Joost Luiten
Beeld: Golf.nl

Luiten op plek 18 in Saoedi-Arabië

1 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is na de tweede ronde van het Saudi International gedeeld achttiende. Aan kop gaat de Amerikaan Dustin Johnson na een geweldige ronde 61.

Joost Luiten speelde de tweede ronde van het Saudi International in de middag in moeilijke omstandigheden. De wind ging flink tekeer op de Royal Greens Golf & Country Club en de vlaggen waren op veel holes lastig in de hoeken weggestoken. Luiten knokte zich naar een ronde 71 (+1) en staat met -3 na 36 holes op de gedeelde achttiende plaats

De 33-jarige Nederlander maakte drie birdies en vier bogeys. Volgens Luiten hadden dat twee of drie bogeys moeten zijn. 'Voor mijn gevoel had ik een of twee slagen beter kunnen scoren vandaag. Er stond een bak wind waardoor het wel heel lastig spelen was, maar op hole 11 mis ik een heel korte putt en op hole 15 en 16 kies ik eigenlijk twee keer de verkeerde club. Maar de clubkeuze was ook gewoon heel lastig vanmiddag met die wind en de greens zijn langzaam en hobbelig, dan ga je gewoon bogeys maken.' 

Luiten besloot de tweede ronde wel met een birdie op de par-5 slothole. 'Ik sloeg met de wind in de rug een drive van zeker 320 meter. Een goede ijzer-4 er achteraan rechts op de green en twee putts voor birdie. Dat was een lekker einde. Dustin Johson (zie onder) staat wel heel ver weg, maar met een goede derde ronde morgen kan ik zeker weer aansluiting krijgen met de top.'

Luiten werd twee weken geleden derde in het Abu Dhabi HSBC Championship. Vorige week in de Dubai Desert Classic miste hij geplaagd door maagklachten de cut. Op de wereldranglijst bezet de Nederlander de 78ste plaats, in de Race to Dubai is hij nummer acht.

Johnson 61

Dustin Johnson speelde in de ochtend een geweldige ronde op de Royal Greens Golf & Country Club. De nummer twee van de wereld maakte tien pars, zeven birdies en een eagle voor een 61 (-9). Een nieuw baanrecord op de pas in april 2018 geopende baan die grenst aan de Rode Zee. Johnson had in 984 ronden als pro nooit lager gescoord dan 62.

Met -11 heeft de Amerikaan drie slagen voorsprong op de Chinees Haotong Li en de Zuid-Afrikaan Zander Lombard. Bryson DeChambeau, zondag winnaar in Dubai, staat na twee ronden 68 met -4 op de gedeelde twaalfde plaats. Thomas Pieters, na de eerste ronde alleen aan kop met -7, had het in de wind moeilijk en zakte na een ronde 74 terug naar plek achttien. De Amerikaan Brooks Koepka (nummer twee in de world rankings) staat met -1 op de gedeelde 47ste plaats.

MC Rose 

Het toernooi raakte ook een paar grote namen kwijt en de meest in het oog springende was die van Justin Rose. De nummer 1 van de wereld, naar verluidt voor een miljoen dollar startgeld naar Saoedi-Arabië gelokt, miste met +2 de cut. Ook Henrik Stenson en Lee Westwood zijn er in het weekend niet meer bij.   

Leaderboard. Race to Dubai.

Lees ook Wie speelt waar? Week 5.

De Britse YouTube-golfer en teaching pro Mark Crossfield daagde Joost Luiten in Dubai uit voor een matchplay-potje over drie holes: