Golfnachtje weg: Hoorn

19 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Wil je een op-en-top Hollands nachtje weg? Golf een ronde op Westwoud in het ons zo vertrouwde polderlandschap en ervaar de rijke historie van Hoorn met haar bloeitijd in de Gouden Eeuw, onder meer met een nachtje in de cel.

Een golfnachtje weg in eigen land. Met de kleine 250 golfbanen die Nederland telt, kun je heel wat uitstapjes vooruit. Elke golfbaan heeft haar eigen karakter en sfeer (in de omgeving). Zoek je rust en ruimte, wil je een golfronde combineren met de dynamiek van de stad, wil je uitwaaien of heb je behoefte aan bomen om je heen? GOLF.NL doet je in deze rubriek suggesties aan de hand. Deze keer maken we er iets Oerhollands van.


Natuurlijk, de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn altijd goed voor een gezellig stedentripje in eigen land maar Nederland kent, dankzij onze rijke geschiedenis, ook veel kleinere steden die minimaal even interessant zijn. Een van die markante, historische plaatsen is Hoorn, in de 16de en 17de eeuw een van de steden van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), toen gelegen aan de Zuiderzee. Veel van die historie vind je terug in de binnenstad en haven die een bezoek meer dan waard zijn. Maar natuurlijk pas nadat er een ronde gegolft is op de plaatselijke baan.

Golfen

De dichtstbijzijnde, 9 kilometer van het centrum, is de 18-holesbaan van Westwoud. Op hun eigen website staat dat ze mooiste golfbaan zijn boven het Noordzeekanaal wat in verschillende reviews op Leadingscourses.nl wordt bevestigd. De baan krijgt een 7,7. De oorspronkelijke 9 holes zijn ontworpen door baanarchitect Gerard Jol in 1985 en liggen tussen talrijke bomen en op sterk glooiend gebied. In 2005 zijn er 9 holes bijgekomen, aangelegd in het weidse en waterrijke West-Friese landschap waar de wind een belangrijke rol speelt. Het clubhuis heeft een groot terras met uitzicht over de 18de hole.

Greenfees van 1 maart t/m 31 oktober: 
60 euro (18 holes), 30 euro (9 holes), voor 16:30; 35 euro (18 holes), 21 euro (9 holes), na 16:30
Greenfees van 1 november t/m 28 februari: 
35 euro (18 holes), 21 euro (9 holes) 

Check ook de Deal van de Maand op de website van Golfbaan Westwoud.

Slapen & eten

Om vervolgens de Hoornse historie aan den lijve te ondervinden kun je een kamer (of beter: cel) boeken in het bajeshotel Oostereiland. Inderdaad, in een voormalige gevangenis. Het cellenblok dat door de vroegere gevangenen De Sluis werd genoemd, is omgebouwd tot 11 hotelkamers met de originele celdeuren maar overigens wel voorzien van moderncomfort.

De Krententuin, zoals de oude gevangenis in de volksmond heet, staat op het Oostereiland dat tussen 1662 en 1665 werd aangelegd. De gebouwen op dit eiland deden dienst als pakhuis, magazijn, kazerne en bedelaarshuis. In 1828 werd het een ‘huis van correctie’ voor lichtgestraften. Na 1886 werd het een Rijkswerkinrichting, waarin gevangenen verplichte werk moesten doen, veelal het sorteren van krenten.

Een hotelkamer in deze bijzondere ambiance kost vanaf 65 euro per persoon inclusief ontbijt geserveerd in de hotelbrasserie. Hier kun je ook dineren maar als je meer keuze wilt, in het centrum van Hoorn, op loopafstand, zijn voldoende leuke restaurants.


TIP: In hetzelfde complex op Oostereiland vind je het Museum van de 20ste eeuw waar voor velen van ons herkenbare spullen terug te vinden zijn. Ook leuk: de nostalgische museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Deze rijdt minder vaak in de herfst en winter, dus check de site voor de dienstregeling.