Morfontaine golf
Golf de Morfontaine

Rondje Parijs

19 september 2018 Redactie GOLF.NL
Over negen dagen begint de Ryder Cup in Parijs. De Lichtstad is zonder twijfel de hoofdstad van golf op het Europese vasteland.

Op elke ranglijst van de beste golfbanen op het Europese continent speelt Parijs de hoofdrol. In en om de hoofdstad van Frankrijk liggen enkele tientallen aantrekkelijke golfbanen waaronder wereldtoppers als Morfontaine, Fontainebleau, Chantilly en Le Golf National. Op de laatste baan wordt van 28 tot en met 30 september de Ryder Cup gespeeld. Nederlanders die het duel tussen Europa en de VS gaan bijwonen, moeten hun bezoek zeker combineren met een rondje golf op een van de banen rondom Parijs. Wie niet naar de Ryder Cup gaat: zet Parijs op je lijstje met te bezoeken golfbestemmingen. Vijf uur rijden en je bent er!

Oude parels, nieuwe toppers

Onder de toppers in de regio Parijs – je vindt een top 15 op de volgende pagina’s – zijn veel oude heide- en bosbanen à la De Pan, de Rosendaelsche, Eindhovensche en Hilversumsche. Het betreft veelal ontwerpen van Britse architecten uit het begin van de twintigste eeuw en deze klassiekers zijn vaak eigendom van privéclubs. Al die oude banen laten gasten toe, hoewel soms in beperkte mate, behalve de nummer één van Parijs: op Golf de Morfontaine zijn alleen gasten van leden welkom. Parijs heeft niet alleen oude parels maar ook nieuwe toppers met als bekendste voorbeeld Le Golf National uit 1990. Daarnaast biedt de regio Parijs een aantal prachtige kasteelbanen. Golf gecombineerd met een bezoek aan Parijs en een verblijf in een Frans kasteel, daar kan weinig tegenop.

1 Morfontaine 
De heidebaan van architect Tom Simpson staat in de top 100 van de wereld. De Grand Parcours – de 18 holes hoofdbaan – stamt uit 1927. Morfontaine ligt bij het Parijse voorstadje Chantilly dat beroemd is vanwege het gelijknamige kasteel en de prachtige golfbanen als Golf de Morfontaine en Golf de Chantilly.


2 Chantilly 
Golf de Chantilly, geopend in 1909, ligt op een paar kilometer van het beroemde gelijknamige château en de paardenrenbaan. Tot 1990 was de club gastheer van het Frans Open. Van de twee 18-holesbanen is Le Vineuil de aanrader, uit de jaren twintig van de vorige eeuw, ontworpen door Tom Simpson. 


3 Fontainebleau 
Golf de Fontainebleau is een van de andere klassieke heide- en bosbanen in de regio Parijs van ontwerper Tom Simpson. De baan ligt in een voormalig koninklijk jachtgebied ten zuiden van Parijs, een landschap dat geschapen lijkt voor golf.


4 Saint Germain 
Op de baan van Golf de Saint Germain, een voorstad ten noordwesten van Parijs, is negen keer het Frans Open gehouden. Dwars door de baan uit 1922 van architect Harry Colt loopt een treinspoor.
 

5 Le Golf National
De baan van de Franse golffederatie, elk jaar gastheer van het Frans Open en dit jaar van de Ryder Cup, is niet mooi of charmant zoals de andere banen in en om Parijs, maar de Albatross Course, een ontwerp van Robert Von Hagge en Hubert Chesneau, is wel beregoed. De combinatie van linksachtige holes en parklandholes is vreselijk lang, waterrijk en moeilijk. Le Golf National ligt vlakbij Versailles en is kort na de Ryder Cup weer toegankelijk voor mindere golfgoden. Reisbureaus als Pin High en Golftime Travel bieden arrangementen waarbij je in het net gerenoveerde hotel op de baan logeert en korting op de greenfee krijgt. Overigens is de tweede baan van Le Golf National, L’Aigle, ook zeer de moeite waard.
 

6 Courson
Golf de Courson, ten zuiden van de Franse hoofdstad, is aangelegd aan het eind van de vorige eeuw en telt 36 holes naar een ontwerp van Robert von Hagge die ook betrokken was bij Le Golf National. De combinatie Vert et Nort heeft de beste reputatie. Net als op de Ryder Cup-baan moet je op Courson langs veel waterpartijen manoeuvreren.
 

7 Saint-Cloud 
Op Golf de Saint-Cloud, tussen Parijs en Versailles, is veertien keer het Frans Open gespeeld. Op enkele holes heb je prachtig zicht op de Eiffeltoren. Oud-president Mitterrand speelde hier vaak. Vert (Groen) is de meest gewaardeerde van de twee 18-holesbanen.
 

8 Saint-Nom-la-Bretèche 
De baan ten westen van de stad is bekend van de Trophée Lancôme en Seve Trophy. De 18-holesbaan Rood is de betere maar Blauw mag er ook zijn.
 

9 Paris International 
Paris International ligt ten noorden van de stad. De baan van architect Jack Nicklaus, sinds kort van een privéclub, is ingebed in een heuvelachtig terrein met veel waterhindernissen.
 

10 Joyenval 
De Marly Course op Golf de Joyenval van de architect Robert Trent Jones Sr is een veel geprezen modern ontwerp. De Retz Course is een goede concurrent van de hoofdbaan.
 

11 La Boulie 
Golf de La Boulie ten zuidwesten van Parijs is eigendom van de Racing Club de France, een vereniging waarvan de leden verschillende sporten kunnen beoefenen. De parkbaan met de naam La Vallée, aangelegd naar een ontwerp van Willie Park Jr, is het hoogtepunt op het complex dat 45 holes telt. Op deze baan werd in 1906, zes jaar voor het eerste Dutch Open, het eerste Frans Open gespeeld. In de decennia daarna was La Boulie nog 19 keer gastheer van het Open de France.
 

12 Lys-Chantilly 
De baan met de naam Les Chênes (1929) is een van de vele beroemde ontwerpen in Parijs van architect Tom Simpson.
 

13 Château de la Chouette 
Deze moderne baan ligt in een bosrijke omgeving ten noordwesten van Parijs, het restaurant is in het kasteel gevestigd. Houd rekening met veel water op de 18-holescourse van Robert Trent Jones Jr.
 

14 Disneyland Pari
Ideaal te combineren met een bezoek van het gezin aan Disneyland. Het attractiepark ligt ten oosten van Parijs. Speel daarvoor of daarna de Rouge-et-Blue-holes van het 27 holes golfcomplex van Disneyland.
 

15 Feucherolles 
Deze prettige parkbaan ligt bij Versailles: 18 holes op een heuvelachtig terrein met vijf grote meren.

De Ryder Cup wordt gespeeld van 28 tot 30 september 2018 op Le Golf National nabij Parijs. Het laatste nieuws over de Ryder Cup vind je hier
Meer reistips en reisverslagen: klik hier.

Waar kan ik golfen?

Toon lijst
Toon kaart

Koninklijke Haagsche Golf & Country Club

51 KM | Wassenaar

The Dutch

The Dutch is een Inland Links golf course op International Championship niveau geïntegreerd in het landelijke gebied van Spijk (gemeente Lingewaal). De baan is ontworpen door Colin Montgomerie en officieel geopend op 14 mei 2011. Naast perfecte fairways en on-Nederlandse snelle greens maken goed gastheerschap, culinaire hoogtepunten, meer dan uitstekende kwaliteit en service en toch een ongedwongen sfeer van The Dutch een onovertroffen ontmoetingsplaats voor de (inter)nationale zakenman/vrouw en hun gasten. The Dutch is uitsluitend toegankelijk is voor Members en hun gasten. Op 30 oktober 2012 is The Dutch aangesteld als gastheer van het KLM Open 2016-2018.
28 KM | Spijk gem. Lingewaal

Bernardus

Deze 18-holes golfbaan is ontworpen door de Amerikaanse toparchitect Kyle Phillips. Je kunt er met een daymembership, een ongelimiteerd aantal holes spelen en daarnaast kan je gebruik maken van alle faciliteiten. Geniet van de uitdagende golfbaan, driving range, short-game area, fitness, tennisbaan en ontspan in de kleedkamers met Finse sauna en stoombad. Mocht je partner niet golfen, dan is je partner van harte welkom om vrij gebruik te maken van alle faciliteiten van Bernardus. Bernardus is dagelijks geopend van 08:00 uur tot 17.00 uur. Op maandag vanaf 10.00 uur in verband met baanonderhoud. In de zomermaanden is de baan geopend tot 20.00 uur.
47 KM | Cromvoirt

Utrechtse Golfclub ’De Pan’

Dagcontributie zonder introductie. Uitsluitend van maandag tot en met donderdag voor leden van een A- of B-club, resp. van een buitenlandse zusterorganisatie, mits feitelijk woonachtig in het buitenland, met een EGA handicap van 24.0 of lager. Maximaal 5x per jaar.
7 KM | Bosch en Duin

The International

The International is een unieke club in Nederland. Het onderscheidende karakter van The International zit hem vooral in de eigentijdsheid van de baan, het clubhuis en de leden. The International is op geen enkele manier te vergelijken met een traditionele golfvereniging. De sfeer op de baan en binnen de club zijn ontspannen en open, op basis van volstrekte gelijkwaardigheid en wars van oude tradities en tuttigheid. Ook qua kwaliteit staat The International op eenzame hoogte. Baan, clubhuis, horeca en service zijn van het hoogst denkbare niveau, en de leden en hun gasten weten dat te waarderen. Een dagje op The International staat dan ook volledig in het teken van genieten, en het team van The International doet er alles aan om dat te waarborgen.
33 KM | BADHOEVEDORP

Noordwijkse Golfclub

De Noordwijkse Golfclub heeft een van de mooiste banen van Nederland. De baan bezet de vijfde plaats op de Europese ranglijst. De ligging aan het Noordzeestrand, de weidse vergezichten en de architectuur maken de baan bijzonder uitdagend.
49 KM | NOORDWIJK

Golfsociëteit De Lage Vuursche

10 KM | Den Dolder

Hilversumsche Golf Club

De Hilversumsche Golf Club, ligt middenin het bos- en heidegebied dat zo kenmerkend is voor het Gooi. De bosbaan is in 2020 125 jaar oud en dat historische karakter vindt u terug op alle holes. De baan is oorspronkelijk ontworpen door de bekende baanarchitect Harry S. Colt en is, qua inpassing in het landschap en verdere ontwerpeigenschappen, een typische “Colt-baan”. De bekende baanarchitect Kyle Phillips heeft de baan in meer recente tijd onder handen genomen; de laatste aanpassingen zijn in 2010 voltooid. Daarmee voldoet de baan, met behoud van het oorspronkelijke karakter, weer aan de eisen van deze tijd.
14 KM | Hilversum

Golfbaan Het Woold

Golfbaan het Woold is gelegen in Asten-Heusden vlakbij Nationaal Park De Groote Peel. Golfspelers kunnen terecht op twee uitdagende banen.
91 KM | Heusden gem. Asten

Kennemer Golf & Country Club

Duinbaan. Nederlands oudste sea-side course in 1927 ontworpen door Harry Colt (holes B-C). De A-holes zijn ontworpen door Frank Pennink en kwamen gereed in 1985. Op de Kennemer zijn talloze nationale en internationale wedstrijden gespeeld.
49 KM | Zandvoort

Rosendaelsche Golfclub

55 KM | Arnhem

Eindhovensche Golf

De oprichters, de heer en mevrouw Philips-de Jongh, kochten in 1928 de grond, Nederheide genaamd. De bekende Engelse golfbaanarchitect Harry Colt kreeg de opdracht de baan te ontwerpen. Harry Colt wordt beschouwd als de “vader van de golfarchitectuur”. Door doglegs en natuurlijke hazards te introduceren en met contouren te spelen paste hij zijn banen in in het bestaande landschap alsof zij daar altijd gelegen hadden. Hiermee introduceerde hij belangrijke architectonische basisprincipes, welke tot op de dag van vandaag leidend zijn.
83 KM | Valkenswaard

Goyer Golf & Country Club

18 Holes Championship Course en 6 holes Executive Course met een licht Amerikaans karakter. Bruno Steensels ontwierp zeer geonduleerde greens met bentgrass. Waterpartijen en zandverstuivingen vormen natuurlijke elementen in het Gooise landschap.
18 KM | Eemnes

Golfbaan Stippelberg

Golfbaan Stippelberg is een inland links course, gelegen in de gemeente Gemert-Bakel. De golfbaan dankt zijn naam mede aan de oude stuifduinen ("stippels") die ook op de golfbaan zijn aangebracht. Het totale complex is 90 hectare groot en bestaat uit een 18 holes golfbaan; een 9 holes par 3/4 baan en uitgebreide oefenfaciliteiten. De 18 holes Championship Course (6088m lengte) is met rijke vegetatie, sterke ondulaties en grillige robuuste bunkers een uitdagende golfbaan. De 9 holes Executive Course heeft vijf par 3 en vier par 4 holes. Daarnaast biedt het complex een uitstekend geoutilleerd clubhuis en prima vergaderfaciliteiten met gratis Wifi.
77 KM | Bakel

Drentse Golfclub De Gelpenberg

Drentse Golfclub “De Gelpenberg”, opgericht op 3 augustus 1970, is de oudste golfclub van Drenthe gelegen in een authentiek Drents bos en heide landschap net buiten het dorp Aalden. Een ambitieus renovatie programma naar ontwerp van Frank Pont werd in 2011 voltooid. Het resultaat is spectaculair. De baan is door de renovatie visueel aantrekkelijker en speltechnisch interessanter en uitdagender geworden voor alle categorieën golfers.
131 KM | Aalden

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet is zonder twijfel de mooiste golfbaan van de Veluwe. Dankzij haar ligging in dit unieke natuurschoon bepalen vijvertjes en rietkragen, zandverstuivingen en oude vliegdennen, speelse doorkijkjes en bijzondere vergezichten het karakter van deze buitengewoon sfeervolle 27-holes bosbaan. De zandgrond en het geavanceerde beregeningssysteem zorgen ervoor dat de golfbaan onder alle weersomstandigheden in topconditie verkeerd.
55 KM | NUNSPEET

Golfbaan De Texelse

De Texelse is een 18-holes baan en één van de zes Nederlandse links courses met het ruige karakter van een echte duinbaan. Duinen, helmgras, waterpartijen en grote greens maken de baan tot een plezier om op te spelen.
118 KM | De Cocksdorp

Golfclub Erve Braakman

Golfclub Erve Braakman biedt zowel de geoefende als de aankomende golfer de mogelijkheid om in een ontspannen ambiance deel te nemen aan de golfsport. Onze baan is uitermate geschikt voor de beginnende en gevorderde golfer en groepen, u hoeft geen golfvaardigheids bewijs te hebben. Kortom onze baan is laagdrempelig!!! Onze driving range over het water is erg bijzonder.
103 KM | Hoge Hexel

Lauswolt

ARRANGEMENTEN GOLF met LUNCH OF DINER Kijk vooral eens op onze website www.golfclublauswolt.nl Een unieke ervaring in Friesland. Wat maakt een dag op de golfbaan van de Golf&Countryclub Lauswolt tot zo’n unieke ervaring? Is het de altijd intimiderende eerste afslag op de relatief smalle fairway? Is het de afwisseling tussen bos en open natuurgebied langs het Koningsdiep? De Golf&Countryclub nodigt u graag uit om dit zelf te ervaren.
124 KM | Beetsterzwaag

Golfclub De Hoge Kleij

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt in een prachtig en geaccidenteerd gebied De Hoge Kleij. Een schitterende bosbaan met on-Nederlandse hoogteverschillen van wel 30 meter, waardoor er op sommige holes van prachtige vergezichten kan worden genoten. Begin 2012 is de ingrijpende baanrenovatie voltooid en is de baan spannender en uitdagender geworden, zowel voor lage als hoge handicappers. Door aanleg van nieuwe bunkers en graskuilen worden golfers - meer dan voorheen - min of meer gedwongen om strategische keuzes te maken.
17 KM | Leusden

Golfbaan De Swinkelsche

In het Noord-Brabantse Someren vindt u Golfbaan De Swinkelsche. Hier komen natuur, rust en ruimte samen in een prachtig golfcomplex. Brede fairways, een goede routing, grote greens met flinke glooiingen en heel veel ruimte eromheen, grote bunkers met grillige randen, bos, heide, water; dat is De Swinkelsche. Maar De Swinkelsche is vooral: enorme variatie. Het ontwerp is modern en klassiek in een mooie mix. Er zijn lange en korte holes in alle windrichtingen. Iedere hole is anders en uitdagend. Brede fairways zorgen ervoor dat minder goede golfers altijd een weg naar de green kunnen vinden, hoewel die soms lang is, terwijl de ervaren golfer keer op keer wordt uitgedaagd om te kiezen tussen de lange maar veilige weg naar de hole of de korte maar riskante weg. Vijf holes liggen in prachtig bosgebied. De baan ademt natuur: vooral bos en heide. Dat landschap is ook naast de baan te bewonderen, op de Strabrechtse Heide, het grootste heidegebied van Nederland. Naast de Championship Course is er ook een uitdagende 9 holes Par-3 oefenbaan.
87 KM | Someren

Golfclub Wouwse Plantage

Golfclub Wouwse Plantage, opgericht in 1973, ligt in een bosrijk natuur en stiltegebied, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, aan de rand van het landgoed Wouwse Plantage. Een karakteristiek en gevarieerd Brabants landschap met glooiende bosholes, duintjes en een zandverstuiving enerzijds en een parklandschap met beek en waterpartijen anderzijds, vragen golftechnisch om de beheersing van precisiespel, rechte slagen en afstand.
85 KM | Bergen op Zoom

Golfpark De Haenen

De Haenen is onbetwist de meest afwisselende golfbaan van Brabant. Het terrein met zijn fraaie doglegs, lastige bunkers en verraderlijke vijvers is een aantrekkelijke test voor golfers van elk niveau. Het golfpark is uniek vanwege het kunstpark, de mooie landschappen en de rijke historie. Door onze prachtige locatie en uitstekende (golf)faciliteiten weten vele golfers en bedrijven uit heel Nederland de weg naar ons te vinden. Beleef een dagje uit bij De Haenen; speel een golfronde in de baan, kom vergaderen in het groen of geniet op het mooiste terras van Breda met een weids uitzicht over de
56 KM | Teteringen-Breda

Lochemse Golfclub

De baan sluit op een unieke manier aan op de natuurlijke omgeving. U vindt er glooiende greens, houtwalletjes, mooie waterpartijen en heide. Maar ook bossen en uitdagende fairways, met strategisch geplaatste bunkers. De smalle fairways stellen uw nauwkeurigheid zeker op de proef. De grote lengte van de baan maakt uw spel tot een ware belevenis.
84 KM | Lochem

Golfbaan Overloon

Mooie, uitdagende 9-holes, par 3-4 golfbaan. Drivingrange, putting-green en chipping green aanwezig. Gezellige brasserie met diverse mogelijkheden. Mooi terras aan het water, met uitzicht op de waterval. Gelegen bij het luxe kleinschalig vakantiepark Bosrijk De Kuluut in het Brabantse Overloon. Tijdens uw verblijf op Bosrijk De Kuluut, zijn er uiteraard leuke golfarrangementen mogelijk!
80 KM | Overloon