Tiger in het US Open 2008
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 4

23 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

25 – 28 European Tour, Omega Dubai Desert Classic, Emirates GC, Dubai. Prijzengeld: $ 3.000.000 Leaderboard

25 – 28 PGA Tour, Farmers Insurance Open, Torrey Pines GC, North & South Course, San Diego. Prijzengeld: $ 6.900.000 Leaderboard

22 – 24 ProGolf Tour, Red Sea Ain Sokhna Classic, Sokhna Golfclub, Ain Sokhna. Prijzengeld: € 30.000. Leaderboard

24 – 27 Amateurs, Portuguese International Ladies Amateur Championship, West Cliffs, Portugal Leaderboard (met Romy Meekers, Lauren Holmey, Pasqualle Coffa en Mayka Hoogeboom)

Drie Nederlandse speelsters doen mee: Lauren Holmey, Mayka Hoogeboom en Romy Meekers.

23 – 26 Amateurs, Octagonal Match, Costa Ballena Ocean GC, Spanje. Leaderboard (voor Nederland spelen Koen Kouwenaar, Nordin van Tilburg, Peter Melching, Stan Kraai, Kiet van der Weele en Vince van Veen)

25 – 28 European Tour, Omega Dubai Desert Classic, Emirates GC, Dubai. Prijzengeld: $ 3.000.000 

De Omega Dubai Desert Classic heeft een iets minder sterk deelnemersveld dan het HSBC Abu Dhabi Championship van vorige week. Met de nadruk op iets. Sergio Garcia (9), Henrik Stenson (10), Rory McIlroy (11) en Tommy Fleetwood (12) zijn de vier spelers die het hoogst op de wereldranglijst staan die hun opwachting maken op de Emirates Golf Club. 

Alle vier die mannen toonden aan dat de vorm er vroeg in het jaar al is. Fleetwood verdedigde met succes zijn titel in Abu Dhabi, Rory McIlroy werd gedeeld derde, Henrik Stenson klom met een knappe laatste ronde 65 naar de achtste plaats en Garcia won diezelfde dag het Singapore Open met vijf slagen voorsprong. 

De winnaar aanstaande zondag zou zomaar eens uit dit viertal kunnen komen. Garcia won vorig jaar, McIlroy was in 2009 en 2015 de beste en de naam van Henrik Stenson staat achter het jaartal 2007 op de beker, een flink uit de kluiten gewassen Arabische koffiepot. Natuurlijk prijkt daar ook de naam Robert-Jan Derksen op. Het sprookje van de onbekende Nederlander die in 2003 de grote Ernie Els versloeg is een van de hoogtepunten in de Nederlandse golfgeschiedenis. 

Luiten en Huizing

Twee Nederlanders hebben deze week de kans in de voetsporen te treden van Derksen: Joost Luiten en Daan Huizing die zijn invitatie te danken heeft aan KLM Open-toernooidirecteur Daan Slooter die als tegenprestatie een plek vrijhoudt in ons Open voor een speler van de MENA (Middle East and North Africa) Tour. 

Huizing heeft ervaring in de Dubai Desert Classic want hij speelde het toernooi eerder in 2014. Met 73-74 miste hij op vijf slagen de cut. Joost Luiten speelde acht keer eerder in de Desert Classic. In 2016 behaalde hij zijn eerste top-10 notering (8ste) en vorig jaar legde hij beslag op de gedeelde 23ste plaats. Hopelijk is de beste golfer van Nederland verlost van de kiespijn die hem in de laatste ronde in Abu Dhabi parten speelde. 

De European Tour, opgericht in 1972, sloeg met het Tunesisch Open in 1982 voor het eerst de vleugels uit buiten Europa. De Desert Classic, gespeeld sinds 1989, is het eerste toernooi van de Tour in het Midden-Oosten. Inmiddels is de Desert Swing niet meer weg te denken van het schema en is er dit jaar na Abu Dhabi, Dubai en Qatar een vierde toernooi bijgekomen in Oman (15-18 februari). De Majlis Course van de Emirates Golf Club is anno 2018 nog steeds een prima test voor de toppers maar om te winnen moet je wel flink laag gaan:

  • 2017 Sergio Garcia -19
  • 2016 Danny Willett -19
  • 2015 Rory McIlroy -22

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 05:00 – 10:00 en 12:30 – 14:30 vr 8:30 – 14:30 - za en zo 09:30 – 14:00

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

25 – 28 PGA Tour, Farmers Insurance Open, Torrey Pines GC  North & South Course, San Diego. Prijzengeld: $ 6.900.000 

Het is een heerlijke golfweek, want naast de Dubai Desert Classic staat deze week op de PGA Tour het Farmers Insurance Open op het programma. Mét Tiger Woods. Er was in Dubai hoop dat Woods de Desert Classic die hij won in 2006 en 2008 weer zou spelen maar waarschijnlijk ziet Tiger lange vliegreizen voorlopig even niet zitten met het oog op de kwetsbare rug. Het feit dat de Farmers Insurance gespeeld wordt op een van de lievelingsbanen van Woods zal ongetwijfeld ook hebben meegespeeld in zijn keuze. Tiger won als professional acht keer op Torrey Pines, zeven keer de Farmers Insurance en natuurlijk het US Open in 2008, zijn laatste en meest heroïsche majorzege behaald met een naar later bleek kapotte knie. 

Anderhalve maand terug maakte Woods in de Hero Challenge bij zijn zoveelste comeback een sterke indruk. De rug lijkt na een vierde operatie (twee ruggenwervels zijn bij een fusion ingreep aan elkaar vastgemaakt) eindelijk goed en iedereen is ontzettend nieuwsgierig waar een pijnvrije en 42-jarige Tiger toe in staat is in een groot toernooi van de PGA Tour.

Rahm favoriet

Alle ogen zullen deze week dus op Woods gericht zijn, maar hij begint natuurlijk niet als de grote favoriet, die eer is voorbehouden aan Jon Rahm, de Spanjaard die afgelopen zondag de CareerBuilder Challenge won, zijn tweede overwinning op de PGA Tour. Twaalf maanden geleden won Rahm met een sublieme lange putt voor eagle op hole 18 de Farmers Insurance met een score van -13. Sindsdien is hij niet te stuiten. Na de winst in de Career Builder hoeft de Spanjaard alleen Dustin Johnson nog voor zich te dulden op de wereldranglijst. Rahm krijgt deze week concurrentie van mooie namen als Justin Rose, Rickie Fowler, Hideki Matsuyama, Jason Day en ook Phil Mickelson is in zijn thuisstaat Californië van de partij.

De eerste twee ronden wordt er gespeeld op de North en South Course, daarna twee ronden op de moeilijkere South Course.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr 21:00 – 01:00 , za 20:00 – 01:00 zo 19:00 – 00:30

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


}