Golfregels: stenen in een bunker

Golfregels: stenen in een bunker

6 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Soms ligt er vlakbij je bal in de bunker ook een steentje. Mag je een steen in de bunker weghalen?

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


In de video bovenaan dit artikel ligt de bal van Lydia Ko in een bunker. Vlakbij haar bal ligt ook een steentje en daar heeft ze last van. Wat zeggen de regels in dit geval?

Pech ...

Steentjes zijn losse natuurlijke voorwerpen waar ze ook liggen. Dus een steen in een bunker is ook een los natuurlijk voorwerp en losse natuurlijke voorwerpen (blaadjes, takken) mag je niet uit een bunker verwijderen.

Maar ...

Maar stenen in bunkers kunnen gevaarlijk zijn: als je ze raakt bij een bunkerslag vliegen ze soms omhoog. Daarom staan de regels toe dat golfbanen en wedstrijdorganisaties een plaatselijke regel hanteren die het toestaat om stenen uit bunkers te verwijderen. De plaatselijke regel luidt als volgt:

'Stenen in bunkers zijn losse obstakels.'

Als deze local rule geldt, dan mag je een steentje dus zonder straf weghalen. Deze plaatselijke regel tref je aan op heel veel banen en in heel veel wedstrijdreglementen.

Conclusie

Golf wordt er niet eenvoudiger door maar als je een serieuze ronde speelt, dan is het verstandig om goed de local rules van een baan te lezen. De plaatselijke regels staan vaak op de scorekaart en zijn meestal ook te vinden op de website van de baan die je bezoekt.


Lees ook: Wat als jouw vliegende bal een vliegende vogel raakt?

WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Wil je regel(examen)vragen oefenen? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.

}