Beef Johnston op KLM Open 2018
Beeld: Getty Images

Met Beef is golf nóg leuker

5 september 2018 Redactie GOLF.NL
De golfer met de hoogste aaibaarheidsfactor in het KLM Open van dit jaar is misschien wel Andrew Johnston, beter bekend onder zijn artiestennaam Beef. We geven het op een briefje: zijn naam zal vaker worden gescandeerd dan die van de winnaar als die niet ook Beef heet...
Baard, buik. Twee hintjes zijn voor de doorsnee volger van het inter-nationale topgolf genoeg om de naam van de 29-jarige Engelsman op te hoesten. Beef Johnston is zeker niet de meest gelauwerde of getalenteerde golfer in Spijk – hij moet in dat opzicht een groot aantal spelers die daar zullen afslaan voor zich dulden – maar toch siert hij het affiche. En met reden want golfen kan hij zeker. Beef won in 2016 een toernooi op Valderrama waar hij onze Joost Luiten net van een overwinning afhield. Zonder gêne verkondigde hij na de laatste putt zich op twee dingen te verheugen: op visite gaan bij zijn moeder én zich bezatten. Dat eerste werd als een vertederende boodschap geconsumeerd, het tweede kwam hem natuurlijk ook op kritiek te staan. Maar dit is wie hij is. Een sympathiek mens met het hart op de goede plek die wellicht niet alles voor de sport laat. 
 

Leuke mensen

Johnston erkende dat na die overwinning in Spanje het Bourgondische leven ietwat de overhand had gekregen. En opspelende blessures hielpen ook niet om hoger op de ladder te klimmen. Johnston wilde vorig jaar al graag naar het KLM Open, maar was niet fit genoeg. “Ik heb een paar keer het KLM Open gespeeld. Op Hilversum en de baan bij de zee, in de duinen. Kennemer? Die moet het zijn. Ik haalde beide keren de cut. Er is niet veel voor nodig om me weer naar Nederland te krijgen. Leuke plek, aardige mensen”, gaf Johnston tegen GOLF.NL al blijk van zijn voornemen Nederland weer eens te bezoeken. 

Knuffelbeer

Beef dankt zijn bijnaam aan zijn jeugdvriendjes. Als kind droeg Andrew zijn Jamaicaanse roots (opa aan moeders kant is Jamaicaan, Andrew dus voor een kwart) al met een flinke haardos en dreadlocks. Vriendjes begonnen hem Beefhead te noemen omdat zijn vriendjes van mening waren dat die plak haar wel iets weg had van een grote lap vlees. Het tweede deel van de bijnaam sneuvelde in de jaren erna, Beef bleef een geliefd koosnaampje. Ook van de fans die veel sympathie voor hem tonen. De Engelsman gaat het enthousiasme van het publiek allerminst uit de weg. “Ik denk altijd: hé, ik ben het maar! Ik vind het leuk contact te maken met de toeschouwers en daardoor heb ik het zelf ook naar de zin”, antwoordde hij vorig jaar in Phoenix op de vraag van GOLF.NL of hij zich er niet ongemakkelijk bij voelt. Want zelfs in Amerika was de roem hem vooruitgesneld en werd hij op weg naar drivingrange en tee bij voortduring aangeklampt. Zijn opvallende uiterlijk, vriendelijke uitstraling en het imago van knuffelbeer doen het goed bij Amerikaanse golfliefhebbers.

Plezier

Hij is er zich van bewust dat zijn toegankelijkheid hem ook parten kan spelen. “Natuurlijk zijn er mensen die daarvan willen profiteren, maar die herken ik wel.” Bovendien weet Johnston het zelf een halt toe te roepen als de grens is bereikt. “Als ik begin met mijn warming-up of ik ben op weg naar de eerste tee, dan vind ik het niet moeilijk om te zeggen dat ik ná de ronde weer beschikbaar ben. En als het moet een uur lang, dat doe ik met plezier.” Toch vindt Johnston tijdens de ronde vaak ook nog tijd voor interactie met de fans. “Na een shot hebben we een paar minuten voordat we de volgende bal slaan. Als iemand dan zijn hand uitsteekt voor een high-five, doe ik daar niet moeilijk over. Heus, als ik bij mijn bal ben, kan ik me echt wel afsluiten. Zodra ik de afstand van mijn caddie krijg, ben ik gefocust op wat ik moet doen. Ik heb geen moeite om daar een goede balans in vinden.” Net als iedere andere golfer heeft Beef zo z’n dromen. Een vaste plek in de top 50 van de wereld, ooit de Ryder Cup spelen en meer titels te winnen. Bijvoorbeeld die van het KLM Open. Maar mocht dat het er dit jaar niet inzitten, dan zal elke fan zich kunnen troosten met een handtekening of foto.

 

Leuke mensen

 

Leuke mensen

 

Leuke mensen

 

Leuke mensen