Bart Bikker speelde alle golfbanen in Nederland
Beeld: Ronald Speijer

Barts bucket list: 240 banen

22 september 2018 Redactie GOLF.NL
Een unieke prestatie van een unieke golfer. Bart Bikker heeft, op één na, alle Nederlandse golfbanen gespeeld; die bucket list met 240 banen hield de Hagenaar wel even zoet. Hoe verging hem de ronde door Nederland die vijftien jaar duurde?

Wanneer ben je met golf begonnen?
“Ik heb zestien jaar geleden op Leeuwenbergh in Den Haag mijn GVB gehaald. Maar ik raakte al een beetje bevlogen toen ik als jongen met een vriend op fietsvakantie in Engeland was. We werden door zijn oom naar een golfbaan meegenomen en mochten ook wat ballen slaan. Ik heb daarna wel eens golf gespeeld op vakanties, op banen waar geen handicapbewijs nodig was. Maar het heeft lang geduurd voordat ik mijn golfvaardigheidsbewijs ging halen en dat kwam eigenlijk alleen door alle drempels; golf was nog elitair en duur. Maar eenmaal goed begonnen, ben ik verslaafd geraakt, ja.” 

In vijftien jaar tijd heb je bijna alle banen van Nederland gespeeld. Hoe is het idee voor deze missie ontstaan?
“Toen Leadingcourses.com gelanceerd werd, vond ik het leuk om op die banenwebsite een logboek bij te houden van de banen die ik bezocht. Dat waren er toen nog maar zo’n twintig. Ik schrijf aan het eind van het jaar altijd tien leuke voornemens op, zoals een nieuw land bezoeken of een wijncursus volgen, en op die lijst stond ook steevast tien nieuwe golfbanen spelen. Op een gegeven moment heb ik het voornemen om álle Nederlandse banen te spelen op deze bucket list gezet. Een jaar geleden moest ik nog langs een stuk of vijftien en in juli heb ik de lijst voltooid.” 

Wat is de mooiste baan?
“Als je ergens speelt, heb je allereerst te maken met de baan zelf, hoe die speelt en of die bij je skills passen. Daarnaast heeft elke baan een eigen omgeving en ten derde speelt mee het moment waarop je de baan bezoekt. Bij mij is De Pan nummer één want daar kwam het allemaal samen. Ik speelde met een goede vriend op een prachtige zomeravond en na afloop hebben we heerlijk gegeten. Alles klopte. In mijn persoonlijke top tien staan vooral banen die zijn ingebed in bestaande natuur. Dat geldt voor banen als De Pan, de Haagsche en de Noordwijkse; die vind ik het mooist. De Haagsche is misschien wel de nummer één van Nederland maar voor mij is het De Pan omdat die baan iets beter bij mijn handicap past. Een goede golfbaan versterkt het gevoel dat je in een bijzondere omgeving bent. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook op de Texelse. Daar heeft elke hole een naam die verwijst naar kenmerken van het eiland. Je wordt bijvoorbeeld gewezen op een plaats waar vroeger jutters kwamen. De Texelse gebruikt ook materialen die echt passen op zo’n duinbaan.”

Wat waren de grootste obstakels op je golfreis door Nederland? Op sommige clubs ben je immers alleen welkom als introducee van een lid.
“In de loop der tijd is het gelukt om overal te spelen. De moeilijkste baan om op te komen was Estec Golf Club, een besloten 9-holes-course in Noordwijk van het European Space Research and Technology Centre. Ik heb de club verschillende keren aan-geschreven maar ik kreeg geen reactie. Uiteindelijk heeft Leadingcourses het voor me kunnen regelen. Je moet dan met paspoort een soort douane door, een bijzondere ervaring. Op andere besloten banen die ik per brief of mail benaderde, reageerden ze wel. Een van de laatste banen die ik heb bezocht is The Dutch. Hier kunnen alleen gasten van leden spelen maar directeur Phil Helsby heeft me uitgenodigd toen hij hoorde van mijn bucket list. The Dutch is echt een mooie verzorgde baan in de topklasse waar goede golfers een kick van krijgen. De baan is helemaal af en behoort tot de top tien van Nederland.”

Welke Nederlandse golfbanen springen eruit?
“Het beste criterium voor een goede of mooie baan, is hoe goed je het bezoek onthoudt. Ik denk bijvoorbeeld aan een baan als ’t Zelle. Daar is het echt ongedwongen genieten van golf in een mooie en rustige omgeving. De baan past in het Achterhoekse coulisselandschap en alles klopt. Ik vind The Links Valley, de nieuwe baan in Ermelo die je twee kanten op kunt spelen, ook fantastisch mede dankzij de grote hoogteverschillen. En de heidebaan Ullerberg, die er vlak naast ligt, biedt een unieke ervaring: golf vanaf heidefairways. Ik moet ook Eyckenduyn noemen: een prachtig aangelegde par-3-baan in Limburg waarbij het voelt alsof je even mag spelen in een park op een landgoed. De Haar bij het kasteel in Haarzuilens vind ik een heel mooie parkbaan. De Swinkelsche is een van de mooiste nieuwe banen van Nederland en Het Rijk van Nunspeet een van mijn favoriete oudere banen. Professionele golfbaanbeoordelaars vinden dat er meer uit het landschap is te halen, maar voor mij is Nunspeet een baan die eruit springt. De holes zien er moeilijk uit maar je vindt wel je ballen, de greens zijn snel en het clubhuis is mooi. Wat betreft de verhouding tussen prijs en waarde is Nunspeet misschien wel nummer één. Je ziet vaak grote verschillen tussen de ranglijsten van professionele baanbeoordelaars en Leadingcourses.com. Minder moeilijke golfbanen worden door professionals misschien niet hoog geratet, maar er is een grote groep golfers die op dit soort banen enorm veel plezier beleeft. Als een baan vergevingsgezind is, krijg je de ultieme kick: je hebt het gevoel op een moeilijke baan te zijn en jij speelt goed! Goed voorbeeld is De Hooge Rotterdamsche. Golftechnisch zijn er zeker betere banen, maar de hoogteverschillen in de baan bieden spektakel. Daarbij is de receptie heel goed en het terras prettig. Dus veel spelers zullen hier na afloop zeggen: Dat was echt een lekker rondje golf.”

Wat ga je doen nu je doel bereikt is?
“Het leuke is dat een golfbaan nooit verveelt. Een baan voor de eerste keer spelen is leuk maar de tweede keer is misschien nog wel leuker. Ik weet nu veel beter waaruit ik kan kiezen dus ik ga veel spelen op de leukste banen van Nederland. ” 

-----------------

Alle banen, op één na

Bart Bikker heeft op alle banen van Nederland gespeeld, niet alleen de grote banen maar ook de par-3-banen. Het zijn er in totaal 240. Maar… er mist er nog één op zijn lijstje: GC Slottermolen. Deze par-3-baan in Grubbenvorst, vlakbij Venlo, is privé-eigendom. Er speelt wel een bij de NGF ingeschreven vereniging en die club heeft een website maar daar vind je niet veel meer dan de mededeling Slottermolen is een besloten 9-holes par-3-baan, alleen introducees. Toen GOLF.NL hoorde van Bart Bikkers ronde van Nederland probeerden we hem een handje te helpen. We vroegen de club of een (bestuurs)lid bereid was Bart te introduceren zodat hij zijn missie kon voltooien. Aan het verzoek voegden we de regels toe: “Als dat wenselijk is kunnen we op GOLF.NL aandacht besteden aan uw golfbaan. Als dat niet wenselijk is, dan zullen we dat juist niet doen.” Het antwoord kwam snel en was kort: Dank voor uw email en interesse in onze golfbaan. Wij zijn echter een besloten club; derhalve hebben we hier (juist) geen behoefte aan.

Geen gehoor

Navraag bij onze Limburgse connecties of ze een lid van Slottermolen kenden, leverde ook niets op. Als vervolgstap gingen we deze zomer met Bart op de bonnefooi langs bij de baan. We wandelden naar het huis van de eigenaar, dat op het golfterrein ligt, en belden aan bij het toegangshek. Er stond een auto voor het huis en er brandde licht maar het bleef stil op de intercom. We stuurden na dit bezoek een brief aan de eigenaar maar er kwam geen antwoord.

Consequent

Slottermolen ontbreek dus op de bucket list van Bart Bikker. Is dat niet jammer? Bikker: “Eigenlijk is Slottermolen van een buitencategorie: niet een besloten baan, maar een privé baan. In die zin is het heel consequent dat ze mij niet toelaten, en ik neem ze dat natuurlijk helemaal niet kwalijk. Maar ik hoop natuurlijk toch dat ik er nog eens mag komen spelen.” Wij leggen ons er nog niet bij neer. We sturen dit magazine naar de eigenaar van de baan en secretaris van de club. Wellicht dat Slottermolen dan alsnog een uitzondering wil maken voor Bart Bikker, de eerste golfer die alle golfbanen van Nederland heeft gespeeld, op één na.


Dit is een verkorte versie van het verhaal van Bart Bikker dat in het magazine GOLF.NL augustus 2018 is verschenen.  

 Klik hier om de pdf met het hele verhaal te bekijken.

Waar kan ik golfen?

Er zijn geen golfbanen gevonden binnen uw zoekcriteria.
}