Joost Luiten op Wentworth
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 21

22 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

24 - 27 European Tour, BMW PGA Championship, Wentworth Club, West Course, Virginia Waters, Engeland. Prijzengeld: $ 7.000.000 Leaderboard

24 - 27 PGA Tour, Fort Worth Invitational, Colonial CC,  Fort Worth, Texas. Prijzengeld: $ 7.100.000 Leaderboard

24 - 27 Challenge Tour, D+D REAL Czech Challenge, Golf & Spa Kunětická Hora, Drítec, Tsjechië. Prijzengeld:  € 185.000 Leaderboard

24 - 26 Alps Tour, Gösser Open, GC Erzherzog Johann, Maria Lankowitz, Oostenrijk. Prijzengeld:  € 42.500 Leaderboard

26 - 27 Amateurs, Finaleweekend NGF-Hoofdklasse competitie, De Lage Vuursche, Den Dolder. Leaderboard heren. Leaderboard dames. 

25 - 27 Amateurs, Frans Amateurkampioenschap - Coupe Murat, Chantilly GC, Vineuil-Saint-Firmin, Frankrijk. Leaderboard.

24 – 27 European Tour, BMW PGA Championship, Wentworth Club, West Course, Virginia Waters, Engeland. Prijzengeld: $ 7.000.000

Joost Luiten hoopt zich te kwalificeren voor de Ryder Cup eind september op Le Golf National. Als de beste golfer van Nederland een serieuze kans wil maken, dan moet hij de komende weken en maanden iets bijzonders laten zien in de grote toernooien. Bijvoorbeeld deze week op de Wentworth Club in het BMW PGA Championship. De grote vraag: hoe is het gesteld met het vertrouwen op de greens na de ellende van afgelopen week in de Belgian Knockout? Luiten kreeg er op de hobbelige greens van Rinkven geen putt in en brak na de laatste hole uit frustratie zijn putter. Welke putter er in de tas gaat donderdag als Luiten afslaat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, dat de greens van de West Course een stuk beter zullen rollen dan die van Rinkven wel.

Sub-air greens

De greens van de West Course waren een toptoernooi als het BMW PGA een periode lang onwaardig want gewoon slecht. Maar twee jaar terug ging de baan flink op de schop en werden de greens volledig of deels vernieuwd. Onder de greens werd een sub-air systeem (net als op Augusta National) aangebracht waarmee desgewenst water kan worden weggezogen of lucht in de greens kan worden geblazen. Voor wie sub-air ook wel ziet zitten onder de greens van zijn of haar club, de kosten op Wentworth waren vijf miljoen pond. Maar dan heb je ook wat. De West Course van de Wentworth Club is een klassieker, in 1926 ontworpen door de befaamde golfbaanarchitect Harry Colt. Opvallend: de baan eindigt met twee par-5 holes waar dus veel mogelijk is.

Affiche

Het BMW PGA Championhip is wat zo mooi heet ‘het vlaggenschiptoernooi’ van de European Tour. Daar hoort natuurlijk een fraai deelnemersveld bij. De leiding van de Tour die kantoor houdt op Wentworth zal niet blij zijn met de afwezigheid van Europese toppers als Sergio Garcia, Justin Rose, Henrik Stenson en Jon Rahm. Een beetje pijnlijk, Rose en Rahm spelen deze week wel op de PGA Tour in Texas (zie onder). Gelukkig kan er op de affiches wel gepronkt worden met aansprekende spelers als Rory McIlroy, Tommy Fleetwood,  Alex Noren (titelverdediger), Tyrrell Hatton en Paul Casey. Het BMW PGA Championship is het eerste van de acht Rolex Series toernooien dit jaar met een minimum prijzengeld van zeven miljoen dollar. Het Italiaans Open van volgende week is ook een Rolex Series toernooi.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:00 – 19:00  za en zo 13:30 - 18:30

Leaderboard

24 – 27 PGA Tour, Fort Worth Invitational, Colonial CC,  Fort Worth, Texas. Prijzengeld: $ 7.100.000

Vorig jaar heette dit toernooi nog de Dean & Deluca Invitational, maar Dean en Deluca zijn afgehaakt als sponsor en nu is er een veel mooiere en traditionelere naam: Forth Worth Invitational. Volgend jaar gaat het toernooi weer een andere naam krijgen want Charles Schwab, een financiële partij, wordt dan titelsponsor. Zeg je Forth Worth dan zeg je als golfer ook meteen Ben Hogan. De winnaar van negen majors won vijf keer op de Colonial Country Club in Fort Worth, de stad in Texas waar hij in 1997 overleed. Colonial Country Club is deze week voor de 73ste keer gastheer van het toernooi, alleen Augusta National huisvest langer onafgebroken een toernooi van de PGA Tour. 

Putten Spieth

Jordan Spieth, woonachtig in het vijftig kilometer van Forth Worth gelegen Dallas, is natuurlijk de favoriet bij de Texanen. Spieth won het toernooi in 2016 en in 2015 werd hij tweede. Colonial is een van zijn favoriete banen, maar om zondag te winnen moet hij putts gaan holen want zijn reputatie als een van de beste putters van de wereld loopt de laatste tijd flinke deuken op nu Spieth korte putts op pijnlijke wijze blijft missen. En een excuus van hobbelige greens kan Spieth niet gebruiken…

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 22:00 – 01:00 za en zo 19:00 - 24:00

Leaderboard

24 – 27 Challenge Tour, D+D REAL Czech Challenge, Golf & Spa Kunětická Hora, Drítec, Tsjechië. Prijzengeld:  € 185.000

Afgelopen week was geen gelukkige voor de Nederlanders op de Challenge Tour. Alleen Wil Besseling verdiende wat euro’s: 630 om precies te zijn. Hopelijk wordt deze week in Tsjechië een stuk lucratiever voor de zes landgenoten die aan de start verschijnen: Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling.

Leaderboard

Anne van Dam: U.S. Womens’ Open

Anne van Dam speelt deze week niet op de Symetra Tour, het circuit in de VS onder de LPGA Tour. De 22-jarige Arnhemse bereidt zich voor op het U.S. Women’s Open dat 31 mei begint op Shoal Creek GC in Alabama.

24 – 26 Alps Tour, Gösser Open, GC Erzherzog Johann, Maria Lankowitz, Oostenrijk. Prijzengeld:  € 42.500

Na een pauze van anderhalve maand gaat de Alps Tour weer verder. In Oostenrijk komen Davey Porsius, Lars Keunen, Rowin Caron en Ruben van Uden aan de start. Het eerstvolgende toernooi van de Progolf Tour begint op 30 mei.

Leaderboard

26 - 27 Amateurs, Finaleweekend NGF-Hoofdklasse competitie, De Lage Vuursche, Den Dolder. 

De ontknoping van de dit jaar vooral bij de mannen spectaculair verlopen hoofdklasse van de NGF Competitie. Op De Lage Vuursche in Den Dolder worden zaterdag de kruisfinales gespeeld en zondag de grote finale. Bij de mannen speelt Broekpolder tegen Noordwijk en neemt titelverdediger Houtrak het op tegen de Noord-Nederlandse. Bij de vrouwen speelt de Haagsche tegen Noordwijk en titelverdediger De Pan moet de Eindhovensche proberen te verslaan. Gegarandeerd mooi en spannend golf, de toegang is natuurlijk gratis dus zeker de moeite waard om het weekend naar De Lage Vuursche te gaan. 

Uitslagen mannen

Uitslagen vrouwen

25 - 27 Amateurs, Frans Amateurkampioenschap - Coupe Murat, Chantilly GC, Vineuil-Saint-Firmin, Frankrijk. 

Leaderboard