Thomas Pieters
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 20

15 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

17 - 20 European Tour, Belgian Knockout, Rinkven GC, Schilde. Prijzengeld: € 1.000.000 Leaderboard

17 - 20 PGA Tour, AT&T Byron Nelson Classic, Trinity Forest Golf Club, Dallas, Texas (VS) Prijzengeld: $ 7.700.000 Leaderboard

17 - 20  Challenge Tour,  Andalucia – Costa del Sol Matchplay 9, Valle Romano Golf, Estepona, Spanje. Prijzengeld: € 200.000 Leaderboard

17 - 19 Symetra Tour, Symetra Classic, River Run Country Club, Davidson, North Carolina. Prijzengeld: $ 200.000 Leaderboard

19 - 21 Amaterurs, Nationaal Strokeplay Kampioenschap Junioren/Trompbeker, Noord-Nederlandse Golf & Country Club, Glimmen. Leaderboard

19 Amateurs,  Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes & Jongens t/m 12 jaar, GC De Haar. Leaderboard

17- 20 mei European Tour, Belgian Knockout, Rinkven GC, Schilde. Prijzengeld: € 1.000.000 

De European Tour is na achttien jaar terug in België. En dat werd eerlijk gezegd tijd ook, want met drie vaste spelers op de Tour is het niet meer dan logisch dat onze zuiderburen een toernooi op het hoogste niveau hebben. Dat toernooi is er vooral gekomen dankzij Thomas Pieters & family. Thomas is de gastheer van het toernooi, zijn zus Lieselotte, die manager is van Thomas, is samen met haar man hoofdverantwoordelijk voor de organisatie. Pieter-Jan, de broer van Thomas, neemt de communicatie en pr op zich.

Thomas krijgt dus een heel drukke week, maar hij kan gelukkig wel in zijn eigen bed slapen want Rinkven International GC ligt dicht bij zijn huis in Antwerpen. Pieters is samen met de andere twee Belgische Tourspelers, Nicolas Colsaerts en Tomas Detry, natuurlijk de grote publiekstrekker in het toernooi dat niet het Belgium Open heet maar de Belgian Knockout. Pieters wilde per se geen regulier 72-holes strokeplay-toernooi. Donderdag en vrijdag wordt er twee keer 18 holes strokeplay gespeeld, daarna gaan de beste 64 spelers door naar het weekend. Dan stappen we over op matchplay. Man tegen man, maar niet klassiek matchplay per gewonnen hole, maar medal matchplay, de speler met de laagste score na negen holes gaat door naar de volgende ronde. Zondag wordt een lekker drukke en ongetwijfeld spannende dag met de kwartfinales, de halve finales en de finale.

Vier Nederlanders

De kans dat er zondag minimaal nog één Nederlander in het toernooi zit is zeker aanwezig want er komen vier landgenoten aan de start: Joost Luiten, Daan Huizing, Maarten Lafeber en Reinier Saxton. Lafeber kreeg een wildcard, Saxton won een speciale kwalificatiewedstrijd op The Dutch en Huizing komt in het toernooi dankzij zijn status op de Challenge Tour. De Belgian Knockout is een dual-ranking toernooi, het maakt ook onderdeel uit van de Challenge Tour.

Net als Thomas Pieters speelt Luiten ook een soort van thuiswedstrijd want hij woont tegenwoordig op tien minuten rijden van Rinkven GC. De club heeft de luxe van 36 holes, verdeeld over de Noord en de Zuid baan. Voor de Knockout is een 18 holes parcours samengesteld met de beste holes uit die twee courses. Rinkven is voor de huidige pro’s zeker geen lange baan dus er zullen ongetwijfeld flink wat birdies gemaakt worden en dat is alleen maar leuk voor het publiek.

Bestel kaarten

Het laatste Belgisch Open werd gespeeld in het jaar 2000 op Royal Zoute met Lee Westwood als winnaar. Westwood is er dit jaar niet bij. En geen enkele speler uit de top-50 van de wereld gaat zijn kunsten vertonen op Rinkven, daarvoor is het prijzengeld te laag en de datum – tussen The Players en het BMW PGA in – te onaantrekkelijk. Maar met de beste Belgen en vier Nederlanders op de deelnemerslijst is er hoe dan ook alle reden om naar Rinkven te gaan. Kaarten bestellen kan via deze link.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:00 – 13:00 en 15:00 - 18:00 za 13:00 – 17:30 zo 12:30 - 17:30

Leaderboard

17 – 20 mei PGA Tour, AT&T Byron Nelson Classic, Trinity Forest Golf Club, Dallas, Texas (VS) Prijzengeld: $ 7.700.000 

Na The Players trekt de PGA Tour deze week naar Texas voor een klassieker, de Byron Nelson Classic. Nelson was een groot golfer die in 1945 een reeks neerzette die ongetwijfeld nooit meer overtroffen gaat worden: elf toernooien op rij winnen op de PGA Tour. Het toernooi wordt dit jaar voor de vijftigste keer gespeeld en voor het eerst op de Trinity Forest Golf Club. De baan is een ontwerp van het architectenduo Bill Coore en Ben Crenshaw en die staan doorgaans garant voor geweldige banen. Jordan Spieth die geregeld traint op Trinity Forest is in ieder geval lovend over het linksachtige ontwerp. De drievoudig majorwinnaar is ook de grote favoriet deze week, bij de bookmakers en natuurlijk bij het publiek want Spieth woont in Dallas.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 22:00 – 01:00 za en zo 19:00 – 24:00

Leaderboard


17 – 20  Challenge Tour,  Andalucia – Costa del Sol Matchplay 9, Valle Romano Golf, Estepona, Spanje. Prijzengeld: € 200.000 

Twee toernooien deze week op de kalender van de Challenge Tour. Naast de Belgian Knockout ook de tweede editie van de Costa del Sol Matchplay 9. Zoals de naam zegt wordt er matchplay gespeeld, maar wel pas na twee ronden strokeplay op donderdag en vrijdag. De beste 64 spelers gaan door naar het weekend. Hopelijk zijn de vier Nederlanders die aan de start verschijnen – Wil Besseling, Jurrian van der Vaart, Lars van Meijel en Darius van Driel – dan nog in het toernooi.

Leaderboard

17 - 19 Symetra Tour, Symetra Classic, River Run Country Club, Davidson, North Carolina. Prijzengeld: $ 200.000

Anne van Dam staat op plek 57 op de jaarranglijst van de Symetra Tour. De 22-jarige Arnhemse moet aan het einde van het seizoen in de top-10 eindigen om promotie af te dwingen naar de LPGA Tour, haar grote doel. Er moet dus nog een hoop gebeuren, maar er komen nog veel toernooien en het gat met de huidige nummer 10 is ‘slechts’ 13.000 dollar. 

Leaderboard

19 – 21 Nationaal Strokeplay Kampioenschap Junioren/Trompbeker, Noord-Nederlandse Golf & Country Club, Glimmen.

Wie Rinkven te ver weg vindt  - de golfliefhebber die wat meer in het noorden van Nederland woont bijvoorbeeld – kan deze week ook van mooi golf genieten van toptalenten in de Trompbeker op de sfeervolle baan van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club.

Leaderboard