Justin Rose
Gastheer Justin Rose
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 41

9 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

11 – 14 European Tour, British Masters supported by Sky Sports, Walton Heath GC, Surrey, Engeland. Prijzengeld: £ 3.000.000 Leaderboard

11 – 14 PGA Tour/Asian Tour, CIMB Classic ,TPC Kuala Lumpur,  Kuala Lumpur,  Maleisië. Prijzengeld:  $ 7.000.000 Leaderboard

11 – 14 Challenge Tour, Hainan Open, Sanya Luhuitou GC, China. Prijzengeld:  $ 350.000  Leaderboard

9 – 12 European Tour, First Stage Qualifying School toernooien, Golf d’Hardelot, Frankrijk en Bom Sucesso Golf, Portugal. Leaderboard Hardelot/Leaderboard Bom Sucesso

9 – 11 Amateurs, Jeugd Olympische Spelen, Individuele Golftoernooi, Hurlingham Club, Buenos Aires, Argentinië. Leaderboard

13 – 14 Amateurs, Nederland - België t/m 12 jaar, Golf- en Countryclub Crossmoor. Leaderboard

11 – 14 European Tour, British Masters supported by Sky Sports, Walton Heath GC, Surrey, Engeland. Prijzengeld: £ 3.000.000 

Na Lee westwood in 2017 is dit jaar Justin Rose de gastheer van dit toernooi met een rijke traditie en mooie winnaars zoals Tony Jacklin, Greg Norman, Seve Ballesteros, Bernhard Langer, Ian Woosnam en, in 2002, Justin Rose zelf. Van 2009 t/m 2014 werd de British Masters niet gespeeld vanwege het ontbreken van een sponsor. Met de steun van Sky Sports keerde het toernooi in 2015 terug op de kalender en het deelnemersveld is ook dit jaar weer fraai.

Naast gastheer en nummer 2 van de wereld Rose komen Tommy Fleetwood en Francesco Molinari, sinds de Ryder Cup beter bekend als Moliwood, aan de start. Thorbjörn Olesen is de vierde speler uit het winnende Europese team die naar Walton Heath is gekomen. Ook captain Thomas Björn en zijn vijf vice-captains zijn er bij: Graeme McDowell, Luke Donald, Robert Karlsson, Lee Westwood en Padraig Harrington.

Vorig jaar won Paul Dunne. De Ier hield op knappe wijze Rory McIlroy achter zich. Op de slothole chipte Dunne zijn bal in de hole voor een ronde 61. Dat was op Close House Golf Club, dit jaar heeft Rose de baan kunnen bepalen en zijn keuze viel op Walton Heath, een van zijn favoriete banen in de UK. Walton Heath is een vaste klant in de top-100 van de wereld en in 1981 werd op deze prachtige heidebaan de Ryder Cup gespeeld.

Joost Luiten heeft nog hoop dat hij volgende week in de Valderrama Masters zijn rentree kan maken, maar de kans is een stuk groter dat hij 1 november (Turkish Airlines Open) weer op de Tour terugkeert.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr: 10:30 – 18:30 za 13:00 - 18:00 zo 12:30 - 17:30. Leaderboard.

11- 14 PGA Tour/Asian Tour, CIMB Classic, TPC Kuala Lumpur,  Kuala Lumpur,  Maleisië. Prijzengeld:  $ 7.000.000

De PGA Tour maakt weer het jaarlijkse uitstapje naar Azië. Deze week in Maleisië de CIMB Classic en een week later staat in Korea de CJ Cup op het programma. Daarna volgt in Shanghai het HSBC Champions, een World Golf Championship.

De CIMB Classic heeft een veld van slechts 78 spelers en daar hoort ook Thomas Pieters bij. Grote favoriet is Justin Thomas die het toernooi won in 2015 en 2016. Vorig jaar won een andere Amerikaan, Pat Perez (zie de beelden onder).

De baan van TPC Kuala Lumpur is een bekende want naast het toernooi van de PGA Tour zijn er ook toernooien van de European Tour en de LPGA Tour gespeeld.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr: 04:30 – 08:30 za en zo 05:00 – 09:00. Leaderboard.

11 - 14 Challenge Tour, Hainan Open, Sanya Luhuitou GC, China. Prijzengeld:  $ 350.000

De Challenge Tour begint aan de reeks van drie allesbepalende slottoernooien. Eerst twee weken in China en dan het slottoernooi in Ras Al Khaimah (Emiraten). Deze week in het Hainan Open mogen drie Nederlanders starten: Daan Huizing, Wil Besseling en Darius van Driel. Met goede resultaten kunnen zij nog de top-15 halen van de jaarranglijst en zo promotie afdwingen naar de European Tour. Gezien de huidige posities van de drie mannen moet er wel veel gebeuren: Huizing is 32e, Besseling 44e en Van Driel 48e.  Naast de top-15 is ook top-45 belangrijk, want aan de seizoenfinale in Ras Al Khaimah mogen alleen de 45 hoogst geklasseerde spelers meedoen.

Reinier Saxton staat te laag in de rankings (67e) om deze week te mogen starten in China. Ook voor volgende week (Foshan Open) staat Saxton nog op de reservelijst maar de kans dat hij in het toernooi komt acht hij zelf heel klein. Saxton kan zich dan gaan  richten op Stage II van de Qualifying School (zie onder).

Leaderboard

9 – 12 European Tour, First Stage Qualifying School toernooien, Golf d’Hardelot, Frankrijk en  Bom Sucesso, Portugal.

Vandaag beginnen de laatste twee van de in totaal acht First Stage toernooien van de Qualifying School voor de European Tour. In Portugal spelen Peter Melching en Ruben van Uden en in Frankrijk Max Albertus, Lars Keunen, Fernand Osther, Mike Toorop, Jurrian van der Vaart, Lars van Meijel, Robbie van West, Pierre Verlaar jr en Remco Zinken.

Van de Nederlanders die in actie kwamen in de zes voorgaande First Stage toernooien heeft alleen Vince van Veen zich voor Stage II geplaatst.

Wie First Stage overleeft gaat door naar Stage II, te spelen op vier verschillende banen in Spanje van 2 t/m 5 november. De finale van de Qualifying School vindt plaats van 10 t/m 15 november op Lumine, eveneens in Spanje.

Leaderboard Hardelot / Leaderboard Bom Sucesso.

Anne van Dam & Dewi Weber: Qualifying Tournament Stage II

Van 13 t/m 18 oktober wordt in Florida Qualifying Tournament Stage II gespeeld voor de LPGA Tour. Dewi Weber die First Stage al overleefde en Anne van Dam die First Stage mocht overslaan komen daar aan de start. Er doen 216 speelsters mee en ongeveer de top-25 mag door naar de Final, eind oktober op Pinehurst waar minimaal 45 kaarten voor de LPGA Tour te verdienen zijn.

Klik hier voor alle info over de LPGA Q School.

9 – 11 Amateurs, Jeugd Olympische Spelen, Individuele Golftoernooi, Hurlingham Club, Buenos Aires, Argentinië.

Lauren Holmey en Jerry Ji vertegenwoordigen Nederland tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Van 9 – 11 oktober wordt er een individueel toernooi gespeeld, van 13-15 oktober een mixed teams competitie. Ji schat zijn kansen hoog in. 'Ik ga voor goud, mijn spel voelt goed en de baan ligt me.' Holmey hoopt op een medaille. 'Mijn doel is bij de eerste drie te eindigen. Dat is haalbaar als mijn korte spel goed is.'  

Leaderboard.