Bart Bikker speelde alle golfbanen in Nederland
Beeld: Ronald Speijer

Barts bucket list: 240 banen

22 september 2018 Redactie GOLF.NL
Een unieke prestatie van een unieke golfer. Bart Bikker heeft, op één na, alle Nederlandse golfbanen gespeeld; die bucket list met 240 banen hield de Hagenaar wel even zoet. Hoe verging hem de ronde door Nederland die vijftien jaar duurde?

Wanneer ben je met golf begonnen?
“Ik heb zestien jaar geleden op Leeuwenbergh in Den Haag mijn GVB gehaald. Maar ik raakte al een beetje bevlogen toen ik als jongen met een vriend op fietsvakantie in Engeland was. We werden door zijn oom naar een golfbaan meegenomen en mochten ook wat ballen slaan. Ik heb daarna wel eens golf gespeeld op vakanties, op banen waar geen handicapbewijs nodig was. Maar het heeft lang geduurd voordat ik mijn golfvaardigheidsbewijs ging halen en dat kwam eigenlijk alleen door alle drempels; golf was nog elitair en duur. Maar eenmaal goed begonnen, ben ik verslaafd geraakt, ja.” 

In vijftien jaar tijd heb je bijna alle banen van Nederland gespeeld. Hoe is het idee voor deze missie ontstaan?
“Toen Leadingcourses.com gelanceerd werd, vond ik het leuk om op die banenwebsite een logboek bij te houden van de banen die ik bezocht. Dat waren er toen nog maar zo’n twintig. Ik schrijf aan het eind van het jaar altijd tien leuke voornemens op, zoals een nieuw land bezoeken of een wijncursus volgen, en op die lijst stond ook steevast tien nieuwe golfbanen spelen. Op een gegeven moment heb ik het voornemen om álle Nederlandse banen te spelen op deze bucket list gezet. Een jaar geleden moest ik nog langs een stuk of vijftien en in juli heb ik de lijst voltooid.” 

Wat is de mooiste baan?
“Als je ergens speelt, heb je allereerst te maken met de baan zelf, hoe die speelt en of die bij je skills passen. Daarnaast heeft elke baan een eigen omgeving en ten derde speelt mee het moment waarop je de baan bezoekt. Bij mij is De Pan nummer één want daar kwam het allemaal samen. Ik speelde met een goede vriend op een prachtige zomeravond en na afloop hebben we heerlijk gegeten. Alles klopte. In mijn persoonlijke top tien staan vooral banen die zijn ingebed in bestaande natuur. Dat geldt voor banen als De Pan, de Haagsche en de Noordwijkse; die vind ik het mooist. De Haagsche is misschien wel de nummer één van Nederland maar voor mij is het De Pan omdat die baan iets beter bij mijn handicap past. Een goede golfbaan versterkt het gevoel dat je in een bijzondere omgeving bent. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook op de Texelse. Daar heeft elke hole een naam die verwijst naar kenmerken van het eiland. Je wordt bijvoorbeeld gewezen op een plaats waar vroeger jutters kwamen. De Texelse gebruikt ook materialen die echt passen op zo’n duinbaan.”

Wat waren de grootste obstakels op je golfreis door Nederland? Op sommige clubs ben je immers alleen welkom als introducee van een lid.
“In de loop der tijd is het gelukt om overal te spelen. De moeilijkste baan om op te komen was Estec Golf Club, een besloten 9-holes-course in Noordwijk van het European Space Research and Technology Centre. Ik heb de club verschillende keren aan-geschreven maar ik kreeg geen reactie. Uiteindelijk heeft Leadingcourses het voor me kunnen regelen. Je moet dan met paspoort een soort douane door, een bijzondere ervaring. Op andere besloten banen die ik per brief of mail benaderde, reageerden ze wel. Een van de laatste banen die ik heb bezocht is The Dutch. Hier kunnen alleen gasten van leden spelen maar directeur Phil Helsby heeft me uitgenodigd toen hij hoorde van mijn bucket list. The Dutch is echt een mooie verzorgde baan in de topklasse waar goede golfers een kick van krijgen. De baan is helemaal af en behoort tot de top tien van Nederland.”

Welke Nederlandse golfbanen springen eruit?
“Het beste criterium voor een goede of mooie baan, is hoe goed je het bezoek onthoudt. Ik denk bijvoorbeeld aan een baan als ’t Zelle. Daar is het echt ongedwongen genieten van golf in een mooie en rustige omgeving. De baan past in het Achterhoekse coulisselandschap en alles klopt. Ik vind The Links Valley, de nieuwe baan in Ermelo die je twee kanten op kunt spelen, ook fantastisch mede dankzij de grote hoogteverschillen. En de heidebaan Ullerberg, die er vlak naast ligt, biedt een unieke ervaring: golf vanaf heidefairways. Ik moet ook Eyckenduyn noemen: een prachtig aangelegde par-3-baan in Limburg waarbij het voelt alsof je even mag spelen in een park op een landgoed. De Haar bij het kasteel in Haarzuilens vind ik een heel mooie parkbaan. De Swinkelsche is een van de mooiste nieuwe banen van Nederland en Het Rijk van Nunspeet een van mijn favoriete oudere banen. Professionele golfbaanbeoordelaars vinden dat er meer uit het landschap is te halen, maar voor mij is Nunspeet een baan die eruit springt. De holes zien er moeilijk uit maar je vindt wel je ballen, de greens zijn snel en het clubhuis is mooi. Wat betreft de verhouding tussen prijs en waarde is Nunspeet misschien wel nummer één. Je ziet vaak grote verschillen tussen de ranglijsten van professionele baanbeoordelaars en Leadingcourses.com. Minder moeilijke golfbanen worden door professionals misschien niet hoog geratet, maar er is een grote groep golfers die op dit soort banen enorm veel plezier beleeft. Als een baan vergevingsgezind is, krijg je de ultieme kick: je hebt het gevoel op een moeilijke baan te zijn en jij speelt goed! Goed voorbeeld is De Hooge Rotterdamsche. Golftechnisch zijn er zeker betere banen, maar de hoogteverschillen in de baan bieden spektakel. Daarbij is de receptie heel goed en het terras prettig. Dus veel spelers zullen hier na afloop zeggen: Dat was echt een lekker rondje golf.”

Wat ga je doen nu je doel bereikt is?
“Het leuke is dat een golfbaan nooit verveelt. Een baan voor de eerste keer spelen is leuk maar de tweede keer is misschien nog wel leuker. Ik weet nu veel beter waaruit ik kan kiezen dus ik ga veel spelen op de leukste banen van Nederland. ” 

-----------------

Alle banen, op één na

Bart Bikker heeft op alle banen van Nederland gespeeld, niet alleen de grote banen maar ook de par-3-banen. Het zijn er in totaal 240. Maar… er mist er nog één op zijn lijstje: GC Slottermolen. Deze par-3-baan in Grubbenvorst, vlakbij Venlo, is privé-eigendom. Er speelt wel een bij de NGF ingeschreven vereniging en die club heeft een website maar daar vind je niet veel meer dan de mededeling Slottermolen is een besloten 9-holes par-3-baan, alleen introducees. Toen GOLF.NL hoorde van Bart Bikkers ronde van Nederland probeerden we hem een handje te helpen. We vroegen de club of een (bestuurs)lid bereid was Bart te introduceren zodat hij zijn missie kon voltooien. Aan het verzoek voegden we de regels toe: “Als dat wenselijk is kunnen we op GOLF.NL aandacht besteden aan uw golfbaan. Als dat niet wenselijk is, dan zullen we dat juist niet doen.” Het antwoord kwam snel en was kort: Dank voor uw email en interesse in onze golfbaan. Wij zijn echter een besloten club; derhalve hebben we hier (juist) geen behoefte aan.

Geen gehoor

Navraag bij onze Limburgse connecties of ze een lid van Slottermolen kenden, leverde ook niets op. Als vervolgstap gingen we deze zomer met Bart op de bonnefooi langs bij de baan. We wandelden naar het huis van de eigenaar, dat op het golfterrein ligt, en belden aan bij het toegangshek. Er stond een auto voor het huis en er brandde licht maar het bleef stil op de intercom. We stuurden na dit bezoek een brief aan de eigenaar maar er kwam geen antwoord.

Consequent

Slottermolen ontbreek dus op de bucket list van Bart Bikker. Is dat niet jammer? Bikker: “Eigenlijk is Slottermolen van een buitencategorie: niet een besloten baan, maar een privé baan. In die zin is het heel consequent dat ze mij niet toelaten, en ik neem ze dat natuurlijk helemaal niet kwalijk. Maar ik hoop natuurlijk toch dat ik er nog eens mag komen spelen.” Wij leggen ons er nog niet bij neer. We sturen dit magazine naar de eigenaar van de baan en secretaris van de club. Wellicht dat Slottermolen dan alsnog een uitzondering wil maken voor Bart Bikker, de eerste golfer die alle golfbanen van Nederland heeft gespeeld, op één na.


Dit is een verkorte versie van het verhaal van Bart Bikker dat in het magazine GOLF.NL augustus 2018 is verschenen.  

 Klik hier om de pdf met het hele verhaal te bekijken.

Waar kan ik golfen?

Toon lijst
Toon kaart

Koninklijke Haagsche Golf & Country Club

51 KM | Wassenaar

The Dutch

The Dutch is een Inland Links golf course op International Championship niveau geïntegreerd in het landelijke gebied van Spijk (gemeente Lingewaal). De baan is ontworpen door Colin Montgomerie en officieel geopend op 14 mei 2011. Naast perfecte fairways en on-Nederlandse snelle greens maken goed gastheerschap, culinaire hoogtepunten, meer dan uitstekende kwaliteit en service en toch een ongedwongen sfeer van The Dutch een onovertroffen ontmoetingsplaats voor de (inter)nationale zakenman/vrouw en hun gasten. The Dutch is uitsluitend toegankelijk is voor Members en hun gasten. Op 30 oktober 2012 is The Dutch aangesteld als gastheer van het KLM Open 2016-2018.
28 KM | Spijk gem. Lingewaal

Bernardus

Deze 18-holes golfbaan is ontworpen door de Amerikaanse toparchitect Kyle Phillips. Je kunt er met een daymembership, een ongelimiteerd aantal holes spelen en daarnaast kan je gebruik maken van alle faciliteiten. Geniet van de uitdagende golfbaan, driving range, short-game area, fitness, tennisbaan en ontspan in de kleedkamers met Finse sauna en stoombad. Mocht je partner niet golfen, dan is je partner van harte welkom om vrij gebruik te maken van alle faciliteiten van Bernardus. Bernardus is dagelijks geopend van 08:00 uur tot 17.00 uur. Op maandag vanaf 10.00 uur in verband met baanonderhoud. In de zomermaanden is de baan geopend tot 20.00 uur.
47 KM | Cromvoirt

Utrechtse Golfclub ’De Pan’

Dagcontributie zonder introductie. Uitsluitend van maandag tot en met donderdag voor leden van een A- of B-club, resp. van een buitenlandse zusterorganisatie, mits feitelijk woonachtig in het buitenland, met een EGA handicap van 24.0 of lager. Maximaal 5x per jaar.
7 KM | Bosch en Duin

The International

The International is een unieke club in Nederland. Het onderscheidende karakter van The International zit hem vooral in de eigentijdsheid van de baan, het clubhuis en de leden. The International is op geen enkele manier te vergelijken met een traditionele golfvereniging. De sfeer op de baan en binnen de club zijn ontspannen en open, op basis van volstrekte gelijkwaardigheid en wars van oude tradities en tuttigheid. Ook qua kwaliteit staat The International op eenzame hoogte. Baan, clubhuis, horeca en service zijn van het hoogst denkbare niveau, en de leden en hun gasten weten dat te waarderen. Een dagje op The International staat dan ook volledig in het teken van genieten, en het team van The International doet er alles aan om dat te waarborgen.
33 KM | BADHOEVEDORP

Noordwijkse Golfclub

De Noordwijkse Golfclub heeft een van de mooiste banen van Nederland. De baan bezet de vijfde plaats op de Europese ranglijst. De ligging aan het Noordzeestrand, de weidse vergezichten en de architectuur maken de baan bijzonder uitdagend.
49 KM | NOORDWIJK

Golfsociëteit De Lage Vuursche

10 KM | Den Dolder

Hilversumsche Golf Club

De Hilversumsche Golf Club, ligt middenin het bos- en heidegebied dat zo kenmerkend is voor het Gooi. De bosbaan is in 2020 125 jaar oud en dat historische karakter vindt u terug op alle holes. De baan is oorspronkelijk ontworpen door de bekende baanarchitect Harry S. Colt en is, qua inpassing in het landschap en verdere ontwerpeigenschappen, een typische “Colt-baan”. De bekende baanarchitect Kyle Phillips heeft de baan in meer recente tijd onder handen genomen; de laatste aanpassingen zijn in 2010 voltooid. Daarmee voldoet de baan, met behoud van het oorspronkelijke karakter, weer aan de eisen van deze tijd.
14 KM | Hilversum

Golfbaan Het Woold

Golfbaan het Woold is gelegen in Asten-Heusden vlakbij Nationaal Park De Groote Peel. Golfspelers kunnen terecht op twee uitdagende banen.
91 KM | Heusden gem. Asten

Kennemer Golf & Country Club

Duinbaan. Nederlands oudste sea-side course in 1927 ontworpen door Harry Colt (holes B-C). De A-holes zijn ontworpen door Frank Pennink en kwamen gereed in 1985. Op de Kennemer zijn talloze nationale en internationale wedstrijden gespeeld.
49 KM | Zandvoort

Rosendaelsche Golfclub

55 KM | Arnhem

Eindhovensche Golf

De oprichters, de heer en mevrouw Philips-de Jongh, kochten in 1928 de grond, Nederheide genaamd. De bekende Engelse golfbaanarchitect Harry Colt kreeg de opdracht de baan te ontwerpen. Harry Colt wordt beschouwd als de “vader van de golfarchitectuur”. Door doglegs en natuurlijke hazards te introduceren en met contouren te spelen paste hij zijn banen in in het bestaande landschap alsof zij daar altijd gelegen hadden. Hiermee introduceerde hij belangrijke architectonische basisprincipes, welke tot op de dag van vandaag leidend zijn.
83 KM | Valkenswaard

Goyer Golf & Country Club

18 Holes Championship Course en 6 holes Executive Course met een licht Amerikaans karakter. Bruno Steensels ontwierp zeer geonduleerde greens met bentgrass. Waterpartijen en zandverstuivingen vormen natuurlijke elementen in het Gooise landschap.
18 KM | Eemnes

Golfbaan Stippelberg

Golfbaan Stippelberg is een inland links course, gelegen in de gemeente Gemert-Bakel. De golfbaan dankt zijn naam mede aan de oude stuifduinen ("stippels") die ook op de golfbaan zijn aangebracht. Het totale complex is 90 hectare groot en bestaat uit een 18 holes golfbaan; een 9 holes par 3/4 baan en uitgebreide oefenfaciliteiten. De 18 holes Championship Course (6088m lengte) is met rijke vegetatie, sterke ondulaties en grillige robuuste bunkers een uitdagende golfbaan. De 9 holes Executive Course heeft vijf par 3 en vier par 4 holes. Daarnaast biedt het complex een uitstekend geoutilleerd clubhuis en prima vergaderfaciliteiten met gratis Wifi.
77 KM | Bakel

Drentse Golfclub De Gelpenberg

Drentse Golfclub “De Gelpenberg”, opgericht op 3 augustus 1970, is de oudste golfclub van Drenthe gelegen in een authentiek Drents bos en heide landschap net buiten het dorp Aalden. Een ambitieus renovatie programma naar ontwerp van Frank Pont werd in 2011 voltooid. Het resultaat is spectaculair. De baan is door de renovatie visueel aantrekkelijker en speltechnisch interessanter en uitdagender geworden voor alle categorieën golfers.
131 KM | Aalden

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet is zonder twijfel de mooiste golfbaan van de Veluwe. Dankzij haar ligging in dit unieke natuurschoon bepalen vijvertjes en rietkragen, zandverstuivingen en oude vliegdennen, speelse doorkijkjes en bijzondere vergezichten het karakter van deze buitengewoon sfeervolle 27-holes bosbaan. De zandgrond en het geavanceerde beregeningssysteem zorgen ervoor dat de golfbaan onder alle weersomstandigheden in topconditie verkeerd.
55 KM | NUNSPEET

Golfclub Erve Braakman

Golfclub Erve Braakman biedt zowel de geoefende als de aankomende golfer de mogelijkheid om in een ontspannen ambiance deel te nemen aan de golfsport. Onze baan is uitermate geschikt voor de beginnende en gevorderde golfer en groepen, u hoeft geen golfvaardigheids bewijs te hebben. Kortom onze baan is laagdrempelig!!! Onze driving range over het water is erg bijzonder.
103 KM | Hoge Hexel

Golfbaan De Texelse

De Texelse is een 18-holes baan en één van de zes Nederlandse links courses met het ruige karakter van een echte duinbaan. Duinen, helmgras, waterpartijen en grote greens maken de baan tot een plezier om op te spelen.
118 KM | De Cocksdorp

Lauswolt

ARRANGEMENTEN GOLF met LUNCH OF DINER Kijk vooral eens op onze website www.golfclublauswolt.nl Een unieke ervaring in Friesland. Wat maakt een dag op de golfbaan van de Golf&Countryclub Lauswolt tot zo’n unieke ervaring? Is het de altijd intimiderende eerste afslag op de relatief smalle fairway? Is het de afwisseling tussen bos en open natuurgebied langs het Koningsdiep? De Golf&Countryclub nodigt u graag uit om dit zelf te ervaren.
124 KM | Beetsterzwaag

Golfclub De Hoge Kleij

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt in een prachtig en geaccidenteerd gebied De Hoge Kleij. Een schitterende bosbaan met on-Nederlandse hoogteverschillen van wel 30 meter, waardoor er op sommige holes van prachtige vergezichten kan worden genoten. Begin 2012 is de ingrijpende baanrenovatie voltooid en is de baan spannender en uitdagender geworden, zowel voor lage als hoge handicappers. Door aanleg van nieuwe bunkers en graskuilen worden golfers - meer dan voorheen - min of meer gedwongen om strategische keuzes te maken.
17 KM | Leusden

Golfbaan De Swinkelsche

In het Noord-Brabantse Someren vindt u Golfbaan De Swinkelsche. Hier komen natuur, rust en ruimte samen in een prachtig golfcomplex. Brede fairways, een goede routing, grote greens met flinke glooiingen en heel veel ruimte eromheen, grote bunkers met grillige randen, bos, heide, water; dat is De Swinkelsche. Maar De Swinkelsche is vooral: enorme variatie. Het ontwerp is modern en klassiek in een mooie mix. Er zijn lange en korte holes in alle windrichtingen. Iedere hole is anders en uitdagend. Brede fairways zorgen ervoor dat minder goede golfers altijd een weg naar de green kunnen vinden, hoewel die soms lang is, terwijl de ervaren golfer keer op keer wordt uitgedaagd om te kiezen tussen de lange maar veilige weg naar de hole of de korte maar riskante weg. Vijf holes liggen in prachtig bosgebied. De baan ademt natuur: vooral bos en heide. Dat landschap is ook naast de baan te bewonderen, op de Strabrechtse Heide, het grootste heidegebied van Nederland. Naast de Championship Course is er ook een uitdagende 9 holes Par-3 oefenbaan.
87 KM | Someren

Golfclub Wouwse Plantage

Golfclub Wouwse Plantage, opgericht in 1973, ligt in een bosrijk natuur en stiltegebied, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, aan de rand van het landgoed Wouwse Plantage. Een karakteristiek en gevarieerd Brabants landschap met glooiende bosholes, duintjes en een zandverstuiving enerzijds en een parklandschap met beek en waterpartijen anderzijds, vragen golftechnisch om de beheersing van precisiespel, rechte slagen en afstand.
85 KM | Bergen op Zoom

Golfpark De Haenen

De Haenen is onbetwist de meest afwisselende golfbaan van Brabant. Het terrein met zijn fraaie doglegs, lastige bunkers en verraderlijke vijvers is een aantrekkelijke test voor golfers van elk niveau. Het golfpark is uniek vanwege het kunstpark, de mooie landschappen en de rijke historie. Door onze prachtige locatie en uitstekende (golf)faciliteiten weten vele golfers en bedrijven uit heel Nederland de weg naar ons te vinden. Beleef een dagje uit bij De Haenen; speel een golfronde in de baan, kom vergaderen in het groen of geniet op het mooiste terras van Breda met een weids uitzicht over de
56 KM | Teteringen-Breda

Lochemse Golfclub

De baan sluit op een unieke manier aan op de natuurlijke omgeving. U vindt er glooiende greens, houtwalletjes, mooie waterpartijen en heide. Maar ook bossen en uitdagende fairways, met strategisch geplaatste bunkers. De smalle fairways stellen uw nauwkeurigheid zeker op de proef. De grote lengte van de baan maakt uw spel tot een ware belevenis.
84 KM | Lochem

Golfbaan Overloon

Mooie, uitdagende 9-holes, par 3-4 golfbaan. Drivingrange, putting-green en chipping green aanwezig. Gezellige brasserie met diverse mogelijkheden. Mooi terras aan het water, met uitzicht op de waterval. Gelegen bij het luxe kleinschalig vakantiepark Bosrijk De Kuluut in het Brabantse Overloon. Tijdens uw verblijf op Bosrijk De Kuluut, zijn er uiteraard leuke golfarrangementen mogelijk!
80 KM | Overloon