'De gevaarlijkste golfbaan van de wereld'

11 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Het is eigenlijk maar één hole maar die ene hole staat bekend als 'de gevaarlijkste golfbaan van de wereld'.

Noord-Korea zoekt sinds 1 januari weer enige toenadering met Zuid-Korea vanwege de Olympische Winterspelen die op 9 februari beginnen in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang. Deze week zijn er onderhandelingen gevoerd bij de grensplaats Panmunjeom. Daar ligt 'de gevaarlijkste golfbaan van de wereld' en die is dus ook weer even in het nieuws.

Het gaat om één par-3 hole van zo'n 170 meter met een kunstgras green. Die hole is aangelegd in Camp Bonifas, 300 meter van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Het is een post van de Verenigde Naties en het Zuid-Koreaanse leger. Het United Nations Command Security Battalion moet hier toezien op de wapenstilstand tussen het noorden en zuiden. 

Mijnenvelden

De hole ligt er al decennia en de naam 'World's Most Dangerous Hole/Golf Course' is in de Koude Oorlog bedacht door Sports Illustrated. De hole is zeker gevaarlijk want de par 3 ligt tussen mijnenvelden. En je weet ook nooit wat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un van plan is. 

VN-soldaten slaan er vaak een balletje maar laten afzwaaiers liggen. 'Live mine field; ga niet achter ballen in de rough aan', staat op een bordje. De verhoogde tee is gebouwd op een voormalig machinegeweernest. De green wordt omringd door bunkers: zandhindernissen en militaire bunkers. Er ligt één golfclub tussen de mijnen, van een dronken soldaat die de stok losliet bij een afslag. Dat verhaal is waar. Eén afgewaalde golfbal zou een keer een mijn hebben doen ontploffen. Dat verhaal is waarschijnlijk niet waar. 

Toerisme

De Koreaanse DMZ (Demilitarized Zone, ofwel gedemilitariseerde zone) is de vier kilometer brede bufferzone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. De grens wordt aan beide kanten streng bewaakt. Noord-Korea wil vooral voorkomen dat Koreanen vluchten naar het Zuiden. 

De 'golfbaan' ligt bij de grensplaats Panmunjeom, 'de meest gespannen plaats ter wereld' genoemd. Bij de grens is een 'Joint Security Area' en een Noord-Koreaanse Vredesmuseum. De grensplaats trekt veel toeristen, zowel uit Zuid-Korea als uit het noorden. Een autoweg kruist de grens maar niemand mag de grens oversteken, ook toeristen niet. Camp Bonifas is nu de ingang van de toeristische bezienswaardigheden bij de grens. De Amerikaanse LPGA-pro Paula Creamer is een van de bekendheden die 'de baan' hebben gespeeld. 

Afgelopen dinsdag kwamen Noord- en Zuid-Korea in Panmunjeom overeen dat een Noord-Koreaanse delegatie atleten de Olympische Winterspelen bezoekt: kunstschaatsers, overheidsfunctionarissen en supporters. Het was het eerste overleg tussen Noord- en Zuid-Korea in meer dan twee jaar.

Bekijk hieronder een video van de golfhole.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}