Golfbaan Welschap, hole 14
Golfbaan Welschap, hole 14

Golfnachtje weg: Eindhoven

23 november 2018 Redactie GOLF.NL
Drie Nederlandse banen waar je rust en ruimte ervaart terwijl het nog geen zes kilometer verderop bruist in het innovatieve centrum van de wereld. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Een golfnachtje weg in eigen land. Met de kleine 250 golfbanen die Nederland telt, kun je heel wat uitstapjes vooruit. Elke golfbaan heeft haar eigen karakter en sfeer (in de omgeving). Zoek je rust en ruimte, wil je een golfronde combineren met de dynamiek van de stad, wil je uitwaaien of heb je behoefte aan bomen om je heen? GOLF.NL doet je in deze rubriek suggesties aan de hand. Deze keer gaan we naar licht- en golfstad Eindhoven.


“Eindhoven heeft zich opgericht als wereldcentrum van experimenteel design” “De volgende Silicon Valley zou goed in Eindhoven kunnen zijn.” “Eindhoven is verreweg de meest innovatieve stad van de wereld.” Zomaar wat quotes over Eindhoven en niet van de minste media. Respectievelijk The New York Times, Fortune en Forbes meldden dit in hun publicaties. 

Toen multinational Philips halverwege de jaren negentig een enorme reorganisatie doorvoerde (met 50.000 te schrappen banen) en later het hoofdkantoor naar Amsterdam verplaatste, leek de toekomst in de Lichtstad verre van florissant. In 1993 ging een van de andere grote werkgevers DAF ook nog failliet en was meer dan 13 procent van de beroepsbevolking werkloos. En de fabrieken stonden leeg.

Maar in plaats dat de stad verarmde, kwam er een ongekende dynamiek op gang. Innovatieve bedrijfjes, een design hotel, hippe cafés, woningen en kantoren bezetten Strijp-S, een groot voormalig bedrijfsterrein van Philips, wat zijn weerslag had op de hele sfeer en identiteit van Eindhoven. Volgens het CBS groeit de economie er nu harder dan in Amsterdam. In tien, twintig jaar tijd is de fabrieksstad getransformeerd in een mondiaal centrum van innovatie.

Op zich is deze transformatie al reden genoeg om er een bezoekje te brengen maar als golfer kijk je stiekem ook naar de ‘rondemogelijkheden’ in de buurt. En ook daarin word je niet teleurgesteld: er liggen maar liefst drie golfbanen op maximaal zes kilometer van het centrale treinstation.

Golfbaan Welschap

Welschap ligt ten westen van Eindhoven, tussen de A2 en het Beatrixkanaal. Het gebied behoorde vroeger tot Philips-landgoed De Wielewaal; de oude eikenlanen herinneren daaraan. Nu is het landgoed een 18 holes park- en bosbaan (ontworpen door de architecten Dudok van Heel en Rijks) waarin mooie bosholes afgewisseld worden met de glooiingen van open holes en waterpartijen. Op Leadingcourses.nl krijgt Welschap een 7,5.

Greenfee laagseizoen (1 nov-31 mrt): 45 euro (18 holes), 27,50 euro (9 holes)
Greenfee hoogseizoen (1 apr - 31 okt): 55 euro (18 holes), 35 euro (9 holes)

Meer informatie: Golfbaan Welschap 

De Tongelreep Golf & Country Club

De Tongelreep heeft een 9 holes parkbaan ten zuiden van Eindhoven. De lichtglooiende, smalle fairways, de kleine greens en de interessant gelegen waterpartijen en bunkers maken dat de baan uitdagend genoeg is. Zeven van de negen holes hebben twee greens of afslagplaatsen voor afwisseling in de tweede ronde. Er zijn goede oefenfaciliteiten en een par-3-baan met 6 holes waar iedereen altijd terecht kan. In het weekend kunnen gasten alleen als introducee op 9-holes-baan spelen. Op Leadingcourses.nl krijgt de baan een 7,3. 

Greenfee: 40 euro (18 holes), 27,50 euro (9 holes)

Meer informatie: De Tongelreep Golf & Country Club 

Golfclub Riel

Ten zuidoosten van de stad ligt de 9-holesbaan van de laagdrempelige Golfclub Riel, plus een (lastige) pitch & putt-baan met 6 holes (de 6 Gehuchten). De holes zijn vrij smal en dagen je uit om recht te slaan. De oefenfaciliteiten zijn modern en uitgebreid, ook indoor. Op Leadingcourses.nl krijgt de baan een 7,1. 

Greenfee: 35 euro (18 holes/dagkaart), 25 euro (9 holes), 15 euro (dagkaart De Gehuchten)

Meer informatie: Golfclub Riel 

Slapen & eten (& feesten)

Om in de innovatieve designsfeer van het nieuwe Eindhoven te komen, is een overnachting in het viersterren Inntel Hotels Art Eindhoven een mogelijkheid. Het artistiek ingerichte hotel is deels gevestigd in de oude, monumentale gloeilampenfabriek van Philips, De Lichttoren, en geen kamer is hetzelfde. Niet goedkoop, vanaf 126 euro per nacht per tweepersoonskamer.

Meer informatie: Inntel Hotels Art Eindhoven 

Er is genoeg keuze voor het diner. Van sterrenrestaurant (Avant-Garde Van Groeninge, De Karpendonkse Hoeve, Wiensen Restaurant en Zarzo) tot de gezellige gourmet market DOWN TOWN met vijfhonderd zitplaatsen, twee centrale bars en 21 verschillende foodconcepten.

Klik hier voor meer informatie over deze en andere suggesties.

Voor wie wil stappen: half november werd bekend dat Café Bar 't Lempke, gelegen aan het Stratumseind, verkozen is tot het beste feestcafé van Nederland en Café Spijker, ook aan het Stratumseind, tot het populairste danscafé.

TIP: Als het moeilijk kiezen is tussen de drie golfbanen, kun je net zo goed de volgende dag nog een ronde golfen. En anders is er in de stad genoeg te doen: bezoek een museum (PSV, Philips) of design studio (Piet Hein Eek), fiets een designroute, maak een stadswandeling of drink tussen het winkelen door een ambachtelijk bereide koffie in de Stadsbranderij.