Golfballen Titleist AVX

Net even anders: Titleist AVX

18 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Het grootste ballenmerk breidt voor het eerst in 15 jaar de toplijn uit met de lancering van een nieuwe Tourbal: de AVX. Volgens Titleist was er nog ruimte voor een bal naast de Pro V1 en Pro V1x. Belangrijker: de AVX moet het antwoord zijn op de opmars van de succesvolle Chrome Soft van Callaway.

De nieuwe bal, die vanaf 2 juli te koop is in Nederland, was er niet zomaar. Een testperiode van drie maanden in de staten Arizona, Californië en Florida moest laten zien of de AVX aansloeg. Het gat dat Titleist met de AVX wil vullen, is simpel: een nog zachter gevoel dan de Pro V1 én minder spin voor extra afstand bij de lange slagen. 'In de prototypefase zagen we al dat de AVX heel goed presteerde', zegt Michael Mahoney, vice-president Golf Ball Marketing van Titleist. 'Uiteindelijk is het de golfer die bepaalt of de AVX een plek heeft in onze productlijn en de resultaten tijdens de proeffase waren positief. Uit onderzoek bleek dat aardig wat golfers, ondanks mindere prestaties, aan een zachter aanvoelende bal de voorkeur gaven. Met de AVX krijgen ze niet alleen het zachte gevoel waar ze naar op zoek zijn, maar ook de langere afstanden zonder dat dat ten koste gaat van spin bij het korte spel', aldus Mahoney.

Wat is er nieuw?

AVX staat voor Alternatief voor Pro V1 en X, maar wat is er echt anders aan de nieuwe golfbal? De bal bestaat uit drie lagen, inclusief een lagecompressiekern voor meer balsnelheid. Om deze kern zit een nieuwe flexibele laag waarmee de spin bij de lange slagen wordt beperkt. Net als alle andere premium Tourballen heeft de AVX een buitenste laag van GRN41 thermoset urethaan. Deze buitenlaag zorgt voor het extra zachte gevoel en de spin die je nodig hebt rond de greens. Het aerodynamische dimplepatroon (dat Titleist omschrijft als een catenary = ketting) is ook aangepast voor een lagere en meer penetrerende balvlucht. 

Wat vinden wij?

Tijdens een eerste kennismaking met de AVX was GOLF.NL zeer te spreken over de nieuwe bal en is het een logisch antwoord van Titleist op de huidige trend: een zacht voelende golfbal. Rond de green (de plek waar het verschil in golfballen echt zichtbaar wordt) presteerde de AVX uitstekend en voelt deze nog wat zachter aan dan de ProV1. Speel je met de ProV1x (of de ‘x’ versie van de Tourballen van bijvoorbeeld Callaway, Taylormade of Bridgestone) omdat je die extra spin juist wel kan gebruiken, dan is de AVX een minder logische keuze. In de baan was met name de extra lengte met de ijzers opvallend. Als je niet op zoek bent naar extra lengte met je driver en ijzers, en wil je juist een hogere balvlucht en nog wat extra spin, dan is de AVX waarschijnlijk niet voor jou.  De prijs van de AVX is hetzelfde als die van de Pro V1 en Pro V1x. Naast wit is de bal voor het eerst in dit hogere segment ook verkrijgbaar in fel geel.

Prijs: € 59 per dozijn

Lees meer over

Equipment