Topgolf

Kouwenaar niet verder in US Amateur

Koen Kouwenaar is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de beslissende fase van het 119de US Amateur, het grootste amateurtoernooi ter wereld. De Brabander leek op Pinehurst lange tijd zonder problemen door het strokeplay-gedeelte te komen, maar moest door een matig slot van zijn tweede ronde alsnog een play-off spelen. Daarin kon hij zijn plekje voor de knock-outfase niet veiligstellen.

Koen Kouwenaar had maandag nog de basis gelegd voor het halen van de cut - na 2 rondes plaatsen van de 312 deelnemers er slechts 64 zich voor de volgende fase in North Carolina. Hij maakte in zijn rondgang toen drie birdies, een bogey en een triple-bogey om te tekenen voor een 71 (+1). Op dinsdag begon Nederlands beste amateur met par op zijn eerste vijf holes, om op de par-3 6e voor het eerst een slag te winnen. Daarna liet hij twee bogeys toe op de kaart, maar deze werden weer weggepoetst en zo maakte hij in level par voor de dag de turn. Op +1 stond de 21-jarige golfer mooi in de top-20.

Door een dubbel-bogey op hole 11 van Pinehurst no. 2 (maandag speelde hij op no. 4) werd Kouwenaar een paar plekjes teruggeworpen. Dat deerde hem echter niet. Hij bleef zijn ding doen, tot rond 20.00 uur plaatselijke tijd de hoorn werd geblazen. Het spel was eerder op de dag een flinke tijd onderbroken vanwege gevaarlijk weer en dat zorgde er later voor dat niet iedereen zijn ronde binnen kon brengen. En dus moest Kouwenaar vanochtend terugkomen met nog 3 holes te gaan. Dat ging helaas niet zoals gewenst. Hij maakte bogey op 16 en 18, wat betekende dat hij een play-off moest gaan spelen om nog kans te maken.

27 spelers, 3 tickets

Liefst 27 spelers begaven zich naar de eerste hole van baan no. 2. Kouwenaar wachtte een lastige opgave, want er lagen slechts drie tickets voor de matchplayfase voor het oprapen. Hij maakte par op de eerste extra hole, terwijl twee spelers erin slaagden birdie te maken. Er bleven nu nog 18 spelers over, met nog één plek te vergeven. Op de derde hole vond de Nederlander dan toch zijn Waterloo. Hij miste een lastige birdieputt en was uitgeschakeld.

Vanaf vandaag gaat het er echt om. Op de no. 2 baan gaan de beste 64 spelers het nu uitvechten in matchplay-duels, om op zondag tot een winnaar te komen. Het US Amateur wordt gezien als het belangrijkste amateurtoernooi ter wereld en heeft dan ook een rijke historie. Op de erelijst die teruggaat tot het einde van de 19de eeuw, prijken onder meer de namen van Jack Nicklaus, Phil Mickelson, Tiger Woods (driemaal op rij), Matt Kuchar en Matthew Fitzpatrick. De laatste keer dat het toernooi op Pinehurst werd gehouden was Danny Lee de beste.

Leaderboard

Hulp voor je heupen

Phil Allen is al jaren de coach van Joost Luiten. Voor de meest voorkomende fouten die amateurgolfers maken, heeft Phil allerlei leuke en simpele oefeningen. Deze keer: hoe controleer je de heupen in de swing.
Lees meer

Baanrapport: Wouwse Plantage

GOLF.NL bezoekt golfbanen in Nederland en maakt een rapport. De beoordeling wordt gedaan door 'gewone' amateurs. In deze video is het de beurt aan de Wouwse Plantage.
Lees meer
Lees meer over
Amateurs