van een amateur. Op zondag spelen alleen de professionals de slotronde op de Stadium Course van PGA West. Opvallend: Danny Willett, in november winnaar van het afsluitende Tour Championship in Dubai op de European Tour, heeft zijn lidmaatschap van de PGA Tour nieuw leven ingeblazen en geeft de voorkeur aan dit toernooi boven een optreden in Abu Dhabi.

Televisie: Ziggo Sport Golf do t/m zo 04:00–07:30 zo 03:00 - 07:30

Leaderboard

Vijf niet onaardige slagen van afgelopen week in het Sony Open...

15 – 17 januari ProGolf Tour, Red Sea Egyptian Classic, Sokhna Golfclub, Ain Sokhna. Prijzengeld: € 30.000. 

Net als vorig jaar is de Red Sea Egyptian Classic het eerste toernooi in het nieuwe seizoen van de ProGolf Tour. Er komen deze week liefst negen landgenoten aan de start: Max Albertus, Robbie van West, Robin Kind, Philip Bootsma, Bas Slungers, Dylan Boshart, Berry Jole, Bernard Geelkerken en Roelof Koopmans, de vriend van Anne van Dam die de stap naar de pro’s heeft gemaakt. 

Leaderboard