Topgolf

Titelprolongatie Van Dam in Spanje!

Anne van Dam kwam dit jaar nog ÊÊn keer in actie om haar titel in het Spaans Open te verdedigen, en dat is precies wat ze deed. Net als eerder op de dag bij Wil Besseling in Zuid-Afrika kwam het allemaal aan op de 72ste hole, maar voor de Arnhemse viel het allemaal net wel op de juiste plaats.
Beeld: Ladies European Tour

Beeld: Ladies European Tour

Anne van Dam stond er na 54 holes gespeeld te hebben prima voor op de Aloha Golf Club in Andalusië. De achterstand op Nanna Koerstz Madsen, vriendin en tevens collega van Anne op de LPGA Tour, bedroeg drie slagen en dat gat werd vrijwel direct een stuk kleiner omdat de Deense vroeg in haar ronde dubbel-bogey moest noteren onder koude(re) en winderige omstandigheden. Toen had de Nederlandse al birdie gemaakt op de openingshole. Op 9 was het gat naar de leiding gedicht dankzij een weergaloze approach die ze op minder dan een meter sloeg om haar naam weer bij die van de speelsters bovenaan het leaderboard te zetten op -13.

Madsen opnieuw de fout in, Van Dam wint

De Arnhemse Solheim Cup-speelster liet op 16 een levensgrote kans liggen door haar birdieputt van tweeënhalve meter net rechts te laten. Ze liep met een achterstand van één slag op Madsen de tee van 18 op, waar ze een handje geholpen werd door de Deense. Haar teeshot verdween namelijk in het water aan de linkerkant, waarna Van Dam erin slaagde de fairway te splijten. Met haar tweede slag vond ze de voorkant van de green. Madsen had een kortere putt over, maar die was voor par en dus wist de Nederlandse dat twee putts hoogstwaarschijnlijk genoeg zouden zijn om extra holes uit het vuur te slepen. Golflegende uit de regio Miguel Ángel Jiménez zag hoe Van Dam de bal op een halve meter legde en de druk verder opvoerde. Madsen liet het vervolgens volledig door haar vingers glippen door na drie puts haar derde dubbel-bogey van de dag te maken. Van Dam holede haar putt wél om met een 70 -13 binnen te brengen, wat verlengen overbodig maakte.

'Golf is een gek spelletje'

‘Het was echt een gekke dag’, vertelde Van Dam vlak voordat ze de beker voor het tweede jaar op rij in ontvangst nam. ‘Als je me vanochtend had verteld dat -2 genoeg was om te winnen dan had ik gezegd prima, die neem ik. De condities waren een stuk zwaarder dan voorgaande dagen. Er stond wat meer wind en naar het einde toe werd het echt koud. Golf is gewoon een gek spelletje… Het einde was echt absurd. Nanna is een goede vriendin van me dus ik zou het geweldig hebben gevonden om van haar te winnen in de play-off. Dat zou mij ook nog een beter gevoel gegeven hebben, maar het zij zo. Zij nam op 18 meer risico met de driver vanaf de tee, waar ik al de hele week een ijzer sla. Ik hield me gewoon aan het plan en vreemd genoeg was het genoeg om te winnen.’

Spaanse trilogie

Voor Van Dam, die tegenwoordig al haar toernooien op het sterkste circuit in Amerika speelt maar nabij Marbella besloot toch nog één keer in actie te komen om haar titel te kunnen prolongeren, is het haar vijfde zege op de LET en haar derde in Spanje. Daar speelt ze graag, ook omdat haar moeder en zus er wonen. Eerder dit jaar won ze bovendien de Canberra Classic, waardoor ze ondanks maar zes toernooien gespeeld te hebben alsnog dertiende op de Europese jaarranglijst stond. Daar zal ze met deze overwinning dus nog een flinke sprong op gaan maken. Normaal gesproken speelt ze het afsluitende toernooi van het LET-seizoen in Kenia niet.

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LET