Joost Luiten
Joost Luiten speelt niet in Texas
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten zegt WK af met polsblessure

19 maart 2018 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten heeft zich afgemeld en zal niet spelen in het WGC-Dell Technologies Match Play. De Nederlander heeft een polsblessure en is niet afgereisd naar Austin voor het officieuze 'WK Matchplay'.

'Helaas heb ik door een polsblessure moeten beslissen om me terug te trekken uit het WGC-Dell Technologies Match Play van deze week', zegt Luiten op zijn website

'Het is heel zuur omdat het een mooi en groot toernooi is en omdat ik mijn best heb gedaan om me er voor te kwalificeren. Maar dit hoort bij topsport', zegt de teleurgestelde Nederlander, die hiermee ook geen kans meer maakt om zich te plaatsen voor het eerste major van het jaar, de Masters. 

'Ik weet zelf nog niet exact wat de last aan mijn pols betekent', zegt Luiten over de aard van zijn blessure. 'Het is opgekomen in Nederland in de week dat het hier zo koud was, in de week voor het WGC-Mexico Championship. Het is de pols waaraan ik geopereerd was en die was wat stijver geworden. Dat is wel vaker het geval maar meestal trekt het weer weg na rust en behandelingen. Maar nu is de pols stijf gebleven en het is zelfs ietsje erger geworden.'

Na zijn 6de zege in Oman speelde Luiten in Mexico. Vervolgens speelde de professioinal in India, waar hij al aangaf last te hebben van een 'stijve pols'. 
 
'In Mexico (1-4 maart) en India (8-11 maart) heb ik nog kunnen spelen en daarna heb ik rust genomen. Afgelopen donderdag ben ik voor het eerst weer gaan trainen en de pols heeft toen niet goed gereageerd; hij is wat opgezwollen, er zit misschien wat vocht in. Ik zou afgelopen zaterdag al vliegen naar Texas voor het WGC-Dell Match Play dat woensdag begint. Dat heb ik uitgesteld naar vandaag, maar de pols is niet beter geworden en dan moet je een beslissing maken', zegt Luiten.

Het is niet de eerste keer dat Luiten kampt met een polsblessure. In 2008 en 2009 stond Luiten langdurig aan de kant en vreesde hij zelfs voor zijn carrière. Na een succesvolle operatie herstelde de linkerpols van de Nederlander en kon hij vanaf 2010 weer fulltime spelen op de European Tour. 

'Je kunt ervoor kiezen om koste wat kost te willen spelen of je kunt aan de lange termijn denken en aan alle toernooien die later dit jaar volgen', zegt Luiten over zijn afweging. 

'Een pols is heel complex en kun je niet ontzien bij een ronde golf, een pols krijgt bij elke bal een flinke klap. Ik kies voor de lange termijn. Ik heb de komende drie weken geen toernooien en hoop in die tijd te herstellen. Een sportarts gaat deze week onderzoeken wat er aan de hand is en ik hoop dat het meevalt. Het hoort bij topsport, je balanceert op het randje van belastbaarheid. Maar het is doodzonde dat ik niet kan meedoen in Texas, dat is duidelijk', aldus Luiten.


Het WGC-Dell Technologies Match Play begint woensdag. Maandagavond is de loting voor de poulefase.

}