Wil Besseling
Wil Besseling op de slotdag
Beeld: Challenge Tour

Geen zege voor Wil Besseling (2de)

6 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Wil Besseling was zondag dicht bij een zege op de Challenge Tour maar het werd een gedeelde tweede plaats.

Wil Besseling begon de slotdag van de Challenge de España als gedeeld eerste en ging na negen holes (-1 voor de dag door één birdie) alleen aan de leiding. Hij had toen een slag voorsprong op de Zweed Oscar Lengden. Maar op de tweede negen maakte Lengden vier birdies en Besseling een bogey en een birdie. Lengden (67 op zondag) won met een totaal van -14, de Noord-Hollander (71) kwam uit op -11, samen met Ross McGowan. 

'Natuurlijk wil je winnen, maar deze tweede plaats is ook gewoon heel goed en Oscar heeft verdiend gewonnen', aldus Besseling. 'Wel jammer dat ik op hole18 een putt van een meter of drie voor birdie mis, alleen tweede scheelt flink in prijzengeld maar voor het toernooi had ik meteen getekend voor een gedeelde tweede plaats.' 

Besseling, die 18.000 euro incasseert, kende een tegenvallend 2017 met een 92ste plaats op de jaarranglijst. Hij kon zijn ranking tijdens de finale van de Qualifying School ook niet verbeteren omdat hij zich geblesseerd moest terugtrekken. De eerste grote toernooien dit jaar op de Challenge Tour kon de Noord-Hollander daarom niet spelen. In de wintermaanden combineerde Besseling trainen met werken voor Bakkerij Pater, een bedrijf dat brood levert aan een groot aantal supermarkten.

Frisse blik

'Dat heeft me heel goed gedaan', vertelt Besseling. 'Bakkerij Pater is een prachtig bedrijf met heel fijne mensen. Ik moet ook gewoon geld verdienen als het op de golfbaan minder gaat en ik ben dankbaar dat ik er een aantal maanden kon werken. Bij de bakkerij heb ik ook een keer een ander leven leren kennen. Als ik nu op de golfbaan sta, realiseer ik me weer hoe mooi en bijzonder het is om van golf je beroep te kunnen maken. Als je al zo lang golft en de prestaties vallen tegen verlies je dat soms uit het oog, wordt het een zwaar en soms ook eenzaam bestaan. Vanaf mijn vijftiende heb ik golf gespeeld en heel de wereld over gereisd. Het was heel goed om nu eens een wat langere periode thuis te zijn bij mijn gezin en trainen te combineren met werken voor de bakkerij. Wat helemaal mooi is, is dat Bakkerij Pater nu ook een sponsor van me is geworden. Ik ben dit seizoen met een nieuwe, frisse blik begonnen. Ik zit heel goed in mijn vel en heb ontzettend veel zin om te spelen', aldus Besseling die komende week in Portugal aantreedt. 

Besseling won in 2008 een toernooi van de Challenge Tour: de Il Club Colombia Masters. In 2009 speelde de Nederlander een vol seizoen op de European Tour, maar hij behield zijn kaart niet. Vorig jaar werd Besseling knap 20ste in het KLM Open op The Dutch.

Robbie van West en Jurrian van der Vaart waren na dag drie gedeeld 36ste. Van West maakte zondag 70 en werd gedeeld 23ste. Van der Vaart ging rond in 72 slagen en won geen terrein meer; hij eindigde als gedeeld 38ste. Lars van Meijel, Darius van Driel en Daan Huizing misten de cut op de baan van Izki Golf nabij Bilbao.

Eindstand. Challenge Tour Rankings.

Lytham Trophy

Stan Kraai en Nordin van Tilburg waren met een negende plaats de beste Nederlanders in de Lytham Trophy. Vince van Veen werd gedeeld 29ste.

Leaderboard.

Wil Besseling op hole drie:

Besseling op de eerste hole: