De Bay course van Costa Navarino
José María Olazábal in Griekenland
Koken bij de Grieken thuis
Olijfproeverij op de Peloponessos
De Dunes golfcourse
De Dunes golf course

Golfen bij de Griekse goden

26 november 2018 Redactie GOLF.NL
Bij een golfvakantie denk je niet zo snel aan Griekenland, maar wie toch die moeite neemt, komt tot verrassende ontdekkingen. Met twee nieuwe golfbanen van José María Olazábal in de maak, is Costa Navarino voorbestemd om een droombestemming voor golfers te worden.

Er zijn in Griekenland nog niet heel veel golfbanen, maar ze zijn er wel. Op de eilanden Kreta, Corfu en Rhodos bijvoorbeeld en rondom Athene. Maar de meest in het oog springende golfbestemming onder de Griekse zon is Costa Navarino, een van de belangrijkste, duurzame bestemmingen aan de Middellandse Zee. Costa Navarino is een paradijsje in de Griekse provincie Messinia in het zuidwesten van de Peloponnesos. De regio herbergt de meest ongerepte en adembenemende kustlandschappen in Zuid-Europa, gevormd door 4500 jaar geschiedenis. Nu al liggen er twee prachtige golfbanen (Dunes course en Bay course) en binnen een paar jaar worden er nog twee geopend, ontworpen door niemand minder dan de Spaanse topgolfer en Ryder Cup-captain (2012) José María Olazábal. 

José María Olazábal ontwerpt twee nieuwe golfbanen in Griekenland
José María Olazábal in Griekenland

Golfresort of the Year

Costa Navarino werd in 2017 al gekozen tot ‘European Golf Resort of the Year’ dankzij twee prijzen winnende golfbanen. Eind 2018 presenteerde Olazábal de ontwerpen van zijn twee nieuwe banen in Navarino Hills. ‘Wat hier ontstaat in Costa Navarino is buitengewoon. Navarino Hills is een spectaculair gebied, de uitzichten zijn adembenemend en de golfbanen die ik heb mogen ontwerpen vervullen me nu al met trots. Ik zal mijn uiterste best doen om hier een golfbeleving te realiseren die de golfer verleidt om keer op keer naar terug te komen’, aldus de Spaanse golfheld.

Toen hij voor het eerst op de plek kwam, raakte de Spanjaard volgens eigen zeggen betoverd. 'Het is een fantastische plek, het eten is goed, de mensen zijn vriendelijk en het weer is geweldig. Ik sloot deze plek direct in mijn hart. Dit wordt een golfbestemming voor alle golfers.'

Voorlopig hebben zijn banen namen de 'West course' en de East course'. 'West wordt een wat meer uitdagende golfbaan en Oost wat milder voor de golfers. we willen in de behoefte van zo veel mogelijk golfers voorzien.'

Een golfbaan ontwerpen die voor zowel de beginnende als de goed geoefende golfer aantrekkelijk is, valt niet mee, geeft Olazábal toe. 'Het is niet makkelijk om voor iedereen een goede route op de holes te creëren zodat de wat mindere golfer de valkuilen kan ontlopen, maar de lage handicapper en zelfs die professionele golfer ook nog genoeg wordt uitgedaagd. Maar daar maakt het juist ook zo leuk om te doen.'

Elke baanarchitect heeft een bepaalde stijl. Ook Olazábal. Als hij in één zin moet omschrijven hoe zijn golfbanen zijn te herkennen, komt hij tot de volgende woordkeuze. 'Ik ben mild vanaf de tee, maar verlang van de golfer bij zijn approach naar de green accuratesse. Ik hou van greens die goed zijn beschermd en wissel grote greens af met kleine.'

Bakermat

Griekenland wordt ook wel genoemd als de bakermat van onze beschaving. Het oude Griekenland heeft een grote bijdrage heeft geleverd aan de politiek, filosofie, wetenschap, kunst en cultuur, architectuur en sport in het Westen. Messinia een lange en belangrijke geschiedenis met paleizen en koepelgraven uit het Myceense tijdperk, klassieke tempels, Byzantijnse kerken en middeleeuwse kastelen. Allemaal gelegen in een adembenemend zonovergoten, weelderig landschap, dat een gematigd klimaat geniet, waardoor het een ideale bestemming voor het hele jaar. Werelderfgoedlocaties, waaronder het beroemde Olympia, Mystras en de tempel van Apollo Epicurius, evenals het oude Messini, het paleis van Nestor en het prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stadje Monemvasia, liggen allemaal op rijafstand.

Indrukwekkend

Costa Navarino grenst aan de Navarino, met een omvang van 130 hectare en een landschap voor licht glooiende heuvels bestaat, een verbluffend mooie locatie. De plek is rijkelijk bedeeld door de natuur, met een prachtig zandstrand dat zich uitstrekt over meer dan een kilometer, gewassen door het warme heldere blauwe water van de Ionische Zee.
Ingebed op de locatie ligt The Dunes Course, ontworpen door topgolfer, majorwinnaar en voormalig Ryder Cup-captain Bernhard Langer in samenwerking met European Golf Design. De uitdagende baan slingert zich door een afwisselend landschap met een prachtig uitzicht op zee en de rivier. Deze bijzondere golfbaan, met een 18 holes, par 71 baan van 6.018 meter vanaf de achterkant en iets meer dan 5.000 meter van de voorste tees, beschikt over een grote driving range en een prettige oefenarea. Het clubhuis en de horecafaciliteiten zijn niet minder indrukwekkend.
De 18-holes par 70 Bay Course in de nabijgelegen Baai van Navarino, ontworpen door de legendarische Robert Trent Jones Jr., werd zeven jaar geleden in gebruik. The Bay Course is een uitdagende doch eerlijke test voor golfers van alle niveaus. De baan speelt iets korter dan The Dunes Course op 5.422 meter van de backteess, slalomt door glooiende heuvels en weelderige olijfboomgaarden, met subliem uitzicht op zee.

Schoonheid

De Navarino Dunes is ook de setting voor The Romanos, a Luxury Collection Resort en The Westin Resort, Costa Navarino. Geïnspireerd door oude herenhuizen uit de regio en traditionele farmhuizen, bestaat het luxe vakantieverblijf uit clusters van laagbouw villa's gebouwd met inheemse steen en lokale designelementen, die harmonieus opgaan in het natuurlijke landschap.
Als onderdeel van Costa Navarino's filosofie om de regio Messinia te promoten en de verhalen van zijn rijke erfgoed te delen, worden alle gasten aangemoedigd om de schoonheid en cultuur van Messinia te ontdekken. Zo zijn er volop traditionele activiteiten, variërend van olijfolie en wijn maken tot koken van traditionele recepten met lokale vrouwen, waar toeristen aan kunnen deelnemen. Meer weten over Griekenland vakantieland? klik hierGolf experiene bij Costa Navarino