Golfbaan Ameland

Golfnachtje weg: Ameland

2 november 2018 Redactie GOLF.NL
In november heb je een extra reden om de oversteek naar de Wadden te maken: Kunstmaand Ameland. Ook in het clubhuis van de mooie links golfbaan zijn kunstwerken te bewonderen.

Een golfnachtje weg in eigen land. Met de kleine 250 golfbanen die Nederland telt, kun je heel wat uitstapjes vooruit. Elke golfbaan heeft haar eigen karakter en sfeer (in de omgeving). Zoek je rust en ruimte, wil je een golfronde combineren met de dynamiek van de stad, wil je uitwaaien of heb je behoefte aan bomen om je heen? GOLF.NL doet je in deze rubriek suggesties aan de hand. Deze keer: golf & kunst.


Een bezoekje aan een van de Waddeneilanden is eigenlijk altijd leuk maar in november is er een extra reden om naar Ameland te gaan. De hele maand staat namelijk in het teken van het jaarlijkse evenement Kunstmaand Ameland. Meer dan 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren op bijzondere locaties op het hele eiland en er zijn allerlei workshops, filmavonden, rondleidingen en lezingen. Het thema Ameland Verbindt heeft geresulteerd in bijzondere samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars onderling, met vluchtelingen of met nieuwe Nederlanders. En in bijzondere verbindingen van materialen, disciplines of met het eiland.

Meer info: Kunstmaand Ameland 2018

Golfen

Ook Golfbaan Ameland doet mee aan Kunstmaand Ameland 2018. De serre van het clubhuis is tijdelijk omgebouwd als expositieruimte voor de kunstwerken van Peter Boersma (collages met plakband en papier) en Ewout Vis (glaspanelen als schilderijen). 

En als je er dan toch bent… De 9-holesbaan van Ameland ligt twee kilometer van zee, in Hollum, en is aangelegd in een mix van kustlandschap met duintopjes en voormalig agrarisch land. Maar architect Joan Dudok van Heel heeft er in 1995 een licht glooiende linksbaan van gemaakt naar voorbeeld van de Old Course in St Andrews. Op Leadingcourses.nl krijgt de baan een 7,3 maar de redactie van GOLF.NL vond dit bij een eerder bezoek te laag gewaardeerd en gaf een 8. “In de verte liggen hoge duinen en spelers hebben te maken met een stevige zeewind. Overal in de baan zie je de vuurtoren van het eiland. Spelen op Ameland is een heerlijke linksbaanervaring. En de baan verdient ook een hoog cijfer vanwege de variatie en het goede onderhoud door het greenkeepersteam van Hendrik Engels. Het is er bovendien stil en rustig. Golfbaan Ameland ligt in een Natura 2000-gebied (beschermde natuur). Op dit moment zijn er liefst dertig nesten van scholeksters in de baan. Komt de bal te nabij deze agressieve vogel, dan krijg je een free drop.”

Greenfee 9 holes: 30 euro (ma-vr), 35 euro (za-zo)
Jeugd onder de 14 jaar is gratis op deze baan.

Golfbaan Ameland heeft ook een gecombineerde par-3-/pitch & putt-baan die voor iedereen toegankelijk is voor 20 euro (inclusief materiaal).

Meer info: Golfbaan Ameland

Eten & Slapen

Voor het echte eilandgevoel in de herfst kun je niet om een strandpaviljoen met open haard heen. Warme chocomel (met of zonder rum) erbij. Beachclub The Sunset (op 8 auto- of fietsminuten van de golfbaan) sluit helaas in de winter om zes uur dus je kunt er in november niet dineren, wel lunchen en/of borrelen. The Sunset heeft in het dorp net gerenoveerde appartementen met uitzicht op weilanden met schapen, een verwarmd terras, Jura espressomachine voor verse earth coffee en extraatjes als Rituals doucheproducten en vers fruit. 

Meer info: Beachclub The Sunset

Er zijn op het eiland natuurlijk veel andere overnachtingsmogelijkheden, van Landal Greenparks-huisjes en kamers in het Fletcher Hotel Amelander Kaap tot particuliere huisjes en B&B’s. Op de websites van Golfbaan Ameland en Kunstmaand Ameland 2018 staan suggesties voor accommodaties alsook voor restaurants.

TIP: Het culinaire hoogtepunt tijdens de kunstmaand: ProefRoute Ameland. Dit is een tour langs 10 (32,50 euro) of 5 (22,50 euro) gerenommeerde Amelander restaurants om te proeven van verfijnde amuses met bijpassende wijn. De koks werken met producten van eigen bodem. Iedere woensdag t/m zondag in november, op een zelfgekozen moment tussen 12.00-18.00 uur.

Meer info: ProefRoute Ameland