Marianne Timmer golft! Marianne Timmer golfen is mijn nieuwe passie

Week van vrouwengolf: met Marianne Timmer

Golfen is mijn nieuw passie!
3 juni 2018 Redactie GOLF.NL
GOLF.NL besteedt de komende week extra veel aandacht aan vrouwengolf. Niemand minder dan Olympisch schaatskampioene Marianne Timmer gaat ons daarbij helpen.

‘Achter elke (succesvolle) man staat een sterke vrouw’ is natuurlijk een achterhaald gezegde. Je kunt het vandaag net zo goed omdraaien en er zijn ook genoeg succesvolle vrouwen met een (sterke) man die er achter staat of zonder man. Of succesvolle vrouwen met een sterke vrouw naast zich.

Maar voor golf zou je nog wel een variant kunnen bedenken. ‘Niet naast elke man staat een vrouw op de tee’.

In Nederland golfen namelijk nog altijd veel meer mannen dan vrouwen.

Ze zijn er heus wel, vrouwen die golf leuk vinden.

We doen het in ons land niet slecht als je het vergelijkt met andere Europese landen. De verhouding in ons land schommelt volgens de laatste statistieken rond zo’n 66/34%. Een derde van alle golfers in Nederland, en dat zijn er zo’n 350.000, is vrouw.

In een land als Zweden ligt het percentage een stuk lager: 26%. In landen als Liechtenstein (38%) en Slowakije (52%) ligt dat weer hoger, maar daar zijn de absolute aantallen golfers laag.

Women in Golf Charter

Vorige week kondigde de R&A, het opperinstutuut in de golfsport, een ‘Women in Golf Charter’ aan. Het manifest moet niet alleen wereldwijd uitmonden in acties en maatregelen om meer vrouwen en meisjes tot de golfsport te bekeren, maar ook leiden tot meer emplooi en functie voor vrouwen in de golfbranche. Ook de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie wil daar een voorbeeld aan nemen.

De verhouding in de besturen bij golfclubs blijft nu nog ver achter bij het streven naar ‘gelijkheid’: 302 bestuursleden van de 1190 zijn vrouw (25%).

Kijken we naar managersfuncties en golfbaandirecteuren: 104 vrouwen van de 277 (bijna 38%). Bij de NGF zelf is 42% van het personeel op het bondsbureau (coaches buiten beschouwing gelaten) vrouw. De redactie van GOLF.NL loopt daarentegen behoorlijk uit de pas: slechts één vrouw maakt deel uit van het vaste redactieteam (7).

GOLF.NL sprak vorig jaar met de Amerikaanse Elise Baudet, de bedenkster van de Women’s Golf Day. Die dag valt dit jaar op dinsdag 5 juni. De moraal van haar verhaal: vrouwen voelen zich niet vrij op de golfbaan, zeker niet als ze nog niet zo goed kunnen golfen. Dat maakt ze onzeker en verhoogt de drempel om te gaan golfen.

Marianne Timmer

Eén vrouw die daar geen last van had en inmiddels rustig golfverslaafd genoemd mag worden, is niemand minder dan drievoudig Olympisch schaatskampioen Marianne Timmer. Ook zij sloeg de eerste ballen echt niet raak of recht. Maar ze hield wel vol.  

Weinigen ook die zo mooi haar enthousiasme voor golf kan overbrengen. Dus vroegen wij Marianne om deze weken tijdelijk de redactie van GOLF.NL te versterken om vrouwengolf nog meer te promoten. Dat deed ze met alle plezier!

Komende week is het resultaat terug te zien op GOLF.NL (website & facebook & twitter & instagram). Wij zijn ervan overtuigd dat na deze week meer vrouwen – jong en oud - geïnspireerd en gemotiveerd zullen zijn om lekker de golfbaan op te gaan!

Lees hier meer over het internationale initiatief Women's Golf Day