Tiger Woods
Tiger Woods in het Genesis Open
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 7

12 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

14 – 17 februari, European Tour, ISPS Handa World Super 6 Perth, Lake Karrinyup CC, Perth, Australië. Prijzengeld A$ 1.600.000 Leaderboard

14 – 17 februari, PGA Tour, Genesis Open  Riviera CC,  Pacific Palisades,  Californië. Prijzengeld: $ 7.400.000 Leaderboard

13 – 15 februari, ProGolf Tour, Open Palmeraie Country Club 2019, Palmeraie Country Club en The Tony Jacklin Casablanca. Prijzengeld: € 30.000 Leaderboard

15 – 17 februari, Sunshine Ladies Tour, Dimension Data Ladies Pro-Am, George Golf Club, George. Prijzengeld: 500.000 Rand Leaderboard

13 – 16 februari, Amateurs, 89th Portuguese International Amateur Championship, Montado Golf Resort. Leaderboard. Met Thom Hoetmer en Felix van Dijk (Piet Hein Bakkenes staat nog op de reservelijst).  

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!

14 – 17 februari, European Tour, ISPS Handa World Super 6 Perth, Lake Karrinyup CC, Perth, Australië. Prijzengeld A$ 1.600.000

De derde editie van dit Super 6 toernooi. De eerste drie dagen wordt er gewoon strokeplay gespeeld. Na 36 holes is er een cut en gaat de top 65 door. Na de derde ronde blijven er 24 spelers over die in partijtjes matchplay over zes holes gaan uitmaken wie de winnaar wordt. De eerste acht spelers na ronde 3 krijgen een bye in de eerste matchplay ronde. Als partijen gelijk eindigen valt de beslissing op een speciale shootout hole, een korte versie van de slothole.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Thomas Pieters

Het deelnemersveld is niet bijster sterk. Joost Luiten speelt volgende week weer in het WGC Mexico Championship. De Belgen Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters zijn er wel bij in Australië. Voor Pieters is dat een flinke stap terug. De afgelopen twee jaar speelde hij als top 50 speler op de wereldranglijst nog op de PGA Tour tussen de wereldtoppers in het Genesis Open (zie onder), maar na een mindere periode is de Antwerpenaar teruggezakt naar plek 79 op de wereldranglijst en is hij voorlopig aangewezen op de kleinere toernooien van de European Tour.   

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr, za 06:00 – 10:00 zo 04:00 – 10:00  

Leaderboard

14 – 17 februari, PGA Tour, Genesis Open  Riviera CC,  Pacific Palisades,  Californië. Prijzengeld: $ 7.200.000 

Het Genesis Open wordt het tweede toernooi voor Tiger Woods in 2019. Eind januari werd Woods gedeeld twintigste in het Farmers Insurance Open. Zijn beste spel bewaarde Tiger voor de laatste ronde. De winnaar van tachtig toernooien op de PGA Tour maakte op zijn laatste acht holes vijf birdies voor een 67. Als de 43-jarige Amerikaan die vorm kan meenemen deze week kan hij wellicht voor het eerst winnen in het Genesis Open (gespeeld sinds 1926 en begonnen als het LA Open). Twaalf keer speelde Tiger op Riviera maar verder dan twee tweede plaatsen in 1998 en 1999 kwam hij niet. Tussen 2007 en 2017 speelde Woods dit toernooi niet, vorig jaar keerde hij terug, vooral ook omdat hij met zijn Foundation betrokken is bij de organisatie, maar een succes werd het niet want Tiger miste de cut.

Sergio Garcia

Justin Rose en Brooks Koepka, de nummers 1 en 2 van de wereld zijn er niet bij, maar er staat een veld om van te smullen met zes spelers uit de top 10 van de wereld. Phil Mickelson die maandag de AT&T Pro Am op Pebble Beach won, besloot vorige week na het missen van de cut in Phoenix toch het Genesis Open te spelen. Het wordt het 599ste toernooi van Lefty op de PGA Tour. Sergio Garcia is er ook bij en de Spanjaard zal ongetwijfeld herinnerd worden aan zijn wangedrag tijdens de Saudi International.

Longhitters

Riviera is een klassieke parkbaan die hoog staat op de lijstjes van golfbaanarchitecten – en van heel veel topspelers. Beroemd is hole 6, de par-3 met de bunker in het midden van de green. Hole 10 is met 288 meter een van de beste driveable par-4 holes in de wereld. Je ziet hier eagles maar ook kleine drama’s. Lengte is op iedere baan een voordeel, maar zuiver zijn van de tee is belangrijker op Riviera. Je moet de bal vooral twee kanten op kunnen 'shapen' om de fairways en veelal kleine greens goed aan te kunnen spelen. En wie kan dat als geen ander? Bubba Watson inderdaad, hij won het toernooi in 2014, 2016 en vorig jaar. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 20:00 - 24:00 za 19:00 - 24:00 zo 19:00 - 00:30

Leaderboard

Shapen met Bubba in het Genesis Open van 2018...

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Anne van Dam: geen Australian Open

Na de teleurstelling van het missen van de cut afgelopen week in het Vic Open, een nieuwe tegenvaller voor Anne van Dam. De 23-jarige Arnhemse ging er vanuit dat ze het Australian Open kon spelen, maar ze kwam niet verder dan de reservelijst. Van Dam speelde daarom een kwalificatiewedstrijd om alsnog een startbewijs af te dwingen maar dat liep met +6 ook niet goed af. Gelukkig is het seizoen op de LPGA nog heel lang...

Dewi Weber

Beter nieuws was er voor landgenote Dewi Weber die in haar eerste jaar als professional vooral op de Symetra Tour zal spelen, het circuit onder de LPGA dat ook wel de “Road to the LPGA” wordt genoemd. Op het vorige week bekend gemaakte schema voor 2019 staat een recordaantal van 24 toernooien met in totaal vier miljoen dollar prijzengeld. De top-10 van de jaarranglijst aan het einde van het seizoen verdient speelrecht op de LPGA in 2020. Het eerste toernooi is het SKYiGolf Championship in Florida dat 7 maart begint.

Speelkalender Symetra Tour 2019

Pasqualle Coffa

Een andere Nederlandse rookie bij de pro's, Pasqualle Coffa, speelt momenteel in Zuid-Afrika op de Sunshine Ladies Tour, deze week de Dimension Data Ladies Pro-Am.
Coffa heeft een nieuwe website die er mooi uitziet en ze schrijft wekelijks 'stories of my life on Tour'. 

Leaderboard

Challenge Tour

De Challenge Tour heeft het schema voor 2019 nog altijd niet officieel gepubliceerd, misschien omdat het aantal toernooien wat tegenvalt. De spelers op de Challenge Tour hebben al wel een schema gekregen en GOLF.NL mocht even meegluren. In totaal prijken er vooralsnog 23 toernooien op de kalender. Bij vier weken staat TBC, To Be Confirmed, dus de hoop is dat er in die weken toernooien komen. Het rijk gedoteerde Kazachstan Open is van de kalender verdwenen en voor het slottoernooi, de Challenge Tour Grand Final, is nog geen baan of locatie ingevuld. Zeker is dat het eerste toernooi begin april (4-6) wordt gespeeld, het Jordan Mixed Open. 

Alps Tour

Nog een weekje wachten, dat begint het nieuwe seizoen op de Alps Tour, het circuit waarop flink wat Nederlandse pro’s actief zijn. Het eerste toernooi is het Ein Bay Open in Egypte dat 19 februari van start gaat.

Schema Alps Tour 2019

}