Edese Golf Club Papendal
Edese Golf Club Papendal

Golfnachtje weg: Arnhem

30 november 2018 Redactie GOLF.NL
Op stap met het gezin in de familiemaand december: golf & ander kindervertier.

Een golfnachtje weg in eigen land. Met de kleine 250 golfbanen die Nederland telt, kun je heel wat uitstapjes vooruit. Elke golfbaan heeft haar eigen karakter en sfeer (in de omgeving). Zoek je rust en ruimte, wil je een golfronde combineren met de dynamiek van de stad, wil je uitwaaien of heb je behoefte aan bomen om je heen? GOLF.NL doet je in deze rubriek suggesties aan de hand. Deze keer een tip voor December Familiemaand.


Met de familie op pad in de gezellige decembermaand en/of kerstvakantie. De Winter Efteling is een optie (inclusief mooie golfbaan) maar zoek je alternatieven voor het pretpark, dan is ‘fashionstad’ Arnhem de moeite van het ontdekken waard. Shoppen in authentieke modewinkeltjes is weer eens wat anders dan struinen in de grote ketens, en ook aan leuke musea (voor kinderen) geen gebrek. Het Watermuseum wordt hooggewaardeerd door de jonge inspecteurs van Museumkids en vanaf 8 december kun je in het Openluchtmuseum de winter beleven met schaatsen, sleeën en broodjes bakken boven een knetterend houtvuur. En dan heb je nog een van de mooiste dierentuinen van Nederland, Burgers’ Zoo. 

Golfen

Als je niet oppast, blijft er weinig tijd over voor hetgeen waar het zeker ook om gaat: een dagje golfen. Al naar gelang het niveau van de gezinsleden, kun je kiezen uit de Edese Golfclub Papendal (7,7 op Leadingcourses.nl) en, er vlak naast, Pitch & Putt Papendal (7,4). 

Edese Golfclub Papendal

De Edese is een 18 holes bos- en heidebaan waarvan de eerste negen holes zijn ontworpen door Frank Pennink in 1984; de tweede negen van Joan Dudok van Heel zijn er in 1992 bijgekomen. De baan heeft leuke hoogteverschillen en mooie uitzichten. Er zijn geen waterhindernissen maar, ter compensatie, wel veel bunkers. Er leven onder meer vossen, dassen, torenvalken en groene spechten.

Greenfee: 60 euro (18 holes), 35 euro (9 holes), 50 euro (18 holes, wintergreens)

Meer informatie: Edese Golf Club Papendal 

Pitch & Putt Papendal

Pitch & Putt Papendal heeft 27 korte holes met een lengte tussen 30 en 90 meter. Door deze ‘kleine’ afstanden, is het spel geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. De holes op Papendal bieden variatie, hebben allerlei soorten hindernissen (bijvoorbeeld een vijver met fontein voor de green van de 18de), veel bunkers en een aantal bomen die makkelijker te raken dan te ontwijken zijn.

Greenfee: 17 euro (18 holes), 12,50 euro (9 holes)

Meer informatie: Pitch & Putt Papendal

Eten & slapen

Wil je niet al te duur uit zijn met je gezin en hoeft het allemaal niet zo chique, blijf dan een nachtje slapen in de Stayokay van Arnhem. Prima ligging, tussen de bomen, dicht bij Burgers’ Zoo, het Openlucht- en Watermuseum. Stayokay is een keten van vroegere jeugdherbergen die zijn omgevormd tot hostels met privékamers, ook voor jonge gezinnen (maximaal 6 personen). Een vierpersoonskamer kost rond 100 euro per nacht inclusief ontbijt.

Meer informatie: Stayokay Arnhem

Brasserie Zuypendaal ligt leuk aan park Sonsbeek (op 2 kilometer loopafstand van Stayokay, wandeling merendeels door het park), heeft een speelkamer en goede, aparte kinderkaart (met als lunchgerecht een boterham met hagelslag of pindakaas). Brasserie De Boerderij heeft een prachtige ligging in park Sonsbeek aan een grote vijver (op 1,5 kilometer afstand van Stayokay), is een rijksmonument en heeft een sfeervolle ambiance.

Meer informatie: Brasserie Zuypendaal en Brasserie De Boerderij

TIP: Het Nederlands Watermuseum vertelt alles over zoet water, met veel interactiviteit. Zo kun je er dijken bouwen en je eigen shampoo maken. In het Nederlands Openluchtmuseum is het van 8 december tot en met 20 januari 'winter' met een apart, sfeervol programma. Burgers' Zoo spreekt bijna voor zich met 45 hectare grootschalig nagebouwde leefomgevingen (Bush, Desert, Ocean, Safari en Rimba (Maleis regenwoud)). Nieuwste aanwinst: de grootste overdekte Mangrove van de wereld, gebaseerd op een natuurgebied in Belize.