Joost Luiten
Joost Luiten
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 17

23 april 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

25 - 28 april, European Tour, Tropheé Hassan II, Royal Golf Dar Es Salam, Rabat, Marokko. Prijzengeld: 2.500.000 euro Leaderboard

25 – 25 april PGA Tour, The Zurich Classic of New Orleans, TPC Louisiana, New Orleans, Prijzengeld: $ 7.300.000  Leaderboard  

25 – 28  april, LPGA, Hugel-Air Premia LA Open, Wilshire Country Club, Los Angeles, Prijzengeld: $ 1.500.000 Leaderboard 

25 – 28 april, Challenge Tour, Turkish Airlines Challenge, Samsun GC, Atakum, Turkije. Prijzengeld: € 200.000 Leaderboard

26 – 28 april, Symetra Tour, Murphy USA el Dorado Shootout, Arkansas. Prijzengeld: $ 150.000 Leaderboard Met Dewi Weber 

24 – 26 april, ProGolf Tour, Haugsclag NÖ Open, Haugschlag GC, Oostenrijk. Prijzengeld € 30.000 Leaderboard  

25 – 27 april, Amateurs, The Junior Invitational, Sage Valley Golf Club, Graniteville, South Carolina. Leaderboard

27 april, Amateurs, NGF Competitie. Zesde speeldag Hoofdklasse. Uitslagen en programma: Dames: Poule D1Poule D2. Heren: Poule H1Poule H2.

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!

25 - 28 april, European Tour: Trophee Hassan II, Royal Golf Dar Es Salam, Rabat, Marokko. Prijzengeld: 2.500.000 euro 

Vorig jaar besliste Joost Luiten vanwege de blessure aan zijn pols pas op het laatste moment of hij wel of niet zou afslaan in Marokko. De pols voelde gelukkig goed genoeg en dat leverde meteen een keurige negende plaats op. In 2017 eindigde Luiten op de dertiende plaats. Duidelijk dus dat de winnaar van zes toernooien op de European Tour zich thuis voelt op de door architect Robert Trent Jones ontworpen Red Course. Een uitstekend ontwerp dat twee jaar terug een serieuze en goed geslaagde upgrade kreeg: alle achttien greens werden vernieuwd en groter en glooiender gemaakt. Groot voordeel van die extra vierkante meters green: er zijn beduidend meer pinposities mogelijk. 

Lewis 65 - Luiten 71

De wereldtoppers kiezen er allemaal voor om deze periode in Amerika te spelen. Het deelnemersveld in Marokko is daarom niet bijster sterk. Luiten is met een 71ste plaats na Tom Lewis (65) de hoogste geklasseerde speler op de wereldranglijst. Van de drie Belgen op de Tour is alleen Thomas Detry van de partij. De Trophee Hassan II wordt al gespeeld sinds 1971 maar pas in 2010 werd het toernooi onderdeel van de European Tour. De in 1999 overleden Marokkaanse koning Hassan II was een groot golfliefhebber. Op zijn jaarlijkse golffeestje in Rabat kwamen voor een leuk startgeld tal van bekende golfers opdraven en mannen als Lee Trevino, Payne Stewart en Vijah Singh staan op de lijst van winnaars. De naam van het toernooi is onveranderd gebleven maar als gastheer treedt nu prins Moulay Rachid op. Tegelijkertijd met het mannentoernooi wordt op de tweede baan van Royal Golf Dar Es Salam een toernooi van de LET gehouden (zie onder).

Televisie: Ziggo Sport Golf: do-vr 12:30 – 14:30 en 16:30 - 19:30 za 14:00 - 18:30 zo 13:30-18:00

Leaderboard

Vorig jaar won de Fransman Alexander Levy. Bekijk hier de hoogtepunten van de laatste ronde.


26 – 29 april PGA Tour, The Zurich Classic of New Orleans, TPC Louisiana, New Orleans, Prijzengeld:  7.300.000 

De Zurich Classic was altijd een prima toernooi, maar ook een 'gewoon' toernooi op de PGA Tour. In 2017 werd een tamelijk rigoreuze stap gezet: niet langer 72 holes strokeplay maar een wedstrijd met duo’s die twee ronden foursome en twee ronden fourball spelen. Gewaagd, want het is altijd afwachten hoe de spelers reageren, maar na twee edities kan de conclusie wel getrokken worden dat het een groot succes is.

80 teams

Ook dit jaar komen er weer mooie teams aan de start: Jason Day – Adam Scott; Brooks Koepka – (broertje)Chase Koepka; Sergio Garcia – Tommy Fleetwood; Patrick Reed – Patrick Cantlay; Henrik Stenson – Graeme McDowell. De winnaars incasseren ieder $ 1.051.200. Er zijn punten te verdienen voor de FedEx Cup, maar niet voor de wereldranglijst. Tachtig tweetallen beginnen donderdag aan het toernooi, na de cut gaan er 35 teams (plus ties) door naar het weekend.

De eerste editie werd gewonnen door het Australisch-Zweedse duo duo Cameron Smith – Jonas Blixt, vorig jaar ging de zege naar de Amerikanen Scott Piercy en Billy Horschel. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do-vr 21:30 – 00:30 za-zo 19:00-24:00

Leaderboard 

25 – 28 april, LPGA, Hugel-Air Premia LA Open, Wilshire Country Club, Los Angeles, Prijzengeld: $ 1.500.000 Leaderboard 

Een nieuwe kans voor Anne van Dam die afgelopen week voor niets naar Hawaï was afgereisd. Volgens de officiële lezing van de LPGA miste Van Dam op dinsdag haar starttijd voor de Pro-Am. De regels van de LPGA schrijven in zo'n geval voor dat de speelster dan niet mag deelnemen aan het toernooi. De reden waarom Anne niet op tijd was voor de Pro-Am is niet bij de redactie bekend.

Hollywood

Deze week in de tweede editie van het Hugel-Air Premia LA Open moet de beste golfster van Nederland het opnemen tegen negen speelsters uit de top 10 van de wereld. Van de top 100 op de Moneylist zijn 96 speelsters van de partij. Een ijzersterk veld dus dat gaat spelen op de in 1919 geopende baan van de Wilshire Country Club,een klassieke parkbaan dicht bij Hollywood. Vanaf de baan kun je in de heuvels de beroemde witte Hollywood-letters zien.

Leaderboard

25 – 28 april, Challenge Tour, Turkish Airlines Challenge, Samsun GC, Atakum, Turkije. Prijzengeld: € 200.000 

De echte start van de Challenge Tour. Daan Huizing won enkele weken terug in Jordanië heel fraai de opwarmer, maar nu gaan de gewonnen euro's tellen voor de jaarranglijst. Ook in 2019 promoveert de top 15 aan het einde van het seizoen naar de European Tour. In de Turkish Challenge komen vier landgenoten aan de start: naast Huizing ook Darius van Driel, Reiner Saxton en Wil Besseling. 

Leaderboard

25 - 28 april, Ladies European Tour: Lalla Meryem Cup, Royal Golf Dar Es Salam, Rabat, Marokko. Prijzengeld: 450.000 euro.

Ook dit jaar spelen de mannen van de European Tour gelijktijdig met de vrouwen van de Ladies European Tour op Royal Golf Dar Es Salam. De vrouwen spelen de kortere Blue Course van het resort in Rabat en het toernooi is vernoemd naar Prinses Lalla Meryem. Helaas geen Nederlandse speelsters aan de start. 

Leaderboard 

25 – 27 april, Amateurs, The Junior Invitational, Sage Valley Golf Club, Graniteville, South Carolina.

Jerry Ji speelt vanaf donderdag in de Junior Invitational. Dit toernooi wordt pas sinds 2011 gespeeld maar is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze evenementen voor internationale topamateurs,. In 2017 won de Chileen Joaquin Niemann die nu als jonge pro al furore heeft gemaakt op de PGA Tour. Vorig jaar ging de zege naar het Amerikaanse supertalent Akshay Bhatia. Deze week verdedigt de 17-jarige Bhatia zijn titel in het veld van 54 spelers. 

Leaderboard 

20 april, Amateurs, NGF Competitie. Zesde speeldag Hoofdklasse.

Programma 27 april:  

D1 op Houtrak

Noordwijkse 2 - Amelisweerd 1; Eindhovensche 1 - Almeerderhout 1; De Pan 1 - Rosendaelsche 1

D2 op De Semslanden

Wouwse Plantage 1- Eindhovensche 2; Noordwijkse 1 - Noord Nederlandse 1; Koninklijke Haagsche 1 - Princenbosch 1

H1 op Noord Nederlandse     

De Gelpenberg 1 - Princenbosch 1; De Hoge Kleij 1 - Rosendaelsche 1; Houtrak 1 - De Pan 1

H2 op Amelisweerd

Grevelingenhout 1 - Broekpolder 1; Goyer - Eindhovensche 1; Noordwijkse 1 - The Duke 1

Dames: Poule D1Poule D2. Heren: Poule H1Poule H2.